Recensie Shadow and Bone seizoen 2 – ‘Ongeïnspireerde fantasyserie die te snel een verhaal wil vertellen'

De strijd tussen goed en kwaad gaat door in het tweede seizoen van Shadow and Bone, maar ondanks de hoge ambities ontstijgt de Netflix Original nooit het niveau van een aardige fantasyserie.

Shadow and Bone

In het eerste seizoen werd generaal Kirigan (Ben Barnes) verslagen door Alina Starkov (Jessie Mei Li), maar de toverschurk is nog lang niet dood en zijn nederlaag heeft hem juist sterker dan ooit gemaakt. Gewapend met twee schaduwmonsters verklaart hij de oorlog aan zijn vijanden en magisch wonderkind Alina moet ook sterker worden om hem te kunnen verslaan.

Mythische wezens

Om haar magie te versterken, gaat Alina op zoek naar twee mythische wezens: een zeesegel en een vuurvogel. Door hun macht op te nemen, kan zij de Vlakte – pure duisternis vol monsters – vernietigen en daarmee ook Kirigans sterkste wapen wegnemen.

Nieuwe bondgenoot

Het klinkt allemaal erg spannend, maar de serie gaat in sneltreinvaart door de vele verhaallijnen heen. Het eerste mythische wezen wordt wel heel gemakkelijk gevonden en in de derde aflevering raken Alina en beste vriend Mal (Archie Renaux) alweer in een heel nieuw avontuur verwikkeld, wanneer zij een bondgenoot moeten helpen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Shadow and Bone
© DÁVID LUKÁCS/ NETFLIX

Peaky Blinders

Ondertussen wordt het avontuur van Alina afgewisseld met de belevenissen van Kaz (Freddy Carter) en zijn dievengroep. Hij wil voor eens en altijd afrekenen met zijn grote rivaal Pekka Rollins (Dean Lennox Kelly) en bedenkt een riskant plan. Deze verhaallijn lijkt beter op z’n plek in Peaky Blinders dan in een fantasyserie, maar is wel een stuk spannender dan Alina’s strijd en een stuk minder gehaast.  

Kopje kleiner

Op zich is het begrijpelijk dat een seizoen met acht afleveringen zo veel mogelijk probeert te vertellen in een korte tijd, maar Shadow and Bone neemt zelden de tijd om de spanning goed op te bouwen. Actiescènes komen regelmatig uit het niets en nieuwe vijanden worden wel heel snel een kopje kleiner gemaakt.

Veel van hetzelfde

Daarnaast komt de serie erg ongeïnspireerd over. De helden reizen naar allerlei bijzondere locaties, maar het ziet er allemaal een beetje hetzelfde uit en zeker in de eerste aflevering speelt veel zich af in de duisternis. Ook zijn de schaduwmonsters van Kirigan niet heel bijzonder. Het zijn onoverwinnelijke rookwolken, die alleen intimideren als ze de vorm van een reusachtige soldaat aannemen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Shadow and Bone
© DÁVID LUKÁCS/NETFLIX

Tipje van de sluier

Dat Shadow and Bone toch lekker wegkijkt, komt door de sterke basis van de serie. De Netflix Original is gebaseerd op een boekenreeks, waarin een complete wereld is gecreëerd vol diepgaande magie en een eigen geschiedenis. De serie licht een tipje van de sluier op en maakt je nieuwsgierig naar meer.

Conclusie

In het tweede seizoen van Shadow and Bone zit tussen de schaduwen en donkere scènes een sterk verhaal verstopt, dat bij vlagen verteld wordt. Wanneer de tijd wordt genomen om het plot te laten ademen, is het een prima fantasyserie, maar het gebeurt net iets te vaak dat een veelbelovende verhaallijn te snel wordt afgekapt.

Shadow and Bone seizoen 2 is te zien op Netflix.

Meer van Netflix