Recensie The Super Mario Bros. Movie – 'Mario-games bieden puur plezier en dat doet deze animatiefilm ook'

Het werd hoog tijd dat een van de bekendste gamepersonages z’n eigen animatiefilm kreeg. Het lukt de Minions-studio Illumination eindelijk om een leuke Super Mario-film te maken voor jonge en oude gamers.

The Super Mario Bros. Movie
© Universal Pictures

Weinig games schenken zoveel plezier als eentje met Super Mario erin; dat geldt al sinds de jaren ’80. Het zorgde dan ook voor flink wat ophef onder Mario-fans dat hoofdrolspeler Chris Pratt niet het hoge Italiaanse piepstemmetje nadoet van het spelpersonage, maar dat adresseert de film meteen op een inventieve manier. De rest van de film heeft Mario een licht New Yorks-accent net als z’n bangelijke broertje Luigi (Charlie Day). Samen proberen ze de eindjes aan elkaar te knopen met hun New Yorkse loodgietersbedrijf.

Schildpad trouwt met prinses

Het stemmenwerk is een van de hoogtepunten van de film en er werd diep in de buidel getast voor bekende acteurs. Zo wordt Bowser, de grote vuurspuwende schildpad, ingesproken door de altijd wilde Jack Black. Hij steelt de Power Star waarmee hij genoeg magische kracht heeft om Mushroom Kingdom te bedreigen met vernietiging, tenzij Princess Peach (een stoere Anya Taylor-Joy) met hem trouwt.

De tekst gaat verder onder de trailer

Groene pijp

Peach heerst als enige mens over de paddenstoelwezentjes van het koninkrijk, wat verandert wanneer Mario en Luigi via een magische groene pijp van Brooklyn naar de fantasiewereld reizen. Er ontstaat gelijk een band tussen de prinses en loodgieter, tot woede van de jaloerse Bowser.

Donkey Kong en Peach

Als je deze synopsis met stijgende verbazing las, heb je waarschijnlijk de games nooit gespeeld. Voor Mario-fans is The Super Mario Bros. Movie een feest van herkenning, met wat slimme aanpassingen om een breder publiek te trekken. Zo woont de brutale gorilla Donkey Kong (Seth Rogen) in een nabijgelegen koninkrijk en rijden ze daar toevallig in de voertuigen van Mario Kart. Grootste verbetering is de rol van Princess Peach die anno 2023 vaak nog steeds de dame in nood speelt in de Nintendo-games. De filmversie helpt juist Mario vaker uit de penarie en heeft een veel avontuurlijkere instelling. Luigi moet in plaats van de prinses gered worden van Bowser.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

The Super Mario Bros. Movie
© Universal Pictures

Disney van videogames

De film heeft een liefde voor slapstick en popmuziek zoals bekend van Illumination-films, en qua mooie beelden is Super Mario Bros. hun meesterwerk. De film is net zo kleurrijk en charmant als het bronmateriaal. Als er iets teleurstellends genoemd moet worden, dan is het dat The Super Mario Bros. Movie ook net zo licht in verhaal is als een Mario-game. Nintendo noemen ze ook wel de Disney van videogames door z’n familievriendelijke imago en hoge kwaliteitsstandaard, maar verwacht geen emotioneel verhaal van het kaliber The Lion King of Up. Mario-games bieden puur plezier en dat doet de film ook.

Conclusie

Super Mario heeft eindelijk z’n eigen geslaagde Hollywood-film. Hij is leuk voor kinderen én hun gamende ouders. Het niveau van een Disney-meesterwerk wordt niet gehaald, maar je krijgt wel zin om gelijk een spel met de besnorde loodgieter te spelen.

The Super Mario Bros. Movie is nu te zien in de bioscoop.

Nog meer bioscoopfilms