Recensie Wednesday - ‘Deze serie boeit met spanning en onweerstaanbare zwartgalligheid’

Door Klaas Kaptijn
Wednesday

Het leukste lid van de Addams Family heeft dankzij Tim Burton haar eigen serie op Netflix en die is precies zo macaber, zwartgallig en grappig als je zou wensen.

De combinatie van The Addams Family en Tim Burton is zo perfect, dat je je afvraagt waarom  die nog niet eerder tot stand is gebracht. Wednesday draait om de dochter des huizes van de familie die bekend staat om hun grafhumor en laat dat nou precies het soort amusement zijn waar ook de maker van Corpse Bride, Ed Wood en Edward Scissorhands goed in is. Het is de eerste serie van de hand van Burton, die bezig is geweest als uitvoerend producent en regisseur van de eerste vier afleveringen.

Monsterlijk mysterie

In verschillende Addams Family-films hebben we kunnen zien hoe gruwelijk mis het gaat als duistere ziel Wednesday naar een school gaat met ‘gewone’ kinderen. In deze serie wordt ze naar Nevermore Academy gestuurd, een school voor vampiers, weerwolven en meer wezens die lastig binnen de maatschappij passen. Je zou misschien denken dat ze zich beter thuis voelt tussen de buitenbeentjes, maar ook van dit instituut wil ze zo snel mogelijk weg, wat haar ouders ook zeggen. Als ze kennis maakt met een paar medescholieren die toch zo erg nog niet zijn en betrokken raakt bij een monsterlijk moordmysterie, blijft ze toch nog even.

Vreemde charmes

In veel verhalen over de Addams Family is Wednesday een bijfiguur die vooral grappig is vanwege haar onverstoorbare blik en macabere hobby’s, zoals Frankenstein-achtige wetenschap en het martelen van haar broertje. Hier moet dat personage uitgebreid worden tot iemand die een seizoen lang interessant blijft in een hoofdrol. Dat lukt prima, zonder dat de makers in de val trappen om haar anti-sociale karakter in te tomen. Wednesday blijft ten alle tijden een onverstoorbare zwartkijker, maar ze is sterk, stoer, creatief en ondanks dat cynische voorkomen zit haar hart op de juiste plek. Jenny Ortega, het jonge talent dat al opviel in de laatste Scream en horrorhit X, is perfect gecast om dat hele pakket aan vreemde charmes overtuigend over te brengen.

Wednesday
© Netflix

Speels maar bloederig

De touch van Burton is duidelijk in elke scène. Zijn werk loopt uiteen van vrolijk, cartoon-achtig griezelig tot gruizig donker met een speelse toon en Wednesday zit duidelijk op het laatstgenoemde uiteinde van dat spectrum, samen met films als Sweeney Todd en Sleepy Hollow. Dat maakt van deze serie meteen het stevigste Addams Family-verhaal ooit, met flink wat bloed, afgerukte ledematen en loslopende hand Thing die mensen geregeld zijn middelvinger laat zien.

Onweerstaanbaar

Om de plot vooruit te helpen, hebben de makers onze held visioenen gegeven, wat helaas een te doorzichtig trucje is om Wednesday bij het centrale mysterie te betrekken. Maar als het verhaal eenmaal loopt, blijf je geboeid door zowel de wendingen als de onweerstaanbaar zwartgallige hoofdrolspeelster. Leuk voor wie de oude Addams Family-films nog kent: Christina Ricci, die daarin Wednesday speelde, heeft hier een bijrol als expert in vleesetende planten.

Wednesday
© Netflix

Conclusie

Je moet de duistere levenskijk van Wednesday Addams grappig vinden om echt te genieten van dit fantasierijke mysterie, maar dankzij de onweerstaanbare rol van Jenny Ortega ga je van haar houden. Tegelijkertijd zorgt Tim Burton voor een fijne mix van zwarte humor, spanning en fantasiekietelende vormgeving.

Wednesday is te zien op Netflix.

Meer van Netflix