Recensie Vikings: Valhalla seizoen 2 –‘Acht afleveringen van deze stoere avonturenserie is echt te weinig’
Het tweede seizoen van Vikings: Valhalla weet de kwaliteit van de eerdere afleveringen moeiteloos vast te houden en legt een sterke basis voor een brute avonturenserie die nog lang mee kan gaan.
Aan het einde van het eerste seizoen hadden de helden verloren. Kattegat werd ingenomen door schurk Olaf (Johannes Haukur Johannesson) waardoor Harald (Leo Suter) en Freydis (Frida Gustavsson) moesten vluchten. En Leif (Sam Corlett) zag de liefde van zijn leven sterven voor zijn ogen, waarna hij volledig doordraaide. In het tweede seizoen is er sindsdien aardig wat veranderd.
Op de vlucht
Koning Gaffelbaard (Søren Pilmark) heeft de macht in Kattegat overgenomen en houdt Olaf gevangen. Ondertussen hebben Harald en Freydis een rustig leventje opgebouwd in het bos en wacht Leif op het moment dat Olaf publiekelijk wordt geëxecuteerd. Daar kan hij lang op wachten want de listige Jarl weet zichzelf opnieuw te redden door een handlanger van Gaffelbaard te worden. Daardoor zijn Harald, Freydis en Leif hun leven niet meer zeker en moeten ze vluchten.
Koning van Noorwegen
Al aan het einde van de eerste aflevering gaan de helden hun eigen weg. Freydis beseft dat zij een belangrijke taak heeft en wil zich daarop kunnen focussen. Ondertussen gaan Harald en Leif op zoek naar een nieuwe bondgenoot, die hen kan helpen om Olaf te verslaan, zodat Harald koning van Noorwegen kan worden.
De tekst gaat verder onder de afbeelding
Sneltreinvaart
Binnen een hele korte tijd worden de verhaallijnen verteld en er had best wel iets meer aandacht besteed mogen worden aan de strijd tussen Olaf en Gaffelbaard of het rouwproces van Leif. Maar dit seizoen heeft maar acht afleveringen en de makers gaan in sneltreinvaart door het plot heen. Dat is vooral merkbaar in de verhaallijn rondom Freydis, die dit seizoen flink wat veranderingen doormaakt.
Groot avontuur
Het verhaal van Harald en Leif krijgt daarentegen meer tijd. Uitgebreid is te zien hoe zij op zoek gaan naar bondgenoten en een plan bedenken om geld te verdienen, zodat Harald een leger kan betalen. Daarvoor moeten ze wel eerst op reis en dit avontuur neemt een groot deel in van het tweede seizoen. Wanneer de twee helden gevolgd worden, is Vikings: Valhalla ook op z’n best.
Politieke spelletjes en harde actie
Het tweede seizoen lijkt een beetje zoekende te zijn en combineert verschillende genres. Aan het koninklijke hof in Londen en in Kattegat worden geniepige politieke spelletjes gespeeld die niet zouden misstaan in House of the Dragon. Terwijl er weinig subtiliteit te vinden is in de avonturen van Harald en Leif, die er vooral op los knokken als stoere actiehelden. En ondertussen lijkt Freydis de thriller Midsommar te zijn binnengestapt.
De tekst gaat verder onder de afbeelding
De serie verveelt geen moment
Ondanks de verschillen werkt iedere verhaallijn heel goed en verveelt het tweede seizoen van Vikings: Valhalla geen moment. Er wordt ook duidelijk een basis gelegd voor toekomstige seizoenen. Kattegat en Londen zijn niet langer de twee belangrijkste locaties en er worden een aantal nieuwe dreigingen geïntroduceerd. Ook duiken er nieuwe personages op, die makkelijk uit kunnen groeien tot publiekslievelingen.
Conclusie
Het tweede seizoen van Vikings: Valhalla zit weer heel goed in elkaar en legt een sterke basis voor de toekomst. Nieuwe gezichten en nieuwe locaties worden geïntroduceerd, waardoor het avontuur van Leif Eriksson en vrienden nog eventjes door kan gaan. Dat is maar goed ook, want acht afleveringen per seizoen is echt te weinig.
Vikings: Valhalla is te zien op Netflix.
Meer van Netflix
Recensie The Witcher: Blood Origin – 'Henry Cavill wordt nu al gemist'
Recensie Glass Onion: A Knives Out Mystery – ‘Daniel Craig leeft zich uit in de leukste film van het jaar'
Recensie Treason - ‘Sneaky spionnendrama dat lekker doorhapt’
Recensie The Recruit - ‘De luchtige humor en vlotte actie werken uitstekend’
Recensie Wednesday - ‘Deze serie boeit met spanning en onweerstaanbare zwartgalligheid’
Wat anderen nu lezen
Recensie Victim/Suspect – ‘Het onderwerp is heftig, maar de documentaire heeft iemand als Kees van der Spek nodig’
Recensie FUBAR – 'Deze mislukte comedyserie voelt aan als Arnold Schwarzeneggers begrafenis'
Recensie MerPeople – ‘De magische docu laat je geloven in zeemeerminnen’
Recensie El Silencio – ‘Het lukt de spannende Spaanse serie om een moordenaar sympathiek te maken’
Regisseur Quentin Tarantino maakt gehakt van Netflixfilms: 'Wegwerp-entertainment'
Netflix maakt einde aan gratis delen account, abonnees krijgen e-mail
Nederlandse film Faithfully Yours blijkt razend succes bij Netflix
Recensie Anoniem – ‘De Nederlandse Batman overtuigt door sterk drama te combineren met cynische humor’
Recensie Transfusion – 'Een sombere thriller waarin Avatar-ster Sam Worthington vaak genoeg raak schiet'
'B&B Zoekt Lief bewijst dat de Belgen nog slechter in daten zijn dan wij'