Recensie 65 – ‘Dinofilm met Adam Driver is fletse huismerkversie van The Last of Us’

Een sciencefictionfilm waarin Adam Driver een astronaut speelt die in de prehistorie wordt opgejaagd door vraatzuchtige dino’s. Dat zou met twee vingers in de neus een vermakelijk bioscoopavondje moeten opleveren. Op papier pakt 65 echter een stuk beter uit dan op het witte doek.

65 Adam Driver

In 65 speelt Adam Driver de rol van Mills, een dappere ruimtevaarder van een verre planeet die tijdens een verkenningsmissie crasht op onze goede oude aarde. Een warm welkom zit er alleen niet in: het jaar is 65 miljoen voor Christus en Mills staat helemaal onderaan de voedselketen. Om zijn hachelijke trip te overleven, moet de astronaut dan ook heel wat bloeddorstige dino’s overhoop knallen met zijn trouwe lasergeweer.

Diepgang van een golfputje

Niets meer aan doen, zou je zeggen. Helaas leek het de makers een goed plan om onze held op te zadelen met een negenjarig weesmeisje (Ariana Greenblatt) dat de crash ook heeft overleefd. Hierdoor ontpopt 65 zich tot een fletse huismerkversie van The Last of Us, met de emotionele diepgang van een golfputje. Ter illustratie: het pruilende weesmeisje zegt vaker ‘family’ dan Vin Diesel in een Fast and Furious-vervolg.

Onbedoeld komisch

Wat zo’n jong kind überhaupt te zoeken heeft op een intergalactische verkenningsmissie wordt nooit verklaard, maar we kunnen niet uitsluiten dat de regels rond kinderarbeid 65 miljoen jaar geleden minder strikt waren dan nu. En zo stapelen zich in rap tempo wel meer onwaarschijnlijkheden op. Onbedoeld komisch hoogtepunt is de scène waarin Mills’ reisgenote vast komt te zitten in de tunnel van een ingestorte grot. Hierop adviseert onze held met uitgestreken gezicht: “Stay there!”

De tekst gaat verder onder de afbeelding

65 film
© Patti Perret

Miscommunicatie

65 is geschreven en geregisseerd door de bedenkers van de huiveringwekkende horrorfilm A Quiet Place. Maar resultaten uit het verleden bieden blijkbaar geen garantie voor de toekomst. Ook de taalbarrière tussen Mills en het weesmeisje pakt ongelukkig uit. Deze miscommunicatie moet ontroerende en grappige momenten opleveren. Maar als er tempo nodig is, verdwijnt deze barrière als sneeuw voor de zon. Als de CGI-dino’s dan ook nog lijken te zijn weggelopen uit een doordeweekse Netflix-film, wordt het wel erg lastig om 65 aan te raden.

Stoere actieheld

Toch is het niet alleen maar kommer en kwel. Adam Driver behoudt tussen alle nonsens zijn geloofwaardigheid als stoere actieheld. En in een tijd waarin zelfs een John Wick-vervolg bijna drie uur beslaat, is het wel zo verfrissend dat deze film genoegen neemt met een strakke 90 minuten. Daarnaast wordt in de finale nog een extra dreiging toegevoegd die de spanning wat opvoert. Vanaf dat moment wordt de belofte van een vlotte en vermakelijke B-monsterfilm alsnog ingelost, maar dan is het eigenlijk al te laat om de boel te redden.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

65 film
© Patti Perret

Conclusie

Je zou denken dat er weinig te verpesten valt aan een film waarin Adam Driver het opneemt tegen bloeddorstige dino’s. Dat valt echter nog vies tegen. Misschien dat 65 over dertig jaar wordt herontdekt als culthit in de ‘so bad it’s good’-categorie. Tot die tijd kun deze prehistorische pulp gerust aan je voorbij laten gaan.

65 draait in de bioscoop.

Nog meer films