Recensie Suzan & Freek: Tussen Jou en Mij – ‘Sympathiek, maar slaapverwekkend’

Zelfs de allergrootste fan van Suzan & Freek moet toegeven dat het zangduo best saai is. Daar schamen de twee zich ook niet voor en ze vinden het belangrijk om lekker normaal te blijven. Dat maakt de documentaire Suzan & Freek: Tussen Jou en Mij erg slaapverwekkend.

Suzan en Freek: Tussen jou en mij
© Netflix

Suzan en Freek hebben een druk jaar achter de rug. Tijdens de vele lockdowns werden ze populairder dan ooit en in 2022 hadden de twee een volle agenda. Het zangduo stond op verschillende festivals en voor talloze uitverkochte zalen. De Achterhoekers gaven zelfs een concert in een uitverkochte Ziggo Dome! De camera volgde het duo om dit allemaal vast te leggen, maar ondanks een druk jaar vol optredens wordt Suzan & Freek: Tussen Jou en Mij zelden interessant.

De tekst gaat verder onder de trailer

Ze zijn zo normaal gebleven

Suzan en Freek zijn daar zelf schuldig aan. De twee zijn veel te gewoontjes, wat leuk is voor de fans, die zich geen zorgen hoeven te maken dat hun helden zich misdragen, maar een documentaire moet wel ergens over gaan. De gemiddelde vlogger die naar de kapper gaat, beleeft spannendere avonturen. Het helpt ook niet dat keer op keer wordt herhaald hoe normaal de twee zijn gebleven. Suzan doet bijvoorbeeld haar eigen make-up voor een fotoshoot en voor een optreden is Freek aan het gamen met de bandleden.

Waar is het drama?

Ook de familieleden vertellen steeds hoe lekker nuchter Suzan en Freek zijn. Het is allemaal erg sympathiek, maar mist spanning. Het grootste drama in de hele documentaire is dat de ouders van Freek redelijk recent zijn gescheiden. Dat wordt eventjes door zijn moeder gezegd wanneer zij vertelt waarom Als het avond is veel voor haar betekent. Daarna mijmert Freek nog in de auto over de impact die de scheiding op hem heeft gehad, maar heel diep gaat hij er niet op in. Het is een gemiste kans om wat drama in de docu te stoppen en het zou de altijd vrolijke Freek meer diepgang geven.   

De tekst gaat verder onder de foto

Suzan en Freek: Tussen jou en mij
© Netflix

Chips na het concert

De documentaire zit trouwens vol met gemiste kansen. Dat Suzan en Freek lekker gewoon zijn gebleven is geen gimmick. Na het concert in de Ziggo Dome rijden ze naar huis en aan de eettafel eten ze chips en praten ze na over het optreden. Maar tegelijkertijd worden ze op handen gedragen door de fans en krijgen ze talloze journalisten achter zich aan. Wat voor impact heeft roem op een koppel dat gewoon muziek wil maken?

Divagedrag?

Eventjes wordt dit aangestipt. Suzan vindt het niet leuk dat een journalist van roddelblad Weekend met hen wilde praten en de vraag van een radiopresentator schiet ook in het verkeerde keelgat. Na afloop vraagt ze netjes of dit gedeelte uit het interview geknipt kan worden. Gedraagt zij zich als een diva of is het juist goed dat zij haar grenzen aangeeft? De documentaire blijft te oppervlakkig om hier een duidelijk antwoord op te geven.

Suzan en Freek: tussen jou en mij
© Netflix

Weinig structuur

Een ander groot probleem aan de documentaire is dat het een heldere structuur mist. In 2022 zijn veel opnames gemaakt en de beelden worden nogal willekeurig getoond. Het ene moment zijn ze in een opnamestudio, dan maken ze zich gereed voor een optreden, tussendoor wordt hun levensverhaal verteld door familieleden en het optreden in de Ziggo Dome wordt er ook nog even ingefietst.

Conclusie

Suzan en Freek zijn niet de meest geschikte artiesten om een documentaire over te maken. Ze hebben geen spannend levensverhaal en hun carrière is nog maar net begonnen. De twee zijn daarnaast sympathiek, maar laten niet het achterste van hun tong zien. Het enige wat ze delen zijn beelden van achter de schermen en dat zal alleen de allergrootste fans interesseren.

Suzan en Freek: Tussen Jou en Mij is te zien op Netflix. 

Meer van Netflix