Waarom moeten films zo lang duren?

Deze week kunnen we eindelijk weer klaar zitten voor een nieuwe John Wick-film. Er is wel één uitdaging: hij duurt maar liefst 2 uur en 49 minuten. Waarom zijn films tegenwoordig toch zo lang? Veronica Superguide vroeg het Nederlandse regisseurs Johan Nijenhuis en Tim Oliehoek, die we eerder ook spraken over zijn nieuwste tv-serie Arcadia.

John Wick

Met zijn enorme lengte volgt John Wick: Chapter 4 een ware trend op. Once Upon a Time in HollywoodAvengers: Endgame, Avatar: The Way of Water, allemaal films die met gemak drie uur in beslag nemen.

Spanningsboog

Zijn films tegenwoordig echt zo veel langer? Terwijl Johan de vraag volmondig met een “Ja” beantwoordt, is Tim meer genuanceerd. “De lengte van een film is altijd al variërend geweest. Denk aan Gone With the Wind, die bijna vier uur duurde. Ik denk dat onze spanningsboog door de jaren heen korter is geworden.” Waar de mannen het wel over eens zijn, is dat een film niet lang hóeft te zijn. “Naar John Wick zou ik niet gaan. Dat is voor mij echt te lang”, aldus Johan. Ook van Tim mogen films wel korter. “Kijk, Schindler’s List was lang, maar voelde niet traag. Het ligt aan het verhaal, het genre en het publiek. Maar als ik hoor dat John Wick bijna drie uur duurt, dan vind ik dat echt te lang. Tegenwoordig denk ik wel vaker dat films beter zouden zijn als ze een half uurtje korter waren.”

Ego van de makers

Wie beslist dat eigenlijk dat een film drie uur mag duren? “Het is voor mij niet duidelijk waarom makers tegenwoordig gaan voor zo’n lengte, van mij hoeft het niet. De bioscopen hebben er ook een hekel aan, want dan kunnen ze die film maar één keer op een avond draaien. Volgens mij komt het door het ego van de makers. Ik weet niet of zij wel rekening houden met de blaas van de kijker”, aldus Johan. Ook volgens Tim ligt het aan de regisseurs. “Het is ook wel vaak bij regisseurs die veel macht hebben, waardoor niemand hen durft te corrigeren. Zoals James Cameron, niemand gaat tegen hem zeggen dat de film korter moet.”

De ideale lengte

Johan is duidelijk over de maximale lengte van een film: “Voor een komedie 59 minuten en een drama 110 minuten. Als er een dans of strip-act in zit mag de film van mij 120 minuten duren, maar de absolute max is echt 140 minuten.” Van hem hoeven we niet te verwachten dat we drie uur naar een strippende Jim Bakkum hoeven te kijken. “Ik hou de richtlijnen aan die ik zelf heb. Voor mij is de allergrootste toets de screening. Als je bij een bepaalde scène iemand hoort zuchten of denkt aan de was die je nog moet opvouwen, dan is dat een teken dat de film korter moet.” Ook bij Tim zit er een max aan de lengte van zijn films. “Een gezonde concentratie van de mens is tussen de 90 en de 100 minuten. Dat is perfect. De maximale lengte van een film is echt twee uur.”

Het wc-beleid

Het grootste probleem van deze lange films is toch wel je blaascapaciteit. Want wanneer kan je het beste naar de wc? Johan heeft wel een idee: “Je moet denk ik letten op de filmmuziek. Als het orkest even wordt stilgelegd kan je snel even naar de wc. Dan weet je namelijk dat er een rustmoment komt in de film.” Voor de mensen die het zichzelf makkelijker willen maken is er ook een app voor dit probleem: Runpee. De app geeft je een seintje wanneer je naar de wc kan en geeft er zelfs uitleg bij: “De volgende scène kan je best missen, die kan makkelijk aan je worden uitgelegd.” Of: “Saai moment in de film, voegt niks toe aan het verhaal.” Dé tip voor als je graag wat drinkt wanneer je naar John Wick gaat.

John Wick: Chapter 4 draait vanaf 23 maart in de bioscoop.