Recensie The Crown – De ‘koninklijke’ serie blijft uitstekend kijkvoer

The Crown

We kunnen eindelijk verder met The Crown, de Netflix-serie over het leven van de Britse koningin Elizabeth II, en het drama stijgt!

Meestal beslaat ieder seizoen van The Crown ongeveer tien jaar, en deze keer zijn we in de jaren negentig belandt. John Major is de nieuwe Britse premier, Diana is doodongelukkig door de scheiding van tafel en bed, koningin Elizabeth dreigt haar geliefde jacht Britannia te verliezen en de rijke Egyptische familie Fayed maakt zijn intrede in het verhaal...

Feiten en verzinsels

Er is dus weer genoeg drama te halen uit de feiten en uit de stukken die de schrijvers van The Crown noodgedwongen zelf moeten verzinnen. Want ook al weten we precies wat prins Charles in het beruchte, afgeluisterde telefoongesprek tegen Camilla zei, we weten niet met welke woorden zijn familie daarop reageerde - en zoiets levert genoeg sappige scènes op.

We krijgen weer uitstekende acteurs in alle rollen

Ze gaan ook door met het inzetten van uitstekende acteurs en we zijn weer toe aan een nieuwe lichting: Imelda Staunton (Downton Abbey) en Jonathan Pryce (de High Sparrow in Game of Thrones) als het koninklijk echtpaar, Dominic West (The Affair) en Elizabeth Debicki (Tenet) als Charles en Diana, en Johnny Lee Miller (Sherlock Holmes in Elementary) als John Major.

The Crown
© Netflix

Elizabeth Debicki kruipt helemaal in Diana’s huid

Met dit kaliber acteurs is het niet zo erg, dat in The Crown veel zaken slechts worden aangestipt, omdat je een hoop van de gezichten kunt aflezen. Met name Elizabeth Debicki kruipt helemaal in de huid/houding/stem van Diana, waarbij het natuurlijk helpt dat we zo’n beetje elk kledingstuk van haar herkennen, en ook Imelda Staunton is hier top.

We kunnen genieten van tien puike afleveringen

The Crown is nog steeds op alle niveaus (aankleding, cameravoering, enz.) tot in de puntjes verzorgd en zal de fans weer tien afleveringen laten genieten. Het is alleen jammer dat die Elizabeth soms naar de achtergrond wordt gedrukt (een hele aflevering over de Fayeds, really?), want het is niet alsof de koninklijke familie zelf te weinig vertelstof oplevert.

The Crown
© Netflix

Helaas is het volgende seizoen alweer het laatste

Dat is de enige smet op de Netflix-serie, die met een lekker tempo door de bekende feiten bladert en stilstaat bij zaken die de makers interessant vinden of die we zouden missen als ze die zouden overslaan. Door het tempo en het kundig in beeld gebrachte werk, vliegen de afleveringen weer voorbij en is het des te jammer dat het volgende seizoen van The Crown het laatste zal zijn.

Conclusie

We hebben een extra jaar op dit seizoen moeten wachten en het is de moeite meer dan waard gebleken. Netflix heeft weer kosten noch moeite gespaard om te zorgen dat alles er tiptop uitziet en bevolkt wordt door het neusje van de Britse acteerzalm. Hopelijk laat het volgende seizoen minder lang op zich wachten.

Het vijfde seizoen van The Crown is te zien op Netflix

Koning Charles was bang voor het vijfde seizoen, maar dat valt allemaal reuze mee. Hopelijk wordt de productie dan ook niet stilgelegd door de dood van zijn moeder, want wij willen graag door. Dan kan iedereen voor zichzelf bepalen of de zes redenen waarom de serie controversieel is op waarheid berusten.