Recensie Enola Holmes – dit leuke zusje van Sherlock verdient een spannender verhaal

Enola Holmes cast

In de Netflix-film Enola Holmes blijkt dat Sherlock Holmes een jonger zusje heeft. Enola is beschermd opgevoed op het Engelse platteland, maar is net zo een speurneus als haar grote broer.

Millie Bobby Brown is als Eleven in Stranger Things een van dé Netflix-iconen geworden. Daarnaast mocht ze ook nog ravotten met Godzilla in zijn laatste film, maar Enola Holmes is de eerste keer dat ze een film in haar eentje mag dragen. Oké Superman Henry Cavill speelt grote broer Sherlock, maar dit is toch echt een mysterie dat Enola moet oplossen!

The game is afoot!

Victoriaans Engeland was niet de beste plek voor vrouwen. Enola wordt met haar moeder (Helena Bonham Carter) achtergelaten in een groot landhuis terwijl oudere broers Sherlock en Mycroft (Sam Claflin) de misdaad bestrijden in Londen. Ze sturen geld zodat Enola een echte dame kan worden en met een geschikte man kan trouwen. Maar in plaats van borduurlessen krijgt ze jiujitsulessen van mams en moet ze de hele bibliotheek uitlezen om haar hongerige brein te voeden. Dan verdwijnt Enola’s moeder opeens en staan de broers en zus voor een mysterie.

Zelfde familie, andere schrijver

Enola Holmes is niet door Sir Arthur Conan Doyle bedacht, maar door Nancy Springer. Sinds 2006 heeft ze een hele boekenreeks over de vrouwelijke detective gepend, wat gewoon kan want Sherlock Holmes is vrijwel copyrightvrij. Nu weet je ook waarom er zo verschrikkelijk veel Sherlock-films en series zijn.

Recensie Enola Holmes – dit leuke zusje van Sherlock verdient een spannender verhaal

Saai mysterie

Hoewel de film je in het begin een intrigerend mysterie voorschotelt, zijn de aanwijzingen al gauw gevonden en de schurken overduidelijk. Met name de tweede helft mist ook actiescènes om de spanning erin te houden. Enola Holmes werkt beter als een romantische jeugdfilm.

Millie Bobby Browns film

Millie Bobby Brown is meer dan geschikt om de hele film te dragen, maar ze heeft een leuke tegenspeler in Lord Tewksbury (Louis Partridge): een onhandige markies die is weggelopen en de spil in het complot blijkt te zijn. Veel Britse veteranen spelen leuke bijrollen (Harry Potter-fans zullen er zeker een paar herkennen) al stelt Henry Cavill wel teleur als Sherlock. Misschien komt het omdat we zoveel bizarre versies van de speurneus hebben gezien de laatste jaren, maar zijn stoïcijnse, meer klassieke vertolking is gewoon suf. Geen wonder dat Enola hem het grootste deel van de film probeert te ontlopen.

Recensie Enola Holmes – dit leuke zusje van Sherlock verdient een spannender verhaal

Conclusie

Het mysterie van Enola Holmes stelt teleur maar Millie Bobby Brown gelukkig niet. Wat rest is een aardige jeugdfilm met een romantisch element. Hopelijk brengt het eventuele vervolg een spannender mysterie dat de Holmes-familie waardig is.

3 STERREN

Enola Holmes is te zien op Netflix.