Monic Hendrickx over nieuwe serie Arcadia: 'Iedereen is op z’n hoede, niemand vertrouwt elkaar'

Monic Hendrickx en regisseur Tim Oliehoek vonden het fijn een tijdje in de wereld van hun nieuwe serie Arcadia rond te lopen, maar ze zouden daar nooit willen wonen.

Op de set van Arcadia

Door steeds meer films en series op steeds meer streamingdiensten, moet je als Nederlandse publieke omroep extra hard knokken om de aandacht te trekken. Of samenwerken, zoals KRO-NCRV deed met het Belgische VRT en het Duitse ARD. Dat leverde de nieuwe, spannende dramaserie Arcadia op, die zich afspeelt in een nabije toekomst die griezelig waarschijnlijk is.

Persoonlijke burgerscore

In China wordt immers al gewerkt met een sociaal kredietsysteem, waarmee je gedrag wordt gekoppeld aan bepaalde (voor)rechten. In Arcadia bepaalt zo’n persoonlijke burgerscore echt alles: van een plek in de bus tot je kans op een baan. Het is niet alleen een uitdaging om in zo’n wereld te leven, maar ook om zo’n serie te maken. Gelukkig houdt regisseur Tim Oliehoek wel van een uitdaging. “Deze serie was iets dat ik nog nooit eerder had gedaan. Net als bij De zaak Menten, dacht ik: ‘Kan ik dit wel?’ Maar dat gevoel, dat je op scherp staat, maakt het spannend, geeft een kick. Anders ga je jezelf herhalen.

De tekst gaat verder onder de trailer

Covid als proefballon

Daar was met Arcadia geen kans op, aangezien het een nieuw genre voor Tim was en het zich afspeelt in een toekomst die vanaf de grond moest worden opgebouwd. “Het mooie van een hele wereld kunnen maken, is dat je zelf bepaalt wat de regels zijn. Tegelijk is het niet veel anders dan met de serie Het geheime dagboek van Hendrik Groen, want daar bepaalden we ook wat in die wereld wel en niet kon. Alleen kun je bij Arcadia nog verder gaan omdat het fictiever is.” Alhoewel, fictief? Tijdens de opname kwam de toekomst door de pandemie vrij dichtbij. “Het verhaalidee is voor covid ontstaan, maar we kregen daardoor wel een beetje datzelfde gevoel. Dat alleen wie zich keurig gedraagt, naar het restaurant mag. En dat je toch anders kijkt naar wie die prikjes niet had gehaald en daardoor minder kon doen. Het is een wereld waar je eigenlijk niet in wil leven. Gelukkig zijn we in Nederland veel te eigenwijs om die kant op te gaan. In het begin van corona, waren we vrij braaf, maar toen het te lang duurde, kwamen mensen in opstand. Dat was een fascinerend proefballonnetje voor Arcadia. Het is uiteindelijk niet een serie over corona, maar over het gedrag van mensen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Op de set van Arcadia
© KRO-NCRV

Andere eeuw, zelfde problemen

De serie gaat over een familie die probeert te overleven en in elke eeuw dezelfde conflicten zou hebben gehad. Voor het spelen van de gezinsleden had Tim een ruime keuze aan Nederlandse en Belgische acteurs. “Het was te gek om met allemaal mensen te werken die ik nog niet kende en daardoor was ik heel onbevangen toen we gingen casten.” Monic Hendrickx kende hij natuurlijk al, maar Arcadia is hun eerste samenwerking en daarin speelt zij Cato, de moeder van een samengesteld gezin waarvan de burgerscore gruwelijk keldert. Niet leuk voor Cato, maar voor Monic was het best fijn om een tijdje in Arcadia te leven. “Het ziet er geweldig uit en is echt een andere wereld. Maar hoe mooi het er ook uitziet; iedereen is op z’n hoede, niemand vertrouwt elkaar. Het is een soort Instagram-wereld, die draait om de buitenkant, de schijn ophouden. Die wereld lijkt een beetje lijkt op die van ons, in de zin dat alles met elkaar wordt vergeleken. Er zijn veel regels en als jij je niet aan die regels houdt, val je erbuiten. Je denkt voortdurend ‘Wat zou ik doen?’ Dat is best beangstigend en ik weet niet of ik dapper genoeg zou zijn om verzet te plegen. Ik hoop daar nooit achter te komen, maar er zijn mensen die het dagelijks meemaken.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Op de set van Arcadia
© KRO-NCRV

Lekker veel vrouwen

Tegelijkertijd is Arcadia heel herkenbaar omdat het een familie is, met alles wat daarbij hoort. “Het gezin is meer divers dan het twintig jaar geleden zou zijn geweest en dat werd hoog tijd. We zijn een ensemble met veel sterke vrouwenrollen wat een mooi voorbeeld is van hoe het anders kan. Het was heerlijk om met al die jonge meiden te werken en je leert een hoop van elkaar. Dat is het leuke van spelen; er is in die zin geen hiërarchie op de set. Zij waren bijvoorbeeld heel fysiek bezig en daar trek ik me dan ‘piep krak’ aan op. Je wil niet achteroplopen dus je moet fit zijn, want het blijven lange draaidagen.” Vanaf deze week kunnen we zien wat al het harde werk heeft opgeleverd. Met opnames in vier verschillende landen zijn de ambities hoog, maar je weet natuurlijk nooit wat de toekomst zal brengen...

Arcadia is vanaf 19 maart om 20.20 uur te zien op NPO 3 en NPO Start.

Dit verhaal verscheen eerder in Veronica Superguide. Nooit meer iets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af!