Verborgen Parel: The Marvelous Mrs. Maisel – ‘De ondertiteling kan de grapdichtheid nauwelijks bijbenen’

The Marvelous Mrs. Maisel Season 1

Stééds meer films en series. Bij stééds meer streamingdiensten. Wat moet je in hemelsnaam nu weer gaan kijken? Veronica Superguide wijst je de weg naar verborgen parels die je echt gezien moet hebben. Dit keer tipt Social editor Marieke van Zoelen de grappige dramaserie The Marvelous Mrs. Maisel op Prime Video.

Deze Verborgen Parel zit wel heel erg verstopt, want de streamingdienst Prime Video zou je een verborgen parel op zich kunnen noemen. Maar wat mij betreft is The Marvelous Mrs. Maisel dé reden om een abonnement af te sluiten.

De tekst gaat verder onder de video

Dronken op het podium

Het is eind jaren 50 in New York City en de Joods-Amerikaanse Midge Maisel (Rachel Brosnahan) staat iedere week haar man Joel (Michael Zegen) bij, wanneer-ie optreedt in comedyclub The Gaslight Cafe. Dat ziet zij als een gezamenlijke hobby, maar – de niet zo grappige – Joel wil professioneel standupper worden. Wanneer Midge manlief betrapt met zijn secretaresse, belandt ze dronken op het podium van de eerdere genoemde comedyclub. Ze blijkt de ster van de avond te zijn, zeker wanneer ze haar borsten tentoonspreidt.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

The Marvelous Mrs. Maisel Season 1
© Prime Video

Van Girls naar Mrs.

Gelukkig is Midge ook hilarisch met kleren aan. Amy Sherman-Palladino is de bedenker van Gilmore Girls en zit ook achter The Marvelous Mrs. Maisel. Dat zeg ik niet voor niets, want als je gek bent op de snelle dialogen van de personages uit de zeroes-serie, dan kun je je hart ophalen bij de Prime Video Original. Net zoals bij moeder en dochter Gilmore, kan ook de ondertiteling de grapdichtheid van Midge Maisel en consorten nauwelijks bijbenen.

Female power

De jaren 50 stonden niet per se bekend als het tijdperk voor vrijgevochten vrouwen, maar daar heeft Midge geen boodschap aan. Ze zet haar man aan de kant, trekt met de kinderen in bij haar ouders en stort zich op een carrière in comedy. Dat doet ze samen met de grofgebekte Susie (Alex Borstein), werknemer bij The Gaslight Cafe, en in alle opzichten het tegenovergestelde van Midge. Susie biedt het broodnodige tegenwicht aan de rijke en naïeve Midge.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

The Marvelous Mrs. Maisel Season 1
© Prime Video

Visueel cadeautje

Ik tik dit stuk op in een oversized trui, een te korte spijkerbroek en met sneakers aan waarvan de gemiddelde Amerikaanse boomer zal gaan watertanden. Is dat charmant? Nee. Zit het lekker? Zeker! Is het een outfit waarin Midge zou rondlopen in het geval dat The Marvelous Mrs. Maisel in 2022 zou afspelen? Absoluut niet. Een van de redenen waarom ik de serie zo leuk vind, is de kleding die hoort bij de jaren 50. Midge loopt in de mooiste outfits rond en doet daarmee, samen met de mooie sets, denken aan het prachtige Mad Men.

Stoppen op je hoogtepunt

De eerlijkheid gebied te zeggen dat ik pas één seizoen heb gezien. Gelukkig betekent dat dat ik nog vier seizoenen tegoed heb. Seizoen 5 moet nog uitgebracht worden en de makers hebben laten weten dat dat het laatste zal zijn, en dat de serie altijd gemaakt is met een einde in gedachte. Dat kun je jammer vinden, maar series die niet eindeloos doorgaan stoppen meestal op hun hoogtepunt. En daar is nog nooit iemand slechter van geworden!

Alle vier de seizoen van The Marvelous Mrs. Maisel zijn te zien op Prime Video.

Mis ook de Verborgen Parel van vorige week niet, waarin film- en serieredacteur Klaas Kaptijn de 'nepdocuserie' American Vandal op Netflix tipt!