Recensie The Hatchet Wielding Hitchhiker – ‘Deze spannende documentaire maakt je bang voor lifters'

De mysterieuze zwerver Kai wordt na een heldhaftige actie een internetsensatie. Iedereen draagt hem op handen totdat hij drie maanden later van zijn voetstuk valt. De Netflix-documentaire The Hatchet Wielding Hitchhiker weet dit bizarre verhaal op een spannende manier te vertellen.

The Hatchet Wielding Hitchhiker
© Netflix

Het is zelden goed nieuws wanneer een lifter gewapend is met een bijl, maar de dakloze Kai weet met zijn wapen het leven van een vrouw te redden. Na een interview waarin hij zijn kant van het verhaal vertelt, wordt hij direct een hit online. Vooral zijn beschrijving van het slaan met de bijl: ‘Smash, smash, smash!’, maakt van hem een meme. Door zijn instant populariteit heeft niemand door dat deze hatchet wielding hitchhiker een duister randje heeft.

De spanning zit er goed in

Het complete verhaal van Kai is te googelen en natuurlijk heeft hij ook een Wikipedia-pagina, maar lees dit allemaal pas na het zien van deze voortreffelijke documentaire. Aan het begin wordt verklapt dat Kai in de gevangenis zit, maar wat er precies is gebeurd, wordt langzaam onthuld en The Hatchet Wielding Hitchhiker houdt de spanning er goed in.

Vrije ziel

Op chronologische volgorde wordt uit de doeken gedaan hoe Kai drie maanden lang een geliefde internetberoemdheid is. Na het interview voor een lokaal televisiestation willen alle talkshows hem als gast hebben en producenten van Keeping Up with the Kardashians willen hem zelfs een eigen realityserie geven. Hij is alleen onvindbaar. Kai is namelijk een vrije ziel en doet zijn eigen ding. Je kan hem niet zomaar opbellen en als je met hem afspreekt, weet je nooit zeker of hij opduikt.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

The Hatchet Wielding Hitchhiker
© Netflix

Volkomen onhandelbaar

De mensen uit de televisiewereld komen als eerste aan het woord en vertellen over hun ervaringen met Kai. Zij hebben al veel gasten voor talkshows geregeld en het valt hen direct op dat er iets mis is met de eigenzinnige lifter. De zwerver drinkt net iets te veel en de hele stad is zijn openbare toilet. Hij is volkomen onhandelbaar, maar het grote publiek is gek op hem.

Twijfels over Kai

Door het verschil te benadrukken tussen de echte Kai en hoe het internet hem ziet, wordt gelijk duidelijk dat niets is wat het lijkt. Kai heeft een positieve boodschap en is vriendelijk tegen iedereen, maar hij heeft ook woedeaanvallen en waarom had hij eigenlijk een bijl met zich mee? Door de positieve en negatieve kanten van Kai te tonen, brengt de documentaire je aan het twijfelen, zonder te veel te verklappen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

The hatchet wielding hitchhiker
© Netflix

De schaduwkant van een internetsensatie

The Hatchet Wielding Hitchhiker gaat uiteindelijk meer om de schaduwkant van een internetsensatie dan Kai zelf en wanneer hij eenmaal in de gevangenis belandt, is het verhaal ook voorbij. Daardoor blijf je wel met vragen zitten, ook omdat het onduidelijk blijft waarom Kai zijn misdaad heeft gepleegd. Vertelt hij de waarheid of is hij toch een geniepige leugenaar en zit er meer achter? Dat wordt niet voldoende uitgediept en mag de kijker zelf bepalen.

Conclusie

Niet iedere misdaaddocumentaire hoeft drie afleveringen lang te zijn en dat hebben de makers van The Hatchet Wielding Hitchhiker goed begrepen. Met een lengte van anderhalf uur blijft de Netflix Original van begin tot eind spannend en wordt het verhaal van Kai uitgebreid verteld. Dat niet alle vragen worden beantwoord, kan frustrerend zijn, maar zal waarschijnlijk niet eens opvallen. De documentaire kijkt heel lekker weg en aan het einde krijg je weer een gezonde angst voor lifters met een bijl.

The Hatchet Wielding Hitchhiker is te zien op Netflix.

Meer van Netflix