Recensie Enola Holmes 2 – Weer een geinige girlpower-versie van Sherlock Holmes

Door Redactie
Enola Holmes 2

Na haar doorbraak als Eleven in Stranger Things kreeg Millie Bobby Brown de titelrol in de Netflix-film Enola Holmes, en dat ging haar zo goed af dat ze nu op herhaling mag.

De rebelse jongedame Enola Holmes (Millie Bobby Brown) is haar eigen detectivebureau begonnen, maar de meeste mensen kloppen toch liever aan bij haar grote broer Sherlock (Henry Cavill). Enola krijgt pas de kans te laten zien dat ze minstens zo’n goede speurneus is als hij, wanneer ze door een meisje wordt gevraagd haar vermiste zusje te vinden.

Het gaat er weer in als zoete koek

Gezien het succes van de Netflix-film Enola Holmes (2020), en het feit dat Nancy Springer inmiddels zeven delen heeft geschreven in haar boekenreeks The Enola Holmes Mysteries, was het een kwestie van tijd tot dit vervolg zou worden gemaakt. En het zou ons niet verbazen als er hierna nog een film komt, want ook het tweede deel gaat er weer in als zoete koek.

Hou je kop er goed bij – of laat het los

In het eerste deel leerde we Enola Holmes kennen en leerde zij het detectivewerk van haar broer Sherlock. Nu dat voorwerk achter de rug is, kunnen we meteen in een nieuw mysterie duiken. Dat is vrij complex en je krijgt het vermoeden dat het niet eens allemaal klopt, maar er zit een aardige vaart in de film, zodat het niet veel uitmaakt hoe het nu precies zit.

Enola Holmes 2
© Netflix

Sherlock Holmes-verhaal met extra leut

Eigenlijk is dit gewoon een Sherlock Holmes-verhaal met extra leut, omdat Enola als jonge vrouw in de negentiende eeuw een aantal extra obstakels voor haar kiezen krijgt in de vorm van vooroordelen en discriminatie. Gelukkig blijkt dat ze haar jeugd en vrouwelijkheid net zo vaak in haar voordeel kan benutten, zodat Enola Holmes 2 toch een eigen smoel krijgt.

Watson en Moriarty – maar dan anders

Net als in het eerste deel richt Enola zich soms rechtstreeks tot de kijker, maar dat is hier veel minder irritant dan in Persuasion, een recent kostuumdrama van Netflix. Enola is immers echt een moderne meid - voor haar tijd. De film heeft ook een aantal eigen vondsten; we krijgen hier een Moriarty en een Watson te zien, die niet helemaal zijn zoals we ze zijn gewend...

Enola Holmes 2
© Netflix

Een stralend middelpunt draagt de film

Millie Bobby Brown werd bekend met Stranger Things en is inmiddels gepromoveerd tot hoofdrollen, waarbij ze hele films op haar jonge schouders draagt. Ze is in Enola Holmes 2 een aangenaam, stralend middelpunt, waar de mannen om haar heen niet aan kunnen tippen. Dat geldt ook voor haar personage - wat zeker bij de vrouwelijke kijkers goed zal vallen.

Henry Cavill doet niet erg zijn best

Het is leuk dat naast bijna alle acteurs uit het eerste deel, ook een aantal nieuwe opdraven, maar die moeten wel allemaal wat te doen hebben en daardoor zit Enola Holmes 2 aardig vol. Henry Cavill, is als enige wat vlakjes en je gaat bijna denken dat hij beter het voorbeeld van Sam Claflin had kunnen volgen; die is als Mycroft Holmes alleen op foto’s te zien...

Enola Holmes 2
© Netflix

Conclusie

Een leuke jeugdfilm met van alles wat; een vleugje romantiek, wat spanning, een aantal actiescènes en de nodige humor. Je kunt je er geen buil aan vallen, maar het is ook niet bijzonder of zo. Zeker niet voor wie al wist dat meiden ontzettend stoer zijn.

Enola Holmes 2 is te zien op Netflix