Recensie El Camino: Breaking Bad-film is dubbel afscheidsfeestje

Door Redactie
Aaron Paul in El Camino: A Breaking Bad Movie

Dit weekend ging El Camino: A Breaking Bad Movie in première bij Netflix. Maar is dit late vervolg op de meesterlijke misdaadserie ook echt het wachten waard?

Lef

Na vijf seizoenen ging het imperium van de meedogenloze drugsbaron Walter White (Bryan Cranston) ten onder in een regen van bloed en kogels. Het was het perfecte einde van een van de beste misdaadseries aller tijden. Je moet dus wel lef hebben om zes jaar later een vervolg uit te brengen. Gelukkig zijn de regie en het scenario van El Camino in goede handen: Vince Gilligan tekende niet alleen voor Breaking Bad, maar ook voor de al even briljante spin-off Better Call Saul. Daarin liet Gilligan al zien dat er nog genoeg te beleven valt in de wondere wereld van Walter White, zonder dat het afbreuk doet aan de serie waar het allemaal mee begon.

Gierende banden

El Camino begint enkele seconden na de explosieve climax van Breaking Bad. Jesse Pinkman (Aaron Paul) verlaat met gierende banden het terrein waar hij maandenlang werd vastgehouden om voor zijn ontvoerders crystal meth te produceren. Maar het bloedbad dat daaraan vooraf ging heeft ook de aandacht van de opsporingsdiensten getrokken. We volgen Jesse terwijl hij de staat probeert te ontvluchten om een nieuw leven op te bouwen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan als iedere agent in New-Mexico naar je op zoek is…

Spanning

Veel meer heeft het verhaal van El Camino eigenlijk niet om het lijf. Onder de streep voegt dit late vervolg dan ook weinig toe aan de serie. Gelukkig weet deze film op de vierkante meter wel te overtuigen. Bijvoorbeeld wanneer Jesse tijdens een inbraak ongenodigd gezelschap krijgt van twee louche rechercheurs. Daarbij krijgt Jesse Plemons (Black Mirror) als Jesse’s ontvoerder Todd de kans om zich opnieuw te bewijzen als de evil Matt Damon!

Recensie El Camino: Breaking Bad-film is dubbel afscheidsfeestje

Niks te klagen

Sowieso zit deze Netflix-film vol gastoptredens van bekende Breaking Bad-gezichten. We zullen ze hier niet allemaal spoilen, maar laten we het erop houden dat de fans in dit opzicht niks hebben te klagen. Daarbij bewijzen ze allemaal, Aaron Paul voorop, dat hun Breaking Bad-rollen hun nog steeds als gegoten zit. Dat iedereen in één nacht tijd plotseling zes jaar ouder is geworden, kunnen we dan ook prima door de vingers zien.

Onderkoeld

Vooruit, om één gastoptreden kunnen we niet heen in deze recensie: dat van Robert Forster. Deze acteur kroop voor dit vervolg opnieuw in de huid van Ed, een ‘fixer’ die criminelen helpt aan een andere identiteit. De confrontatie tussen Jesse en Ed in een stofzuigerwinkel is met terugwerkende kracht misschien wel de mooiste scène uit de film. De onderkoelde cultacteur uit Breaking Bad en Jackie Brown is namelijk gisteren, op de dag van de première van El Camino, overleden aan een hersentumor. En daarmee is deze Breaking Bad-film niet alleen een welverdiend afscheidsfeestje geworden voor Jesse, maar ook voor Forster...

Conclusie

El Camino voegt onder de streep weinig toe aan de baanbrekende misdaadserie, maar dankzij het puike acteerwerk, een aantal spannende scènes en een stoet aan bekende Breaking Bad-gezichten hebben de fans weinig reden tot klagen.

Recensie El Camino: Breaking Bad-film is dubbel afscheidsfeestje