Wat kunnen we verwachten van Black Mirror seizoen 6?

Black Mirror is meer dan zomaar een sciencefictionserie, het is een complete mindfuck. In juni verschijnt het zesde seizoen van de Netflix Original en Veronica Superguide recensent Ruben Praster vertelt je wat je kunt verwachten van de nieuwe afleveringen.

Black Mirror. Josh Hartnett as David in Black Mirror. Cr. Nick Wall/Netflix © 2023.
© Nick Wall/Netflix

Volgens bedenker Charlie Brooker wordt het zesde seizoen verrassender dan ooit. Uit de mond van iedere andere tv-maker zou dat klinken als een promotiepraatje, maar het creatieve genie achter Black Mirror geloof ik op z’n woord. Als Charlie zegt dat iedere aflevering verrassender wordt, dan is dat ook zo.

Kan Black Mirror eigenlijk nog wel verrassen?

Maar na vijf seizoenen en een interactieve film lijkt ieder inktzwart verhaal wel verteld en hoeveel cynische plotwendingen kunnen er nog bedacht worden? En laten we eerlijk zijn, het vijfde seizoen was minder sterk dan eerdere seizoenen. De aflevering met Miley Cyrus als geïsoleerde popster was leuk, maar niet zo goed als de aflevering waarin Bryce Dallas Howard helemaal kapotgaat omdat ze haar social media score omhoog probeert te halen.

De tekst gaat verder onder de video

Charlie Brooker gaat het anders doen

Om de serie fris te houden, pakt Charlie Brooker het iets anders aan. “Ik ben dit seizoen begonnen met mijn eigen verwachtingen op z’n kop te zetten,” vertelt het creatieve genie in een persbericht. De nieuwe afleveringen zullen als vanouds vol zitten met messcherpe maatschappijkritiek en de waarschuwing dat techniek alleen maar gevaarlijker wordt, maar hij gaat ook breken met zijn eigen regels. “We hebben nieuwe elementen, waaronder dingen die ik vroeger nooit zou doen.”

Nog meer gestoorde wendingen

Met het zesde seizoen wil hij de grenzen opzoeken van wat een Black Mirror-aflevering eigenlijk is. Dat klinkt vaag, maar in het geval van de Netflix Original is vaagheid alleen maar een goed teken. “De verhalen zijn qua toon nog steeds Black Mirror, maar met gestoorde wendingen en meer variëteit dan ooit tevoren.”

De cast van Black Mirror seizoen 6

De variëteit zie je al terug in de uiteenlopende cast van Black Mirror seizoen 6. Denk aan toptalenten zoals Aaron Paul uit Breaking Bad, Ben Barnes uit Shadow and Bone, Rory Culking uit Succession en Hollywoodsterren zoals Josh Hartnett, Salma Hayek en Michael Cera. 

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Black Mirror seizoen 6
© Daniel Escale/Netflix

De trailer van Black Mirror seizoen 6

De trailer van het zesde seizoen licht al een tipje van de sluier op en toont een aaneenschakeling van onheilspellende beelden. Zo ontdekt een vrouw dat een streamingdienst een serie over haar leven heeft gemaakt, draait een astronaut langzaam door, is er iets gruwelijks gebeurd in een klein stadje, wordt een filmster opgejaagd door de pers en blijkt een vriendelijke verkoopster gevaarlijker te zijn dan je denkt. 

De tekst gaat verder onder de trailer

Waar gaat het zesde seizoen van Black Mirror over?

In een persbericht heeft Netflix de titels en verhaallijnen alvast verklapt. Dat is geen spoiler, want de afleveringen kunnen nog steeds allerlei kanten opgaan.

Aflevering 1: Joan Is Awful 

Een vrouw is verbijsterd wanneer ze ontdekt dat een wereldwijd streamingplatform een dramaserie lanceert dat gebaseerd is op haar leven en waarin ze wordt vertolkt door Hollywoodster Salma Hayek.

Aflevering 2: Loch Henry

Een jong stel reist af naar een rustig Schots stadje om te beginnen aan een serieuze natuurfilm, maar wordt afgeleid door een spannend lokaal verhaal dat verband houdt met schokkende gebeurtenissen uit het verleden.

Aflevering 3: Beyond The Sea 

In een alternatief 1969 worstelen twee mannen tijdens een gevaarlijke high-tech missie met de gevolgen van een onvoorstelbare tragedie.

Aflevering 4: Mazey Day

Een onzekere beroemdheid wordt belaagd door paparazzi terwijl ze probeert om te gaan met de nasleep van een hit-and-run incident. 

Aflevering 5: Demon 79 

Noord-Engeland, 1979. Een verlegen verkoopassistent krijgt te horen dat ze vreselijke daden moet plegen om een ramp te voorkomen.

De tekst gaat verder onder de teaser trailer

Wanneer verschijnt het zesde seizoen?

De teaser trailer sluit af met de woorden “What the fuck is this? How the fuck is this?” en die gevoelens zijn herkenbaar voor de Black Mirror-fan. Charlie Brooker kan in ieder geval niet wachten op de reacties van de kijkers. “Ik hoop dat mensen ervan genieten, vooral van de gedeeltes waar ze niet van mogen genieten.” Wat Charlie daarmee bedoelt, zullen we pas ontdekken op 15 juni, wanneer het zesde seizoen van Black Mirror op Netflix verschijnt.

Black Mirror seizoen 6 is vanaf 15 juni te zien op Netflix.