Recensie The Pale Blue Eye – ‘Een westernkrimi met doffe kleuren en een scherpe geest’

The Pale Blue Eye is een aardig Sherlock Holmes-achtig mysterie, maar net als de door Christian Bale gespeelde speurneus word je er niet bepaald vrolijk van.

The Pale Blue Eye

Als een mysterieuze moord wordt gepleegd op een militaire academie wordt de ervaren speurneus Landor (Christian Bale) ingeschakeld, die er weinig trek in heeft – in wat dan ook eigenlijk. Hij is vrouw en kind verloren en sindsdien slechts een schim van zichzelf. Gelukkig krijgt Landor hulp van kadet Edgar Allan Poe (Harry Melling uit The Queen’s Gambit).

Heus wel functionele westernkrimi

De deelname van de latere griezelschrijver Poe in The Pale Blue Eye lijkt vooral een gimmick te zijn om de boel wat smaak te geven, want die vent had net zo goed een andere naam kunnen hebben. Of we kennen Poe’s werk niet goed genoeg en missen alle verwijzingen naar zijn leven en boeken die in deze grauwe, heus wel functionele westernkrimi zitten verstopt.

Het lijkt wel de opa van Sherlock Holmes

Er volgen nog meer moorden en The Pale Blue Eye gaat steeds meer op een Sherlock Holmes-verhaal lijken, met Poe als de Watson. Het mysterie wordt op dezelfde rationele manier, stapsgewijs uit de doeken gedaan, met nog een fikse twist aan het einde dus het kijkt best aangenaam weg, maar noem die vent dan gewoon de opa van Sherlock Holmes of zo.

The Pale Blue Eye
© SCOTT GARFIELD/NETFLIX

Er is weinig kleur of optimisme te bekennen

Het is fijn dat Christina Bale het klein houdt, al lijkt hij soms te slaapwandelen en het is niet helemaal duidelijk of dat de bedoeling is. Hij maakte met regisseur Scott Cooper eerder Hostiles en Out of the Furnace, die niet bepaald overstromen van optimisme en datzelfde geldt voor The Pale Blue Eye waarin de kleuren ook nog eens dof zijn gemaakt - en dat is overkill.

Grote namen doen hun best in kleine rollen

Het is niet alsof we zonder die doffe kleuren te vrolijk zou worden; niemand lijkt gelukkig te zijn in The Pale Blue Eye en zelfs een familie-etentje met vrienden is verre van gezellig. De grote namen in de kleinere rollen, zoals Robert Duvall en Gilian Anderson, doen hun best maar Harry Melling is als Poe zo theatraal dat hij eerder een wannabe-Shakespeare lijkt te zijn.

The Pale Blue Eye
© SCOTT GARFIELD/NETFLIX

Conclusie

Christian Bale speelt een dof personage met een scherpe geest, die samen met de latere griezelschrijver Edgar Allen Poe een moord moet oplossen. Hoewel het aangenaam meepuzzelen is met dat duo, blijft het grootste mysterie waarom ze Poe erbij hebben gesleept.

Pale Blue Eye is te zien op Netflix

Voor wie meer van Christian Bale wil zien, hebben we zijn beste rollen op een rij gezet.

Meer van Netflix