Recensie Les combattantes – ‘Deze prima oorlogsserie vertelt toch weer de bekende verhalen vol ellende'

De Netflix-film All Quiet on the Western Front scoorde met een verhaal over de Eerste Wereldoorlog en nu probeert de serie Les combattantes dat succes na te doen.

Les combattantes

Frankrijk, 1914. De Eerste Wereldoorlog is net begonnen en iedereen denkt nog dat het niet lang zal duren. Wij weten als kijkers dat die ellende nog jaren zal duren, waardoor het allemaal nog een graadje erger wordt. Of niet, want we hebben dit al vaker gezien; het zijn de bekende oorlogsverhalen, maar nu eens vanuit het oogpunt van de vrouwen bekeken.

Het hart op de juiste plek

Les combattantes draait om vier vrouwen, die allemaal het hart op de juist plek hebben, want ze zijn immers de helden van dit verhaal: sekswerker Marguerite, die iemand aan het front zoekt, verpleegster Suzanne, die op de vlucht is, rijke dame Caroline, wiens man het leger ingaat, en moederoverste Agnes, wiens klooster wordt veranderd in een veldhospitaal.

Het zijn meer allegorische figuren dan mensen

Die vier dames zijn bijna meer allegorische figuren dan individuele mensen en ook om hen heen gaan de dingen er precies aan toe zoals bij andere oorlogen. Mensen weten niet of ze elkaar kunnen vertrouwen, boerenmeisjes worden hooischuren ingesleurd, mannen worden zonder pardon aan gort geschoten, en het toeval speelt ook in Les combattantes weer een grote rol.

Les combattantes
© TF1

Veel kansen om te bloeden en te schreeuwen

Les combattantes ziet er goed uit, met sterke acteurs en verder een hoop geschreeuw en gebloed. Alsof ze All Quiet on the Western Front zagen en dachten: ‘Daar kunnen we overheen’. Met acht afleveringen en vier verhaallijnen, die elkaar natuurlijk om de haverklap kruisen, is er in ieder geval geen gebrek aan kansen om te bloeden en te schreeuwen.

Conclusie

Het is een mooi streven om een oorlog nu eens vanuit vrouwelijk perspectief te laten zien, maar in feite levert het in Les combattantes toch weer dezelfde verhalen vol ellende op. Dat is acht afleveringen lang een beetje teveel van het goede, hoezeer de makers ook hun best hebben gedaan er wat moois van te maken.

Les combattantes is nu te zien op Netflix

Meer van Netflix