• Beau
  • Ophef

Frank Evenblij over tijd als Jakhals bij DWDD: 'Vaak schreeuwend tegenover de eindredactie gestaan'

Door Lise Knipping
Frank Evenblij

'Oer-Jakhals' Frank Evenblij schuift aan bij Beau en dan kan de presentator de DWDD-gate natúúrlijk niet aan zich voorbij laten gaan. De oud-Jakhals doet boekje open over zijn tijd bij het programma: "Ik heb het er wel heel moeilijk mee gehad."

Hoewel we worden doodgegooid met al het DWDD-geweld, kan Beau van Erven Dorens er niet omheen. Twee oud-Jakhalzen zitten bij de presentator aan tafel om te praten over de turbulente tijden van het WK in Qatar. Erik Dijkstra en Frank Evenblij worden daarom even flink aan de tand gevoeld over hun tijd bij Matthijs van Nieuwkerk en de redactie. 

'Harde cultuur herkende ik wel'

Wat deed het Volkskrant-artikel en de bizarre onthulling rondom Matthijs van Nieuwkerk met Erik? "Dat sloeg in als een bom. Die hele harde cultuur herkende ik wel." Ook Frank kan zich zeker iets voorstellen van de giftige werksfeer bij het geprezen tv-programma. "Ik heb het er wel heel erg moeilijk mee gehad, want ik merkte daar altijd wel veel van." Volgens Frank ging Erik er stukken beter mee om, maar de 'oer-Jakhals' kon het gedrag op de redactie niet negeren. 

 

'Vaak schreeuwend tegenover eindredactie'

"Je hebt toch weleens ingegrepen", vraagt Beau aan Frank. "Ja, ik heb wel vaak schreeuwend tegenover de eindredactie gestaan omdat ik het er zo niet mee eens was om op die manier te werken," vertelt de oud-Jakhals. "Ik geloofde ook niet dat dat de methode was om mensen te motiveren, maar ik was in die periode ook nog jong en kwetsbaar. Ik kon dat niet veranderen." Erik drukt hem nog op het hart dat het voor de redacteuren wel een ander verhaal was: "Ja, Frank, maar wij waren in beeld hé. En later ook nog eens aan tafel. Daar gelden toch wat andere regels voor."

Niet enige Jakhals

"Ik durfde wat makkelijker iets te zeggen. Dan kwamen de redacteuren naar me toe: ‘Echt top dat je dat zegt’. En dan zei ik: ‘Zeg daar dan ook wat van.’ Maar zij waren te angstig om hun baan te verliezen, maar dat gebeurde bij mij niet", vertelt Frank er nog over. Het is niet de eerste keer na de DWDD-gate dat een Jakhals zijn bek opentrekt over de dubieuze misstanden bij het programma. Het artikel maakte veel los bij oud-Jakhals Matthijs Kleyn, die een confrontatie met eindredacteur Dieuwke Wynia liever uit de weg ging: "Ik was doodsbang voor haar."

Beau is iedere werkdag rond 22.00 uur te zien op RTL 4.