Netflix verdedigt The Crown na harde uithaal van Britse oud-premier

The Crown seizoen 5

The Crown seizoen 5 verschijnt 9 november op Netflix en Groot-Brittannië houdt z’n adem in. Oud-premier Sir John Major komt er onder andere in langs en die zei van de week dat de hitserie over het Britse koningshuis “een lading onzin is”. Netflix reageert nu zelf op de uithaal.

Fictionele dramatisering

In een verklaring vertelt Netflix dat The Crown een fictionele dramatisering is, die laat zien wat er had kunnen gebeuren achter de gesloten deuren tijdens een belangrijk decennium voor de koninklijke familie. Een tijdvak dat al meermalen is belicht en gedocumenteerd door journalisten, biografieën en historici.

Koning Charles kijkt ook mee

Ook koning Charles schijnt zich zorgen te maken over hoe hij wordt afgeschilderd in het nieuwe seizoen. The Crown seizoen 5 beslaat de jaren 90 en dat was niet Charles’ finest hour, en dan moet de dood van prinses Diana ook nog komen.

Afzetting van koningin Elizabeth?

Met name nieuwe scènes in de afleveringen, waarin prins Charles met premier Major een mogelijke afzetting van z’n moeder bespreekt, schieten in het verkeerde keelgat van de Britten. De premier zou bovendien laatdunkend over de royals praten in The Crown. Het is allemaal onzin volgens oud-premier John Major.

The Crown heeft met ieder seizoen controverse aan z’n broek hangen. De serie behandelt per seizoen een andere regeerperiode van wijlen koningin Elizabeth en durft daarin ook schandalen te onthullen. De feiten over openbare gebeurtenissen kloppen meestal wel, maar verder zijn de personages en dialogen volledig gedramatiseerd.

The Crown seizoen 5 verschijnt op 9 november volledig op Netflix. Daarna werkt Netflix nog aan een allerlaatste seizoen, maar het filmen daarvoor werd korte tijd stilgelegd na de dood van koningin Elizabeth.