Recensie Succession seizoen 4 – ‘Het is goed dat de fenomenale serie stopt voordat het saai wordt'

We hebben drie seizoenen de tijd gehad om iedereen te leren kennen en te weten dat ze in Succession echt alles voor geld zullen doen. Laat de eindstrijd beginnen!

Succession S4
© HBO Max

Mediamagnaat Logan Roy (Brian Cox), zijn gretige schoonzoon Tom (Matthew MacFadyen) en diens domme voetveeg Greg (Nicholas Braun) komen lijnrecht tegenover Roys vier kinderen te staan als beide partijen hetzelfde mediabedrijf willen kopen. Ondertussen hebben ze natuurlijk ook nog allemaal hun eigen persoonlijke sores, die hun ambities in de weg zitten.

Het lijken wel de Avengers

Dit vierde seizoen van Succession kun je bijna vergelijken met Avengers: Endgame, want inmiddels weten we wie welke ‘krachten’ heeft en nu krijgen we te zien wat die krachten waard zijn in een episch eindgevecht om de macht. Dat betekent hetzelfde gekonkel en verraad als in de voorgaande seizoenen, maar alles op de spits gedreven en met een veel grotere inzet: letterlijk miljarden.

De tekst gaat verder onder de trailer

Het gaat altijd om geld

En net als bij Marvel komen daarvoor ook een aantal oude bekenden terug, zoals de steenrijke Pierce-familie, die we kennen uit seizoen twee. Vier jaar geleden hielden die de boot nog af maar nu zijn ze bereid hun bedrijf te verkopen. En ook al houden ze vol dat het ze niet om geld te doen is, als de serie Succession ons één ding heeft geleerd: het gaat altijd om geld.

Gaan ze de maffia achterna?

De eindstrijd is extra spannend, omdat dit het laatste seizoen van de HBO-serie is dus er kan echt heel vuil spel worden gespeeld. Al heeft deze familie nog niet al te maffia-achtige tactieken gebruikt om elkaar een loer te draaien; de wanhoop hangt vanaf de eerste aflevering in de lucht zodat het ook niemand zou verbazen als ze dat nu ineens wel gaan doen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Succession S4
© HBO Max

Dit bak talent wordt niet saai

Brian Cox was al geniaal als onaardige familiehoofd Roy en in dit vierde seizoen doet hij daar nog een schepje bovenop, waardoor de schotse acteur je er nogmaals aan herinnerd waarom hij zo'n volle prijzenkast heeft. Als jongste zoon Roman lijkt Kieran Culkin te beseffen dat dit zijn laatste kans is om met vileine opmerkingen te komen, want hij gaat nu echt heerlijk los.

Dit bak talent wordt niet saai

Ook al blijft het genieten om iedereen zijn/haar ding te zien doen; het is goed dat ze na dit seizoen stoppen. Als ze nu niet naar een finale hadden toegewerkt, hadden ze het risico gelopen om in herhalingen te vallen en had het saai kunnen worden. Gelukkig is dat nu niet het geval en kunnen we ons verheugen op het volgende dat deze bak acteertalent zal gaan doen.

Conclusie

Door te blijven vertrouwen op ijzersterke acteurs om al het gepraat spannend te houden, en te stoppen voordat zoiets toch saai gaat worden, is het laatste seizoen van Succession weer net zo fenomenaal als de drie voorgaande.

Succession seizoen 4 is te zien op HBO Max. Wekelijks verschijnt een nieuwe aflevering. 

Bij de laatste Emmy-uitreiking was Succession een van de grote winnaars.

Meer van HBO Max