The Crown seizoen 5

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
The Crown seizoen 5

6 redenen waarom The Crown seizoen 5 nu al controversieel is

|
|

Laatste update:

The Crown seizoen 5 verschijnt pas 9 november maar nu al raakt niemand uitgesproken over de serie rond wijlen koningin Elizabeth. Boycots, geklaag binnen het koningshuis, geklaag binnen Netflix, we behandelen alle redenen waarom The Crown seizoen 5 zo controversieel is.

1. Koningin Elizabeth en prins Philip zijn overleden

Over de doden niets dan goeds, aldus het stokoude gezegde. Oud maar nog steeds waar, want prins Philip en koningin Elizabeth zijn overleden in de periode tussen seizoen 4 en 5 van The Crown. Nu werden ze als personages regelmatig van hun lelijke kant getoond in The Crown. Alleen voor seizoen 5 ligt dat nu veel gevoeliger, zeker voor de Britten die van het koningshuis houden. De Queen is dan ook nog maar nét overleden.

2. Oud-premier John Major roept op tot een boycot van The Crown

Seizoen 5 van The Crown behandelt de roerige jaren 90 voor het koningshuis. Toen kwam premier John Major wekelijks op de thee bij koningin Elizabeth. Wat er tussen die twee werd besproken is topgeheim, dus de gesprekken in de Netflix-serie zijn compleet uit de duim gezogen.

Dat weerhoudt Netflix er echter niet van om, volgens kijkers die eerder de nieuwe afleveringen zagen, Sir John Major af te schilderen als iemand die weleens zeikt op het koningshuis. Ook zou hij met prins Charles in de serie een gesprek voeren over het laten aftreden van Elizabeth. De echte oud-premier reageerde woedend en noemt de Netflix-serie “complete onzin”. Niet alleen dat, iedereen moet The Crown boycotten hiervoor, vindt hij. Netflix kwam zelf met een statement waarin ze vierkant blijven staan achter hun serie.

Elizabeth The Crown seizoen 5

3. Koning Charles maakt zich zorgen over hoe zijn scheiding met Diana in beeld komt

Sir John Major is niet de enige die zich grote zorgen maakt over The Crown. Er zijn zeker mensen in het koningshuis die de lol van de serie inzien, maar koning Charles is er niet een van! Volgens bronnen uit het hof, die met The Telegraph spraken, maakt de nieuwbakken koning zich grote zorgen over zijn imago door de serie.

Charles wordt al neergezet als een wat vreemde vogel die niet met z’n moeder kan omgaan, en dan komt in seizoen 5 het absolute dieptepunt van zijn huwelijk met prinses Diana langs!

4. Vrienden en familie van Charles haten hoe Diana en hij worden neergezet

De haat voor The Crown gaat dieper, want al sinds seizoen 4 klinkt er kritiek in de Britse media over de portrettering van hun nieuwe koning. Vooral vrienden van Charles breken een lans voor hem; hij is echt niet zo ongemakkelijk als Netflix hem afschildert!

Ook z’n zoon prins William kan Netflix wel schieten. Volgens de Britse media zou hij het “extreem ongepast” vinden dat Netflix munt slaat uit het interview dat z’n moeder met journalist Martin Bashir had. Dat tv-interview ging de wereld over mede door Diana’s “there were three of us in this marriage”-uitspraak.

Diana The Crown seizoen 5

5. Netflix-setmedewerkers klagen anoniem over hoe Diana’s dood geëxploiteerd wordt

En de Britse media zijn nog niet klaar met spitten naar kritiek over The Crown seizoen 5. Ook binnen Netflix wordt er gemord over de aankomende dood van prinses Diana in de serie. Hoe komt dat precies in beeld? Netflix heeft dat in ieder geval al duidelijk gemaakt: niet! Het auto-ongeluk in Parijs, waar prinses Diana in 1997 bij om het leven kwam, blijft buiten beeld.

Toch “voelt het alsof er een grens overschreden wordt”, volgens een anonieme setmedewerker die met The Sun sprak. Andere medewerkers zouden ook hun gemengde gevoelens over de situatie gedeeld hebben op de set van The Crown. Nu de gebeurtenissen van het Britse koningshuis dichter bij de huidige tijd komen, wordt het toevoegen van filmdrama steeds gevoeliger. En dan zijn de jaren 90 waarschijnlijk de grootste drempel…

6. De jaren 90 zijn misschien wel de zwaarste periode voor het koningshuis

Elk seizoen van The Crown behandelt ongeveer één decennium van Elizabeths regeerperiode. In het vorige seizoen zagen we de beginjaren van prins Charles’ en prinses Diana’s huwelijk en hoe het al vanaf het begin gedoemd was te mislukken.  

In de jaren 90 was het slechte huwelijk een openbaar geheim, gevoelige telefoongesprekken werden openbaar gemaakt in de kranten, met details over hoe de prinses en prins vreemdgingen. Dat etterde lange tijd door tot in 1996 eindelijk de scheiding werd aangevraagd. In 1997 kwam prinses Diana om het leven bij een auto-ongeluk, wat Groot-Brittannië op z’n grondvesten deed schudden. De onhandige, rigide eerste reacties van de royals maakten de stemming er niet beter op.

Diana’s overlijden was de grootste maar zeker niet de enige uitdaging die het Britse koningshuis doorstond in de jaren 90. Vandaar dat het nieuwe seizoen alleen de eerste jaren van de nineties behandelt. De aanloop naar Diana's ongeluk wordt bewaard voor het zesde en laatste seizoen. Wat The Crown seizoen 5 nog meer in petto heeft, zien we vanaf 9 november. Alle afleveringen staan dan op Netflix.

Lees verder