Rob Goossens interviewt Peter van der Vorst: ‘Ik was weleens boos op jou’
Peter van der Vorst (51) heeft een jaar achter de rug van pieken en dalen. Nog niet eerder in de geschiedenis scoorden zijn tv-zenders zo goed als nu. Toch was 2022 ook het jaar van grote mediaschandalen. Zijn ambitie is er niet minder om geworden. RTL’s programmadirecteur over Netflix inhalen, de stand van zaken rond The Voice en de strijd om de uitzendrechten van het voetbal.
In zijn kantoor bij RTL Nederland aan de Barend & Van Dorpweg in Hilversum hangt een grote kerstkrans. “Van John de Bever en zijn Kees gekregen”, wijst Van der Vorst. Als regelmatige medewerker van RTL Boulevard realiseer ik me ineens dat ik dit bezoek misschien had moeten gebruiken om een wit voetje te halen bij de grote baas.
Voelt het een beetje als een thuiswedstrijd, dit interview?
“Omdat jij bij RTL Boulevard achter de desk staat? Volgens mij doe je dit interview voor Veronica Superguide, dus ik verwacht zeker geen voorkeursbehandeling. Maar we kennen elkaar natuurlijk wel al een paar jaar.” Lachend: “Ik hoop dat dat helpt!”
Tijdens het Televizier-gala heb je enorm zitten sms’en om De Bevers te laten winnen, terwijl toch niemand heel gek opkeek toen Even tot Hier aan het laatste eind trok.
“Ik heb inderdaad een paar keer gesms’t voor De Bevers. Natúúrlijk, je wilt dat je eigen programma wint. Maar ik heb echt niet de hele avond mijn vingers blauw getikt. Het waren een paar berichten. John en Kees zaten er zelf ook heel realistisch in: ze zijn er vol voor gegaan, maar Even tot Hier was de grote favoriet.”
Geen Televizier-Ring dus voor jullie, maar wel een belangrijke internationale prijs voor De Verraders: de Gouden Roos.
“Na The Voice is dit eigenlijk het eerste RTL-programma dat zo de wereld overgaat, echt heel gaaf. Toen het aan ons werd voorgesteld, was de basis er al wel, maar waren we er nog niet. Nadat onze mensen er samen met producent IDTV mee aan de slag zijn gegaan, hebben we het uiteindelijk bij mij thuis in de achtertuin gespeeld. Binnen twee minuten voelden we: dit is iets.”
Het doet het nu ook heel goed bij de BBC in Engeland, maar dan zonder bekende gezichten. Waarom moet alles in Nederland altijd met BN’ers zijn?
“Ik zou soms ook willen dat het anders was, omdat we dan veel meer keuze hebben. Maar we merken dat titels beter werken als de kijker de deelnemers al op een bepaalde manier kent. In Groot-Brittannië is dat anders. Maar het is zeker een optie waar we naar kijken.”
Het was niet alleen een positief jaar. We trapten af met het schandaal bij The Voice of Holland en sinds november liggen er ook programma’s onder vuur vanwege een onveilige werksfeer. Er was een tijd waarin het léúk was om in de media te werken...
“Ik denk dat niemand in de televisiewereld heel blij is dat de focus zo op ons ligt, maar het is wel heel logisch. Het gaat om hoofdrolspelers die heel Nederland kent. Het positieve hieraan is dat we als sector ook het voortouw kunnen nemen om ervoor te zorgen dat dit soort dingen in de toekomst niet meer gebeuren."
In november werd er een actieplan aangekondigd na de onthullingen over De Wereld Draait Door. Er was toch al een actieplan na de onthullingen over The Voice of Holland?
“Klopt, het afgelopen jaar is hard gewerkt aan een samenwerking tussen alle grote mediapartijen met daarin heel concrete afspraken. Dat wordt begin februari gelanceerd. Maar we hoeven ook niet te wachten tot dat plan er is, hè? Je kunt nu al respectvol met elkaar omgaan. Ik ben zelf ook weleens boos geweest - op jou bijvoorbeeld, omdat ik vond dat je iets schadelijks had gezegd over een collega. Maar daar heb ik volgens mij wel mijn excuses voor aangeboden.”
Heb jij ooit tegen iemand geschreeuwd?
“Nee, volgens mij niet. Ik probeer wel duidelijk te zijn. En we zijn allemaal mensen, van mij mag je best eens boos zijn. Zolang je het maar herkent en het zeker niet normaal maakt. Er zijn mensen die het vergoelijken door het te hebben over ‘Champions League spelen’. Nou, volgens mij doe je dat op het voetbalveld. Wij hebben gewoon een heel leuke baan, waar de druk soms hoog is. Maar dan kun je nog steeds respectvol met elkaar omgaan.”
