Verborgen Parel: Sideways - ‘Deze tragikomedie over wijn, vriendschap, seks en de midlifecrisis sluit je in je hart’

Stééds meer films en series. Bij stééds meer streamingdiensten. Wat moet je in hemelsnaam nu weer gaan kijken? Veronica Superguide wijst je de weg naar verborgen parels die je echt gezien moet hebben. Dit keer tipt Online Manager Sabine Kok haar favoriete tragikomedie Sideways op Disney+.

Door Sabine Kok
Sideways - Miles & Jack
© BrunoPress

‘Oei, de tannines in deze wijn zijn véél te agressief’ en ‘hoe lang moet deze fles chambreren?’. Bij een wijnproeverij lijkt het of mijn vrienden ineens een andere taal spreken. Mijn inbreng beperkt zich tot wijsheden als ‘lekker’ en ‘ook lekker’. Eerlijk gezegd krijg ik jeuk van die interessantdoenerij over wijn. Dat uitgerekend deze huis-tuin-en-keuken-sommeliers mij de wijnfilm Sideways tippen, verbaast mij niet. Het eerste halfuur van deze film uit 2004 is voor barbaren als ik best even doorzetten. Maar houd vol, want na wat gezwets over druivennat sluit je deze tragikomedie van regisseur Alexander Payne (Nebraska, The Descendants) over vriendschap, liefde, seks en de midlifecrisis in je hart. Niet voor niets won Sideways een Golden Globe voor Beste Komedie en een Oscar voor Beste Script.

De tekst gaat verder onder de video

Wijn en vrouwen proeven

We volgen de veertigers Miles (Paul Giamatti) en Jack (Thomas Haden Church). De twee studievrienden trekken een weekje erop uit door wijn-walhalla Californië. In het dagelijks leven is Miles leraar Engels en doet hij matige pogingen een carrière als schrijver op te starten. Zijn huwelijk liep jaren geleden op een scheiding uit. Sindsdien is Miles een brompot die kampt met depressieve gevoelens. Hoe anders is Jack, een uitgerangeerde acteur die het leven viert en op het punt staat te trouwen. Samen maken ze een rondreis door de wijngaarden van de Santa Ynez Valley, waarbij Miles zoekt naar lekker eten en goede wijnen en Jack vooral naar seks. Miles ziet met lede ogen aan hoe Jack al snel de avontuurlijke Stephanie (Sandra Oh) binnen hengelt. Jack probeert Miles op zijn beurt te koppelen aan serveerster Maya (Virginia Madson).

Schop onder hol 

Ik val maar meteen met de deur in huis: verwacht geen verbluffende plottwists in Sideways. Het verhaal is zo licht als een Riesling. Er gebeurt niets spectaculairs, er is geen actie, het is zelfs voorspelbaar. Deze film uit 2004 leunt echter niet op het verhaal, maar op de karakters. Het is de vriendschap en de verschillen tussen sombere Miles en levensgenieter Jack die Sideways maken. De regisseur lukt het om steeds meer sympathie te kweken voor de hoofdpersonen. Knap, want in de basis wil je beide sukkels een schop onder hun hol verkopen. Pessimist Miles blijft veel te lang hangen in zijn scheiding en praatjesmaker Jack is gewoon een egoïstische lul. Maar het zijn óók twee vrienden die elkaar accepteren zoals ze zijn, ondanks tekortkomingen aan beide kanten. Dat is niet alleen (pijnlijk) herkenbaar, maar ook ontroerend, grappig en verfrissend. Het is een film die eens niet over helden gaat, maar over gewone mensen. Als liefhebber van het tragikomische genre en series als The White Lotus, Baskets en Barry past Sideways precies in mijn straatje.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Sideways - Stephanie, Jack, Maya & Miles
© BrunoPress

Sideways tours

Natuurlijk geniet ik ook van de glooiende wijngaarden die als decor dienen. Een groen landschap met druivenbomen zover het oog reikt. De zon die altijd lijkt te schijnen in de Santa Ynez Valley en op elke hoek een wijnkelder. What’s not to like?! Ik kom erachter dat de locaties uit de film nog steeds teren op het succes uit 2004. Misschien neemt mijn liefde nu te grote vormen aan, maar ik word erg enthousiast als ik zie dat je heuse Sideways-tours kunt boeken, waarbij je alle proeverijen aandoet die je ook in de film ziet.

Dorst

Ander positief punt is dat je als kijker wat leert over wijn en wijnproductie. Dorst krijg je er ook van. Niet voor niets zorgde deze film voor een enorme stijging van consumptie van Pinot Noir wereldwijd. Dat maakt Sideways bijna twintig jaar na bioscooprelease een klassieker, die zowel in de winter (met een stevige rode wijn uit de Rhône) als in de zomer (lekker met een frisse Sauvignon Blanc) genuttigd kan worden. 

Sideways is te zien op Disney+.

Check al onze Verborgen Parels: