Verborgen parel: Hell or High Water - 'Een boevenverhaal dat blijvende indruk maakt'

Stééds meer films en series. Bij stééds meer streamingdiensten. Wat moet je in hemelsnaam nu weer gaan kijken? Veronica Superguide wijst je de weg naar verborgen parels die je echt gezien moet hebben. Dit keer tipt film- en serieredacteur Klaas Kaptijn de misdaadfilm Hell or High Water, te zien bij Videoland.

Hell or High Water
© Lionsgate

Taylor Sheridan, ooit van gehoord? Misschien niet, maar het zit er dik in dat je zijn recente series wel kent: Tulsa King, Yellowstone en z'n spin-offs 1883 en 1923. Deze schrijver en regisseur zit stevig in de lift met zijn verhalen over kerels van het oude stempel en daar ben ik blij mee, want ik kan zijn schrijfsels wel waarderen, ook al heb ik met Yellowstone dan weer helemaal niks.

Bankrovers

Met zijn filmscripts blinkt hij pas echt uit. Sicario, Wind River, Without Remorse: ze zijn allemaal door hem geschreven. Maar zijn verborgen parel is meteen ook één van zijn beste. Hell or High Water is een misdaadfilm over twee bankrovers die actief zijn in een dun bevolkte uithoek van Amerika: het favoriete decor van Sheridan. Dat ze stelen om hun moeder uit de schulden te helpen, gaat ze helaas niet helpen.

Pas op voor snorremans

Chris Pine en Ben Foster spelen de bankrovende broers Toby en Tanner, die door hun flamboyante roofmethodes al snel de sympathie van de gewone man krijgen. Want welke boer of burger heeft nou sympathie voor de bank, met zijn wurghypotheken en andere hebberige praktijken? Maar ja, de politie heeft wel de taak deze populaire criminelen op te pakken en dat is precies een klus voor de ervaren snorremans Marcus Hamilton, gespeeld door de altijd fantastische Jeff Bridges.

Eerst schieten, dan vragen

Als je houdt van films als No Country for Old Men, A History of Violence of moderne westerns in het algemeen, is dit gesneden koek. Hell or High Water zit vol met kleurrijke figuren die je hart winnen met hun nuchtere, onverstoorbare karakters en neiging om eerst te schieten en dan pas vragen te stellen. Maar dat betekent niet dat er geen tragiek schuilgaat achter deze stugge provincialen.

Hell or High Water
© Lionsgate

Volkshelden

De bankrovers riskeren niet hun leven om makkelijk rijk te worden: ze zien gewoon geen andere uitweg uit hun problemen. Ze pakken kleine bedragen in de hoop niet de totale furie van de politie over zich af te roepen, maar het blijkt een onzalig plan. Ze mogen dan uitgroeien tot volkshelden, maar dat gaat ze niet helpen. Je voelt op je klompen aan dat dit onmogelijk goed kan gaan aflopen, maar dat maakt de emoties niet minder op het moment dat het onvermijdelijke gebeurt.

Vakmanschap

Met Jeff Bridges als voornaamste speurder houd je ook voor de politie sympathie en dat is een interessante mix. Tegenover hem staan Chris Pine, die steeds overtuigender zijn wat kleurloze imago van zich afschudt, en Ben Foster, één van de meest ondergewaardeerde acteurs die er bestaat. Zonder personages van vlees en bloed had dit makkelijk een vergeetbaar boevenverhaal kunnen worden, maar hun vakmanschap, samen met dat van Sheridan, maakt van Hell or High Water een film die blijvende indruk maakt. Hij staat een beetje verstopt op Videoland, maar je zult geen spijt krijgen als je hem opzoekt.

Hell or High Water is te zien bij Videoland.

Mis ook de Verborgen Parel van vorige week niet, waarin online manager Sabine Kok een ode brengt aan de tragicomedy Sideways.

Meer Verborgen Parels