Uitvaart Elizabeth was een spektakel: 'Britten houden van de koningin en in de rij staan'

Uitvaart Elizabeth

Veronica Superguide's film- en serieredacteur Romy van Krieken is dol op grote shows en heeft daarom tien dagen gebiologeerd voor de tv gezeten om de rouwperiode rond koningin Elizabeth te volgen. Met als grote climax: de uitvaart van de queen.

Het is geen al te grote verrassing als de Britse koningin (het mens is 96!) op 8 september overlijdt, maar het is al meer dan zeventig jaar geleden dat een Britse regerende vorst werd begraven. Ik heb dus geen idee wat daar allemaal bij komt kijken, behalve dat het vast een spektakel zal worden. En dat blijkt helemaal te kloppen!

'Next level'

Naast de gebruikelijke bloemenzee en terugblikken op tv, tillen de Britten de boel naar de ‘next level’ door elk stukje muur met haar foto te bedekken. De kranten kunnen extra uitpakken, omdat ze zo attent was aan het begin van de avond te sterven, zodat redacties de tijd hebben voor een extra dikke ochtendkrant.

St. Paul’s Cathedral

Terwijl veel fans naar het paleis trekken, zijn sommigen zo slim de volgende dag koers te zetten naar St. Paul’s Cathedral, waar een herdenkingsdienst wordt gehouden. Eigenlijk blijft dat ook in terugblik de leukste: geen poespas, veel mensen zijn niet eens in het zwart gekleed, maar dragen gewoon hun dagelijkse kloffie, het zijn ouders met kinderen, hipsters, tieners; van alles zit ertussen. Uiteraard hebben we dan nog geen flauw idee dat het tig-voudige van zo’n bonte stoet de hoofdstad in de dagen daarna zal domineren.

Want ondanks alle tot in de puntjes geplande pracht en praal wordt het grootste spektakel geleverd door de mensen die in een letterlijk ellenlange rij staan om hun laatste eer te bewijzen. De wachttijden van Eurodisney en Schiphol worden een lachertje door de minimaal twaalf uur waarin volgens een schatting 750.000 mensen de acht kilometer lange wachtrij trotseren. Zoals de aartsbisschop van York zegt: “Britten houden van twee dingen; de koningin en in de rij staan.” En dat zullen we weten!

Die rij is een soort flashmob, het is live theater, het is ‘performance art’, het is in de rij staan verheven tot Olympische sport. Met toiletten, watertap-punten en ehbo-posten langs de kant, lijkt het wel een soort supertrage vierdaagse. Er worden polsbandjes uitgedeeld, zodat mensen niet kunnen voordringen en suppoosten zorgen dat alles in goede banen wordt geleid, met als gevolg een opperbeste stemming. Als ik daar was geweest, was ik erbij gaan staan.

'De mooiste momenten in deze hele rouwperiode'

Als de laatste polsbandjes worden uitgedeeld, verwacht ik toch taferelen zoals bij het sluiten van de laatste stempelpost van de Elfstedentocht. Maar hier geen tranen trekkend drama voor de mensen die net te laat zijn: ze gaan zelfs klappen voor de gelukkigen die net iets harder hebben gelopen. Dat zijn de mooiste momenten in deze hele rouwperiode.

Uiteraard ben ik ook onder de indruk van de koninklijke kinderen en kleinkinderen die een wake houden bij de kist. En een beetje teleurgesteld als blijkt dat zoiets pas sinds een eeuw wordt gedaan... Gelukkig komen daarna nog veel meer en veel oudere tradities voorbij, niet in de laatste plaats op de begrafenis zelf.

Spetterende finale

Op die maandag krijgt het hele rouwtheater een spetterende finale met honderden, zo niet duizenden figuranten, die worden gefilmd door meer dan tweehonderd camera’s. Het lijkt wel een Hollywoodspektakel, maar zonder special effects: die massa’s zijn allemaal echte mensen! De toeschouwers zitten als vrijmarkthandelaren al dagen de beste plekken langs de kant te bezetten, terwijl de pers al net zo lang speculeert welke hotemetoten zijn uitgenodigd voor de kerkdienst.

In Westminster Cathedral blijkt al snel: hoe hoger je in rang bent, hoe later je aan kunt komen kakken. Ook hier is weer alles tot in de puntjes geregeld: de Britse (ex)premiers worden bijvoorbeeld als een kleuterklasje bij elkaar gezet, zodat ze samen naar voren kunnen lopen om afscheid te nemen van hun ‘juf’. Ik zie Biden, Jacinda, Trudeau, maar nergens onze Wim-Lex, Max of Trix.

Als de Britse ‘royals’ arriveren – ach gut, zelfs die kleintjes moeten meelopen - is duidelijk dat de hoogste gasten een zijdeur hebben gevonden. De toch wat saaie mis wordt een soort Waar is Wally?-spelletje tot ik het iconische kapsel van Beatrix ontdek op de eerste rij, pal voor de kist. Daarna is het een makkie om de rest te vinden.

Indrukwekkende choreografie

Deze BFF’s van Liz mogen ook naar de dienst in Windsor Castle en de tocht daarheen is weer een feestnummer vol indrukwekkende choreografie, fanfare, toeters en doedelzakken, terwijl de Big Ben laat horen dat hij toch de meeste herrie maakt. De mensen aan de kant staan twintig rijen dik, met de rechterhand omhoog (voor de smartphone) wat soms wat sinisters heeft. Maar goed, de laatste kerkdienst is ook de kortste en daar worden de kroonjuwelen van de kist gehaald, zodat die vrouw na zeventig jaar trouwe dienst eindelijk kan rusten.