Ryan Reynolds in de nieuwe comedy musical Spirited

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Ryan Reynolds in de nieuwe comedy musical Spirited
Hollywood

Ryan Reynolds over Spirited: ‘Het dansen en zingen vond ik afschuwelijk’

|
|

Laatste update:

Superster Ryan Reynolds heeft zich, tot zijn eigen verbazing, laten verleiden tot dansen en zingen in de nieuwe kerstfilm Spirited. Hij speelt een gladde marketingjongen die bezoek krijgt van twee geesten die hem willen genezen van zijn drang om overal zoveel mogelijk geld uit te slaan. Dat blijkt nog een behoorlijke opgave!

Tekst: Rob Goossens

In opperbest humeur verkeert Ryan Reynolds als hij plaatsneemt achter de webcam van zijn computer. De reden laat zich raden: Wrexham AFC, de club uit Wales waarvan hij mede-eigenaar is, heeft concurrent Oldham Athletic zojuist een pak slaag gegeven en mag verder in het bekertoernooi. De felicitaties neemt hij met een brede grijns aan. “Dit is geen overdrijving”, waarschuwt hij. “Onderdeel uitmaken van dit fantastische project is werkelijk het grootste voorrecht in mijn leven. Ik weet vrij zeker dat ik hierbij betrokken zal blijven tot ik mijn ogen voor de laatste keer dichtdoe. We begonnen onderaan en staan nu tweede - en dat hebben we echt met alle mensen in Wrexham bereikt.”

Lichte tegenzin

Dat hij zich met lichte tegenzin een musical in heeft laten rommelen, valt mede daarom nauwelijks voor te stellen. Reynolds heeft er echter een logische verklaring voor. “Hoe langer ik in de showbizz werk, hoe belangrijker het voor me wordt om met mensen te werken met wie ik al eerder heel fijn heb samengewerkt, óf met mensen tegen wie ik altijd al heb opgekeken. Deze film valt in de tweede categorie. Ik heb geen ‘ja’ gezegd omdat het een kerstfilm is of een musical, maar simpelweg omdat Will Ferrell de film maakt. Je moet hard zoeken om iemand te vinden die meer heeft bijgedragen aan het komisch woordenboek van de moderne samenleving dan Will, dus ik keek nogal tegen hem op. Ik zal je zeggen: ik had al bijna toegezegd voordat ik zelfs het script maar had gelezen!”

Tekst gaat verder onder de trailer

Geld, geld, geld

Eenmaal op de set beviel de samenwerking prima. “Will van dichtbij aan het werk zien is de ultieme training. Een van de redenen waarom hij zo grappig is, is denk ik dat hij ook zo kwetsbaar is. Hij heeft het hart op de tong maar hij staat niet de hele tijd maar áán. Hij is niet alleen maar grappig, hij laat ook de mens zien als je een geweldig serieus gesprek met hem hebt. Maar het volgende moment is hij een halve dag bezig om één grapje voor de film te laten slagen dat we toevallig achter de schermen bedachten.”

Zodoende belandde hij in de zoveelste film die gebaseerd is op het beroemde verhaal A Christmas Carol van Charles Dickens. Reynolds speelt Clint Briggs, een gelikte marketingman die overal kansen ziet om héél veel geld te verdienen en dat ook zeker niet nalaat. Een typische Ebenezer Scrooge dus, al loopt het deze keer nét iets anders dan anders. De geesten proberen Briggs het licht te laten zien, maar hij weet de situatie om te draaien. De ‘Geest van Huidig Kerstmis’ (Will Ferrell) wordt keihard met zijn neus op de feiten gedrukt. Voeg daar nog wat dans en zang aan toe en je hebt een idee hoe de film eruitziet.

