Hoeveel mensen keken naar de uitvaart van queen Elizabeth?

Door Robin Heerkens
Koning Charles bij de uitvaart van Queen Elizabeth

De uitvaart van queen Elizabeth was een machtig en groots tv-event, misschien wel het grootste beeldbuisbepalende moment van de afgelopen jaren. Hoeveel mensen keken er nu eigenlijk naar?

Lees hier ons verslag van de uitvaart van Queen Elizabeth

Kijkcijfers uitvaart Queen Elizabeth

Britten zaten maandag in ieder geval massaal klaar voor de tv-registratie van de uitvaart van koningin Elizabeth. Naar de live-uitzendingen op BBC One, BBC Two en ITV keken gezamenlijk 25 miljoen (!) mensen. Volgens de BBC werd een piek van 25,3 miljoen kijkers bereikt om 12.25 uur lokale tijd. Op dat moment werd de kist van Elizabeth na de dienst uit de Westminster Abbey gedragen.

Best bekeken royal event?

Zaten er ooit meer Britten voor de buis op één moment? Jazeker. Het is niet de best bekeken koninklijke gebeurtenis. Naar de begrafenis van prinses Diana keken in 1997 meer dan 32 miljoen Britten.

Kijkcijfers in Nederland

Ook in Nederland stemden we massaal af op de urenlange tv-registratie van Elizabeths uitvaart. Volgens cijfers van Stichting KijkOnderzoek keken er gemiddeld 1,5 miljoen mensen naar de uitzendingen op NPO 1 en 2. Als je het totaalaantal kijkers neemt – waarin ook mensen worden opgenomen die maar 1 minuut hebben gekeken – kom je uit op een veel groter aantal: meer dan 6 miljoen kijkers.

Bron: ANP/Veronica Superguide