Verwacht je bij RTL nog lijken in de kast?
“Tot nu toe zijn er geen nieuwe meldingen die onderzocht worden. Maar dat betekent niet per definitie dat er niks gebeurd is. En het feit dat het nu goed lijkt te gaan, betekent ook zeker niet dat het niet meer fout kan gaan. We moeten aandacht blijven besteden aan de bedrijfscultuur.”
Zowel het OM als producent ITV is nog bezig met een onderzoek naar The Voice. Is daar al wat meer duidelijk over?
“Daar zitten we op te wachten. Natuurlijk had ik dat graag al gezien, ook zodat iedereen die hierdoor is geraakt, het kan afsluiten. Maar als je zo’n onderzoek doet, moet je het goed doen. Als ze die tijd nodig hebben, dan is dat maar zo.”
Martijn Krabbé nam het in Isola di Beau op voor de honderden mensen die bij The Voice betrokken waren en zich nooit hebben misdragen. Gaan jullie nog iets voor hen doen?
“Ik snap dat dit een saai antwoord is, maar ook dat is een kwestie van afwachten. Ik wil eerst zien wat er uit het onderzoek komt.”
Gaan we de kandidaten nog op de een of andere manier terugzien op televisie?
“Geen idee nog. Echt niet.”
Kan het laatste seizoen van The Voice uitgezonden worden, als er bij de opnames geen misstanden meer zijn geconstateerd?
“Die kans is heel klein. Nee, daar ga ik niet vanuit.”
Bij afwezigheid van The Voice heeft Holland’s Got Talent het heel goed gedaan voor jullie. Edson da Graça werd ontzettend enthousiast ontvangen door de kijker.
“Toen ik drieënhalf jaar geleden begon als contentdirecteur heb ik gezegd dat ik drie kwaliteiten wil zien bij RTL: persoonlijk, herkenbaar en dichtbij. Daarin scoort Edson heel hoog bij de kijker, dus ik ben heel tevreden over hem.”
Hij doet sinds vanaf deze week ook The Floor, het eerste nieuwe programma dat door John de Mol wordt gemaakt sinds jullie de fusieplannen bekend hebben gemaakt.
“En ook dat doet hij ontzettend goed.”
Die fusie, hoe staat het daar eigenlijk mee? Het duurt allemaal wel erg lang nu.
“Mij persoonlijk kan het niet snel genoeg gaan. Maar we zijn afhankelijk van de Autoriteit Consument en Markt. Tot het moment dat zij groen licht geven, mogen we alleen dagdromen over hoe het straks is om gefuseerd te zijn. In de tussentijd gaan we door zoals we dat zouden doen als er helemaal geen fusie komt.”
Moeten we zo ook de transfer van presentatrice Leonie ter Braak bekijken? Want op het eerste gezicht is het natuurlijk een beetje gek dat RTL iemand wegkaapt bij SBS 6. Straks als het Talpa-busje komt voorrijden is het allemaal sowieso een grote blije familie.
“Inderdaad. Leonie kwam voor in onze plannen voor 2023, dus we hebben haar een contract aangeboden. En we zijn ontzettend blij dat ze Team RTL komt versterken.”
Staan er nog andere presentatoren op jouw wensenlijstje?
“Ik heb mijn dromen, maar die ga ik niet met je delen.”
Dat is in ieder geval een ander antwoord dan ‘Matthijs van Nieuwkerk’, die jullie eerder wél graag wilden hebben.
“We zijn serieus in gesprek geweest, maar daar is toen niks uitgekomen. Dat is inmiddels lang geleden en ons team met Renze, Humberto, Eva en Beau doet het uitstekend in de late avond. Dus het is heel simpel, we zijn compleet.”
De recente onthullingen hebben hier dus niks aan veranderd?
“Dat las ik, dat ik hem nu niet meer zou willen. Maar nee. Het is al een tijdje niet meer aan de orde. Wat betreft het gedrag waar hij van beschuldigd wordt, daar is uiteraard geen plek voor bij RTL.”
Jullie zijn fors aan het investeren in Videoland. In de tussentijd schroeven buitenlandse concurrenten als Disney+ hun investeringen terug. Is de streaming-hype voorbij?
