Kan Fantastic Beasts beter stoppen na alle ophef?

Ezra Miller, Eddie Redmayne en Johnny Depp in Fantastic Beasts
© Brunopress

Na het succes van Harry Potter was daar Fantastic Beasts: een verhaal over leuke toverdieren én de opkomst van een… moordlustige tovernazi. De films uit de Fantastic Beasts-reeks worden ontsierd door pech en een aantal flinke rellen. Moet de ‘vervloekte’ filmreeks eigenlijk nog wel verdergaan?

Het boek Fantastic Beasts and Where to Find Them was eigenlijk een grappige catalogus van wonderlijke fantasiedieren, dat genoemd werd als lesstof van Harry Potter en daarna daadwerkelijk verscheen in de boekhandel. Toen de avonturen van de jonge tovenaar waren afgelopen en de filmstudio nog niet klaar was met de Wizarding World kreeg Newt Scamander, de 'schrijver' van Fantastic Beasts, de hoofdrol in het Harry Potter-universum. 

De vloek van Grindelwald

Eddie Redmayne doet dat trouwens prima, maar de hoofdrol in Fantastic Beasts verschuift steeds meer richting Albus Dumbledore (Jude Law) en Gellert Grindelwald (Colin Farrell/Johnny Depp/Mads Mikkelsen). Wat begon als een grappig, magisch verhaal over een stelend vogelbekdiertje veranderde al snel in een inktzwarte aanloop naar de Tweede Wereldoorlog met Grindelwald als een soort 'ti-ta-tover-Hitler'.

De Harry Potter-films hadden altijd al spannende verhalen, maar ze werden afgewisseld met momenten van pure pret én fantasie. In Fantastic Beasts is de balans een beetje zoek, ook omdat het een samenraapsel is van elementen uit de 'Wizarding World'. 

Controversio!

Daarnaast hebben de makers van Fantastic Beasts ook wel een beetje… pech. Johnny Depp raakte verwikkeld in een controversiële vechtscheiding met Amber Heard, die hem beschuldigde van huiselijk geweld. Depp werd in Engelse kranten een ‘vrouwenmishandelaar’ genoemd, waarna hij een rechtszaak startte. Depp verlóór deze echter: volgens de rechter waren er genoeg aanwijzingen dat Depp zijn vrouw een paar keer mishandeld had. Hoewel J.K. Rowling ondanks de beschuldigingen lange tijd achter Depp bleef staan, werd de acteur na deze uitspraak tóch vervangen (al kreeg hij nog wel flink betaald!). 

Rowling zelf kreeg ook veel kritiek van fans omdat ze (zelf slachtoffer van mishandeling) de kant koos van Johnny Depp. De Harry Potter-bedenkster werd óók controversieel door uitspraken over transgender personen, het lukraak gebruiken van buitenlands klinkende namen in haar boeken, en knullige representatie van toverstudenten. 

Excrucio!

Deze kritiekpunten zijn lang niet allemaal even ernstig, maar Rowling gaat behoorlijk slecht op de kritiek. Vanuit onverwachte hoek kreeg Rowling ook bijval. De Russische president Vladimir Putin riep dat ‘Rusland ‘gecanceld’ werd na de inval van Oekraïne, net als J.K. Rowling.’ Dat is bijval waar natuurlijk helemaal niemand op zit te wachten, en Rowling vertelde Putin op vriendelijke wijze dat hij z’n bek moest houden (en doneerde meteen een miljoen aan Oekraïne).

Dan zijn we er nog niet! Ezra Miller, die Credence Barebone speelt, is de laatste jaren soms behoorlijk in opspraak. In IJsland wurgde de acteur bijna een enthousiaste fan, en Miller werd recent gearresteerd op Hawaï, waar de non-binaire ster al een maand het uitgaansleven onveilig maakte. Verzachtende omstandigheid: Ezra begon een vechtpartij in een karaokebar omdat iemand heel vals zong. Daarnaast kreeg The Flash-acteur een contactverbod na het bedreigen van een bevriend echtpaar. 

Los van elkaar zijn deze controverses nog te overzien, maar alles bij elkaar wordt het toch wel… ‘excrucio’.

De toekomst(en) van Fantastic Beasts?

Warner Bros. lijkt zelf óók een halt aan Fantastic Beasts in te calculeren, omdat de serie qua succes achterblijft bij de Harry Potter-films. Misschien is het helemaal geen slecht idee om de avonturen van ‘toverbioloog' Newt Scamander binnenkort te scheiden van de ‘magische Pol Pot’-verhaallijn.

Newt en zijn vrienden kunnen dan spannende avonturen beleven met leuke beesten, terwijl Mikkelsen, Law en Miller de Tweede Wereldoorlog uitvechten met een toverstok.

Rowling creëerde met de Harry Potter-reeks een schitterende fantasiewereld, maar dat is niet helemaal hetzelfde als een script schrijven voor een film. Vooral Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald was erg rommelig: misschien worden de films beter als Rowling meer zorgt voor de grote lijnen van het verhaal, en zich wat minder met de details bezighoudt.

Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore is in ieder geval wel weer een nostalgische avonturenfilm en als er op deze voet wordt doorgegaan, kan de filmreeks misschien toch nog de magie terugvinden. 

Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore draait nú in de bioscoop.

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Deze week bespreken we Moon Knight, Het jaar van Fortuyn en Ice Age: Adventures of Buck Wild. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.