• NPO
  • Ophef
  • TV

NPO adviseerde Matthijs van Nieuwkerk over reactie DWDD-rel

Matthijs van Nieuwkerk

De rel rond de werksfeer bij De Wereld Draait Door blijft groeien als een olievlek. Matthijs van Nieuwkerk wuifde de kritiek op zijn tirannieke gedrag bij DWDD in eerste instantie weg, en de top van de NPO heeft zich met de inhoud van dit statement bemoeid.

De Volkskrant, die het balletje aan het rollen bracht, meldt vandaag dat NPO-topstukken Frans Klein (directeur video) en Frederieke Leeflang (voorzitter) contact hadden met Matthijs van Nieuwkerk terwijl hij zijn reactie voorbereidde. In de kleedkamers bij de Top2000 Quiz las Klein een opzet van de reactie voor aan Leeflang, en sprak het duo met Matthijs van Nieuwkerk over de kwestie. Volgens Leeflang had Van Nieuwkerk ‘veel spijt’ van zijn gedrag. Leeflang en Klein adviseerden Matthijs om dit dan ook in zijn verklaring te zetten, omdat dit uit zijn reactie niet zou blijken.

Exit Matthijs

Matthijs van Nieuwkerk betuigde in zijn eerste reactie toch geen spijt, waarna BNNVARA afstand van de reactie nam. Van Nieuwkerk besloot een paar dagen later om zélf te breken met de omroep.

Eerlijk onderzoek?

De kwestie is nogal saillant omdat de NPO een onderzoek heeft aangekondigd naar misstanden op de werkvloer. Als de top er zelf bij betrokken is, kan er dan wel een objectief onderzoek plaatsvinden? Eerder legde Frans Klein al tijdelijk zijn functie neer, omdat hij klachten over DWDD niet oppikte, en zelf ook een rol speelde in de misstanden.

Gezellig bij DWDD

Voorlopig is de NPO nog opdrachtgever van het onderzoek, maar het is de vraag of het op deze manier uitgevoerd kan worden. De kwestie over de werksfeer bij DWDD is de laatste week het gesprek van de dag. Veel oud-medewerkers van het programma gaven toe dat het er op de werkvloer niet zachtzinnig aan toeging.