Talpa versus RTL: de tussenstand - wie vertrekken er en wie blijven er?

Talpa versus RTL: de tussenstand - wie vertrekken er en wie blijven er?

Mocht je het gemist hebben: er woedt een oorlog in medialand. Talpa (SBS6, Veronica, Net5) is in recordtempo bezig om alle grote RTL-sterren én -shows in te lijven. Wat is er precies aan de hand?

John de Mol heeft meerdere keren aangekondigd dat hij Talpa (en dus SBS6) heel graag uit het slop wil trekken. De laatste tijd wordt duidelijk dat hij géén grappen maakte. De succesvolle presentatoren en shows díe hij kan krijgen, verdwijnen in de stofzuigerzak van Ome John.

Mollen onder elkaar

Hoewel de situatie niet best is voor RTL, is het proces voor de neutrale toeschouwer interessant om te volgen. SBS6 zet RTL met deze manoeuvres het mes op de keel. Of de kijkers ook allemaal meeverhuizen met de sterren en populaire shows is natuurlijk niet gezegd, maar RTL verliest sowieso een paar gevoelige hits. Zonder deze kijkcijfersuccessen wordt het sowieso moeilijker om reclamegeld te verdienen. In de oorlogsvoering noemt men dit de 'tactiek der verschroeide aarde', maar in medialand zeggen we gewoon 'woensdag'.

Johnny de Mol vertrok begin vorig jaar al, nadat hij behoorlijk veel succes had bij RTL. Hij won met SynDROOM onder meer een Gouden Televizier-Ring. Shelly Sterk vertrok eerder dat jaar al, om Shownieuws en Marktplaats: Heel Holland Handelt te presenteren.

Gordons gonna gordon

Gordon vertoonde zijn laatste kunstje bij RTL in de geflopte talentenjacht Screentest. In 2019 begon hij vlijtig aan een nieuwe talenshow: DanceSing, met Trijntje Oosterhuis. De eerste aflevering behaalde ruim 700.000 kijkers. Geen topper, maar Gordon was ‘opgelucht’ dat de cijfers niet veel lager lagen. Zoals bij zijn nieuwe quiz Dat Verzin Je Niet, waarmee hij onder het half miljoen bleef steken.

Onder anderen naar aanleiding van deze score schreef Algemeen Dagblad-columnist Angela de Jong dat de aanpak van SBS6 om ‘uitgerangeerde sterren te tackelen’ niet zo slim was, waarna Gordon keihard terugsloeg via Instagram en Facebook. Er zou een epische confrontatie volgen bij De Wereld Draait Door, maar dit ging op het laatste moment niet door. Klinkt bekend!

Leegloop

Jandino Asporaat had al een tijdje wat minder te doen bij RTL, nadat de presentatie van Dance Dance Dance naar Humberto Tan ging. Hij tekende recent een contract bij SBS6, vlak voordat bekend werd dat de dansshow óók verhuist.

Albert Verlinde dook onlangs met Jan Versteegh op met een nieuw showbizz-programma op SBS6, 6 Inside, dat de concurrentie met RTL Boulevard aan wil gaan. Qua kijkcijfers lukt dit nog niet, maar qua scoopjes gaat het best aardig. Natuurlijk ook omdat veel van deze nieuwtjes over hun nieuwe SBS-collega’s gaan!

Mokerslagen

De mannen van Voetbal Inside gaven er al wat eerder brui aan. Het contract van Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp liep af, en het trio besloot naar Veronica over te stappen. Ook oud-voetballer en Ziggo-presentator Wim Kieft gaat naar Talpa, en sluit zich aan bij deze heren. 

Deze week voegde zich nog een rijtje prominente RTL’ers bij deze club: Wendy van Dijk én Linda de Mol. Alsof het niets is!

Wendy van Dijk gaat als eerste Dance Dance Dance presenteren met Jandino. Linda de Mol verklaarde ook naar Talpa te verhuizen, en wil ook een paar van RTL’s parels mee hebben. De Mol zegt dat Postcode Loterij Miljoenenjacht, Linda’s Zomerweek en Weet Ik Veel sowieso meegaan naar de concurrent. Een andere zware klap is het vertrek van Ik Hou Van Holland, óf Oh, Wat Een Jaar.

RTL zelf zegt overigens dat helemaal niet zeker is of deze shows zomaar weg kunnen. Tegelijkertijd werkt Talpa óók nog dag en nacht om kijkcijferhit The Voice Of Holland (en de spin-offs) ingelijfd kunnen worden. Over deze ontwikkelingen zullen we de komende tijd nog veel horen. Dit is hoe de vlag er momenteel bijhangt. De meeste informatie is al iets ouder, maar als je het allemaal onder elkaar ziet staan, zie je pas hoe hard het spel gespeeld wordt.

RTL Strikes (niet) Back

Qua publiekstrekkers is er dus een enorme kaalslag opgetreden bij RTL. Chantal Janzen is een grote troef, en zij heeft vorig jaar gezegd dat ze bij RTL blijft. Zij springt met Dancing With The Stars waarschijnlijk in het gat dat Dance Dance Dance achterlaat.

Art Rooijakkers gaat best lekker met de taalquiz Praat Nederlands Met Me. De rel rond het ontslag van Dennis Weening bij RTL lijkt niet echt aan de presentator te kleven.  Patty Brard maakte gisteren bekend dat ze een contract heeft gesloten bij RTL. Twee jaar geleden stapte ze nog op bij SBS6, omdat ze daar naar eigen zeggen niet goed ingezet werd. Ze gaat sowieso Hotter Than My Daughter doen, maar verder is er nog weinig over haar nieuwe stek bekend. 

Daarnaast zijn Paul de Leeuw, Peter van de Vorst en (relatieve) nieuwkomer Kaj Gorgels nog van de partij. Laatstgenoemde volgt Dennis Weening op als presentator van Expeditie Robinson. Jan de Hoop is zo te zien óók nog niet gevraagd door Talpa.

Humberto Tan hoopt met VTBL de concurrentie aan te kunnen met Veronica Inside van Wilfred Genee en Johan Derksen. Hoe dat uitpakt valt te bezien; Tan is een wat serieuzere programmaker dan zijn voorgangers. Carlo Boszhard vist ondertussen naar een reünie met kijkbuiscollega Irene Moors, die tot voor kort voor SBS werkte.

Revenge Of The Talpa

Al met al is er een keiharde strijd gaande tussen Talpa en RTL, hoewel het momenteel meer op 'The Red Wedding' uit Game Of Thrones lijkt. Wie weet wie er binnenkort nog meer de overstap wagen? Wordt vervolgd...