Vanaf nul beginnen

Reynolds was te zien in zo’n 120 films, maar zingen en dansen was volledig nieuw voor hem. “En dat was afschuwelijk”, beklaagt hij zich. “Will Ferrell had daar al een beetje ervaring mee, om over de dansers en achtergrondzangers nog maar te zwijgen. Want eventjes, hè: de tapdansers en choreografen! Wauw!” Maar hijzelf? “Ik vond het leuk om het een keer te proberen onder begeleiding van zoveel specialisten”, zegt hij diplomatiek. “We moesten het alleen belachelijk langzaam aanpakken en ik geloof ook niet dat ik heel veel sneller ben geworden tijdens de opnames. Gelukkig is het geen liveshow, dus we konden het ook gewoon overdoen als het niet meteen lukte.”

In een nieuwe musical zullen we hem desondanks niet zo snel zien. “Nee, dat kan ik me niet voorstellen. Dat dansen en zingen was uitdagender dan de vechtscènes die ik al mijn hele carrière heb gedaan. Daar ben ik zo handig in geworden dat ik zelfs de moeilijkere volgordes in een gevecht vrij gemakkelijk kan onthouden. Met dansen moest ik daarentegen helemaal vanaf nul beginnen. Gelukkig hoef ik voorlopig trouwens überhaupt niet na te denken over wat ik ga doen, want Deadpool 3 zit momenteel enorm naar me te staren. Dat is echt een fulltimebaan en dat zal waarschijnlijk de komende anderhalf tot twee jaar nog wel zo blijven.”

Waar hij dan wél tijd voor maakt, is de kerstperiode. Anders dan zijn personage in Spirited hecht hij veel belang aan die dagen. “En dan vooral de aanloop ernaartoe. Ik hou echt van de paar weken voor de kerst, de kleine dingen. We wonen in New York en hier is een hoop te doen. Naar de musical van De Notenkraker gaan we bijvoorbeeld ieder jaar wel. Blake (Lively, zijn vrouw - Red.) en ik koken allebei regelmatig en de kinderen zijn er ook goed in, maar met kerst gaan we zeker niet over de top. Misschien doen we wel gewoon een kalkoen, zoals iedereen. Het belangrijkste is dat je op tijd begint, want met kleine kinderen wil je niet rond 18.00 uur nog in de keuken staan.”

Tekst gaat verder onder de Instagram-post

Niet met geld smijten

Zelfs qua cadeaus hoeven we geen gekke dingen te verwachten, ook al is Reynolds naar schatting 150 miljoen dollar waard en zijn vrouw nog eens 30 miljoen. “Nee, we houden streng vast aan de regel ‘één cadeau van de kerstman en eentje van ons’. Zelf kom ik uit een hardwerkende familie. Ik was de jongste van vier, waardoor mijn kerstcadeaus vaak afdankertjes waren. De jas van mijn broer of zijn broek, ofzo: vaak nogal een anticlimax, om eerlijk te zijn. Maar we waren wel samen, en nog steeds vind ik dat het allerbelangrijkste. Als ik terugdenk aan de mooiste cadeaus die ik heb gehad, dan waren die ook niet per se duur. Blake heeft een keer de hele familie platgebeld om een oude foto te vinden waarvan ik dacht dat die al lang was weggegooid. Het is haar gelukt, en die kreeg ik een paar jaar geleden in een fotolijstje. Dat betekent veel meer voor me dan als ze met geld had gesmeten.”

En dan, als de kalkoen op is, met zijn allen naar Sprited kijken? “We zijn toevallig vanochtend begonnen met het kijken van kerstfilms! Mijn favoriet: The Snowman, een korte film van Dianne Jackson op basis van het boek van Raymond Briggs. Die kan ik iedereen aanraden. En wat mijn eigen films en die van Blake betreft... Omdat ik geen films aanneem als Blake een project heeft en andersom, zijn we vaak ook al met de hele familie op de set. Dat levert dierbare momenten op voor ons allemaal. Natuurlijk is het dan extra bijzonder als de kinderen mijn films ook kunnen kijken als ze af zijn, zoals Detective Pikachu en nu Spirited. Deadpool echt nog even niet, trouwens. Daar moeten ze maar mee wachten tot ze groot genoeg zijn.”

Dit verhaal verscheen eerder in Veronica Superguide. Nooit meer iets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af!

Lees verder