• The Voice

Martijn Krabbé openhartig over The Voice bij Isola di Beau: “Ik schaam me enorm”

Martijn Krabbé over The Voice bij isola di Beau

Het is inmiddels al bijna een jaar geleden dat The Voice of Holland met een rotgang van de buis werd getrokken na de verschrikkelijke onthullingen in BOOS. Presentator Martijn Krabbé sprak vanavond in Isola di Beau voor het eerst uitgebreid over dit zwarte hoofdstuk uit zijn carrière.

Al sinds de eerste aflevering in 2010 presenteerde Martijn Krabbé The Voice of Holland, dus de schok was dan ook groot bij hem toen hij te weten kwam wat er zich allemaal had afgespeeld achter de schermen. "Ik schaam me ervoor", zei hij vanavond bij Beau van Erven Dorens in Isola di Beau op het mooie Sardinië. Terwijl Martijn de hele aflevering veel van z'n droge humor en zelfspot laat zien, is hij even heel stil als het over The Voice gaat. Een onderwerp waar hij eerder niet veel over gesproken heeft. Het blijkt voor hem ook echt een zwarte bladzijde te zijn in zijn loopbaan als presentator.

Verantwoordelijk

Martijn: "Ik weet nog steeds niet wat ik er over moet zeggen, omdat ik me enorm schaam er voor. Ik neem het presenteren van iets heel serieus. Zeker van zo’n groot schip als je daar de kapitein van bent. Dan ben je verantwoordelijk. Punt. Ook voor heel veel dingen waar je niks mee te maken hebt. En dit heeft zich kennelijk kunnen afspelen on my watch."

Hij is zichtbaar gefrustreerd als het over dit onderwerp gaat. Niet alleen voor hem, maar ook voor alle medewerkers bij de talentenjacht. "Als er maar 1 procent waar is van wat er gezegd wordt daarover, dan is het al echt rampzalig. En heel erg fout en verschrikkelijk. Maar er zitten natuurlijk heel veel kanten aan. Er werkten wel 200 mensen. Voor zover ik kan inschatten zijn minstens 197 daarvan vrij van enige blaam."

"Ik had het moeten weten"

Martijn neemt zichzelf vooral kwalijk dat hij het niet gezien heeft. "Ik vind dat ik het had moeten weten. En als je het niet weet, dan moet je je afvragen: waarom is dat? Heb ik niet goed genoeg opgelet? Heb ik niet doorgevraagd? Mensen hebben misschien een heel ander idee van hoe je zo’n programma presenteert, dan hoe het daadwerkelijk is. Kijk, als ik daar kom, is alles al klaar. Ga ik een dag repeteren en ’s avonds doe ik die show. Achteraf zeg je dan: had ik niet moeten vragen of iedereen wel veilig is? Maar ik had geen aanwijzingen dat het niet zo is."

Als Beau opmerkt dat er genoeg mensen zijn rondom The Voice die zeggen dat dit al een hele tijd speelde, is Martijn resoluut. "Dat herken ik niet." Martijn vindt de verstoorde machtsverhoudingen die geschetst worden niet respresentatief. "Dat was ook helemaal niet in het belang van het programma. Als mensen iets mooi, iets liefs van zichzelf komen brengen, dan horen ze van ons vertrouwen te krijgen."

Hoe nu verder?

Over de toekomst van The Voice en hoe het nu verder moet is hij minder resoluut. "Je bent natuurlijk misschien verplicht aan die mensen die in die competitie zaten, die alleen nog de finale rondes moesten, om het nog eens af te maken. Dat zou ik legitiem vinden." Hoe dat zou werken zei hij verder niet, maar of het verder gaat is maar zeer de vraag. Maar daar twijfelde Martijn zelf een paar weken geleden ook al aan.

Kapot

Martijn heeft na de onthulling wel met producent en bedenker John de Mol gebeld, al wil hij niet precies vertellen wat ze toen besproken hebben. "Ik ken hem al heel lang. Ik heb mijn eerste televisieprogramma met hem gemaakt. En ik wist hoe hij geraakt was hierdoor. En op dat moment was dat voor mij niet John de Mol, maar de vader van Johnny en de broer van Linda, waar ik goed bevriend mee ben. Die man was kapot hiervan."

Kloteformat

Beau vroeg ook naar Anouk, die snel na het stopzetten van The Voice haar handen van het programma trok. "Anouk was een godsgeschenk voor dit programma. Anouk heeft na de eerste paar jaren dit programma naar een ongekend niveau getild, door wie zij is. Door haar reputatie. Dus ik ben altijd vreselijk blij met haar geweest. Het punt alleen was: zij vond het een kloteformat. Ze vond het helemaal niet leuk. Ze zei: ik wil best een iemand coachen. Maar bij de volgende ronde willen jullie dat ik er acht heb. Moet ik dan nog zeven kneuzen kiezen die dan straks kunnen afvallen? Ja, dat moet, want dat is het format. Hartstikke leuk, maar je zal er mee moeten werken. Grote, zwarte donderwolk om d’r heen en zo. Ik kon er wel om lachen, het is de grootste rockster die we hebben."

Corrupte bende

Inmiddels kan hij er niet meer zo om lachen, zeker niet na de uitspraken ze deed na haar vertrek. "Het heeft ons als productie veel moeite gekost om haar een beetje vrolijk te houden. En wat gebeurt er dan? Dit ontploft en binnen een week zegt zei: het is een grote corrupte bende! Hoe denk je dat wij ons dan voelen daarna? We hebben verdorie de rode loper voor d’r uitgelegd de afgelopen zes jaar. Wat zullen we nou krijgen? Corrupte bende? Sorry?"

Martijn heeft Anouk niet meer gesproken daarna. "Nee, wat heb je er aan? Ze heeft het een maand later genuanceerd. Prima." En verder kan hij er ook niet veel meer over zeggen. "Alles is fout wat je er over zegt. Maar als ik er een ding over moet zeggen: ik ben er ontzettend verdrietig van."

Isola di Beau zie je op zondagavond rond 20.00 uur op RTL 4.