“Zelfs als onze Amerikaanse concurrenten iets minder uitgeven, wordt er nog steeds echt heel veel door ze besteld. Dus nee, wij gaan het ook zeker niet rustiger aan doen. Uit alle onderzoeken blijkt dat onze enorme groei te danken is aan lokale content. Daar gaan we vol mee door. Het zegt wel wat dat de series die eraan zitten te komen over Máxima en Marco van Basten tot de duurste behoren die ooit in Nederland zijn gemaakt. We zijn nu nummer twee achter Netflix, onze ambitie is natuurlijk om hen op een gegeven moment voorbij te steken.”
Wat heb je daarvoor nodig?
“Nog meer abonnees!”
Ik bedoel meer: kickboksen doet het bijvoorbeeld heel goed op Videoland. Heeft dat geïnspireerd tot biedingen op andere sportrechten?
“Zoveel mensen die tegelijkertijd een abonnement afsloten op Videoland als voor de eerste Glory-wedstrijd, dat hadden we nog niet eerder meegemaakt. Dus sport kan zeker helpen in de strijd met Netflix. Maar dat zijn wel kostbare pakketten.”
De heilige graal is natuurlijk de Eredivisie. Moeten we gek opkijken als RTL een serieuze poging doet om de rechten binnen te halen?
Grijnst: “Dat zijn strategische beslissingen waar ik niets over kan zeggen. We kunnen investeren, en dat zullen we blijven doen.”
Zit er een groot verschil tussen programma’s die werken op Videoland en op lineaire televisie?
“Lineair is het succes voor een belangrijk deel te danken aan het succes van onze vooravond: Nieuws, Editie NL en Boulevard. En ook Late Night, uiteraard. Op Videoland doet reality het goed, kickboksen dus, en crime. Maar ook drama: we zetten in op zes tot zeven grote series per jaar. Als je het kunt bingen, dan is het interessant voor Videoland. De verschillen worden wel kleiner. Kopen Zonder Kijken is bijvoorbeeld een echte lineaire hit, maar die doet het ook heel goed op Videoland.”
Je doet dit werk nu drieënhalf jaar. Waar ben je het meest trots op?
“Dat we in die periode alleen nog maar beter zijn gaan scoren met RTL. Het marktaandeel zat net onder de 30 procent, wat al heel mooi was. Voor de grap zei ik tegen onze CEO Sven Sauvé: wacht maar af, over drie jaar zitten we op 35 procent. Daar zouden we dit jaar, als er geen WK was geweest, zelfs overhéén zijn gegaan. Kijkers waarderen ons en dat is het ultieme doel.”
Door de beerput bij DWDD ontstond ook de roep om jouw evenknie bij de NPO in het vervolg maar voor een paar jaar te benoemen, om te voorkomen dat een directeur video niet té machtig wordt. Wat zou je daarvan vinden?
“Ik vind dat je dit werk zeker niet voor het leven moet doen. Maar mij hoef je er niet uit te schoppen, hoor. Als ik merk dat ik in herhaling zou vallen, geen uitdagingen meer zie, of als anderen me daar op beginnen te wijzen, dan wordt het tijd om verder te kijken. Eigenlijk vind ik dat dat voor alle leidinggevende posities zou moeten gelden.”
Tot slot: naar welk programma kijk je nou echt uit in 2023?
“We gaan weer veel bijzondere dingen maken, maar ik heb al iets mogen zien van Kees Vliegt Uit voor Videoland. Het is het vervolg op Het Beste voor Kees, waarin Kees Momma in 2014 autisme op de kaart zette. Dat wordt echt heel mooi.”
Tekst: Rob Goossens
Dit verhaal is te lezen in de nieuwste Veronica Superguide. Nooit meer iets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af!
Wat anderen nu lezen
Vandaag Inside-Johan Derksen: ‘Soundos El Ahmadi is absoluut niet leuk’
De Verraders-Selma Omari keihard: ‘Heb een intense persoonlijkheid’
De Verraders-Nöel van Kleef breekt: ‘Schrik hoe hard het spel is’
'Irene Moors gewoon aan de kant gezet' na 25 jaar als tv-ster
Deelnemers hebben 'dubbel gevoel overgehouden' aan De Nieuwe Vermeer
Flinke domper voor Waylon en Martijn Krabbé: 'Van ruilen komt huilen'
Sam Hagens sneert naar Jack van Gelder in HLF8: 'Niet zo beginnen'
Chaos in Het Roer Om: 'Stukje droom klapt kapot'
Nicol Kremers zet pikante carrièrestap
Vanavond op tv: Bij Van Duin Op De Achterbank, Sporen van Oorlog en Spider-Man