‘In The Real Housewives of Amsterdam zul je zien dat iemand snel door de mand valt’

Door Redactie
The Real Housewives of Amsterdam
© RTL

Dat een blik in het leven van de ‘rich and (wannabe) famous’ nooit verveelt, bewijst het succes van de The Real Housewives-series. Na steden als Beverly Hills, New York en Dubai is nu ook Nederland aan de beurt voor een eigen reeks. Wij liepen alvast een dagje mee in het leven van een Amsterdamse ‘Housewife’. 

Tekst: Charlene Heezen

Het begon in 2006 met de The Real Housewives of Orange County. Geïnspireerd door de hitserie Desperate Housewives, kreeg tv-producent Andy Cohen het idee om de ups en downs van een échte groep rijke vrouwen in Californië te volgen. Dat sloeg aan: zestien jaar later is de realityshow uitgegroeid tot een internationale franchise met 31 verschillende edities. De wereld van de Housewives kun je eigenlijk vergelijken met het Marvel-universum: je hebt helden - in dit geval gebotoxt en voorzien van designer-tassen en privéjets - die onderling vetes hebben en strijd voeren. 

Het glamourleven is waar je voor komt, maar het drama is waar je voor blijft. En aan drama geen gebrek! Scheidingen, drankmisbruik, arrestaties; alles komt voorbij in de luxelevens van deze uitbundige vrouwen, die vaak meer geld dan smaak hebben. In zekere zin hebben de Housewives de traditionele soapserie vervangen. De personages zijn nu levensecht (ondanks hun borstimplantaten), ondernemend en hebben (meestal) een gezonde dosis humor.

09:00 In de champagnebar

Om te ervaren hoe het leven van de deelnemers aan The Real Housewives of Amsterdam eruitziet, kunnen we een dagje meelopen met een van hen. We hebben afgesproken in de champagnebar van het Krasnapolsky Hotel. Die is nog gesloten, maar niet voor Djamila Celina en haar man Johannes. Het ‘Kras’ is een beetje hun tweede huiskamer, legt de kersverse Housewife uit. Zij wonen in een appartement op de Dam waarbij de service van het hotel is inbegrepen. Hier begint de dag met koffie en bonbons. Met haar fuchsiaroze haren is Djamila een prikkelende verschijning, cartoonachtig bijna. Ze heeft meer dan 700.000 volgers op TikTok, is dj en werkt als creatief directeur bij het stoffenbedrijf van haar man. 

Lijken in de kast

“Toen we werden gevraagd, twijfelden we geen moment. Ik ben ongelooflijk fan van de series”, zegt Djamila. Johannes knikt: “We volgen ze allemaal.” Je merkt snel dat Djamila en Johannes dol op elkaar zijn, echte maatjes. De Real Housewives-geschiedenis leert dat meedoen aan een realityshow een notoire test is voor relaties. “Ik denk wel dat je gelukkig met elkaar moet zijn als je aan zoiets begint”, stelt Johannes. “Je moet geen lijken in de kast hebben, want die komen eruit”, vult Djamila aan. “Ook in The Real Housewives of Amsterdam zul je zien dat iemand snel door de mand valt als je de werkelijkheid anders probeert voor te doen dan die is.” Zo, dat klinkt als een leuk vooruitzicht voor de kijker, zeggen we. Djamilla: “Ik ben altijd heel direct en transparant. Daar kan niet iedereen even goed mee. Maar geloof me, het wordt vrij snel duidelijk wie de koningin is van deze groep.”

10:30 Een Redbulletje in de nagelsalon

Een Uber Black brengt ons naar Universal Nails, waar een warm onthaal wacht door de eigenaar, Housewife Kimmylien. Het personeel wordt geïnstrueerd het favoriete drankje van Djamila te halen. Ook lopen er voetenbadjes vol en in mum van tijd worden we aan alle kanten geknipt en gevijld. “Op mijn 23ste opende ik mijn eerste salon in Amsterdam”, vertelt Kimmylien. “Ik was op het idee gekomen na een verblijf bij familie in Amerika, die, toevallig in Orange County, succesvolle nagelsalons runnen. In Nederland waren die er toen nog amper. Momenteel heb ik zeven vestigingen en ben ik met restaurants bezig.” De van oorsprong Vietnamese is naast zakenvrouw moeder van een samengesteld gezin met vijf kinderen. “Het format is natuurlijk allang niet meer dat het echt huisvrouwen zijn. Het zijn allemaal ondernemende en creatieve vrouwen en dat zijn wij ook.” 

13:10 Kraambezoek in het marmerpaleis 

In een van de mooiste straatjes van Amsterdam-Zuid, stopt de chauffeur voor het huis van Housewife Cherry-Ann Person en CoolCat-oprichter Roland Kahn. Een moderne villa met hoge plafonds, veel marmer en nóg meer kunst. De mooiste creatie in huis is echter hun pasgeboren dochter, Jayla. Drie jaar geleden werden de 35-jarige juriste en het Quote 500-lid (70) smoorverliefd. “We hebben een IVF-traject gedaan in Amerika en toen was het heel snel raak.” Cherry-Ann is vastgoedbelegger, maar focust zich nu even helemaal op het moederschap. “Ik ben ook een boek aan het schrijven over het proces dat ik heb meegemaakt.” 

Terwijl er een gecaterde lunch wordt geserveerd, vertelt ze dat het Roland was die haar aanspoorde een Housewife te worden. “Hij kijkt bijna net zo graag als ik. Vooral naar Atlanta! Djamila en ik kennen elkaar nog van de school, dus toen ben ik ervoor gegaan. Uiteindelijk heb ik mij over mezelf verbaasd. Dat ik zwanger was tijdens het filmen, zorgde er wel voor dat ik een nóg temperamentvoller was dan ik normaal al ben. Ik ben benieuwd of Nederland klaar is voor mijn pittigheid.” Roland stelt haar gerust: “Ik heb al een aantal afleveringen gezien, ik vond het heel humoristisch.” Er komt beschuit met roze muisjes op tafel en er wordt nog wat geroddeld over Goud Zuid, de Talpa-tegenhanger die komend voorjaar op Net5 komt. 

16:00 Naar de villa op Mallorca

De chauffeur rolt een Louis Vuitton-koffer richting een wachtende auto. Djamila en Johannes vliegen vanavond naar hun villa op Mallorca. We nemen afscheid, want ons komt dat tripje niet zo goed uit. We moeten immers nog een verhaal tikken en de andere Housewives voorstellen. 

De vier andere deelnemers aan de show zijn Maria, Hella, Sheila en Susanna. Maria Tailor was al eens te zien in de realityserie Modemeisjes met een Missie. Na haar breuk met de steenrijke Jeroen van den Berg, werkt ze keihard aan de doorstart van haar modemerk. Ze heeft twee kinderen en is beste vriendinnen met Hella Huizinga, een high-end wedding- en eventplanner. De huwelijken die zij organiseert beginnen vanaf twee ton. Hella is zelf niet getrouwd, maar wel al dertien jaar samen met haar vriend. Dan heb je nog Sheila Bergeik, eigenaresse van een behandel- en opleidingsinstituut op het gebied van traditionele Chinese cupping. Een nieuwe passie in haar leven. Sheila is al achttien jaar samen met plastisch chirurgisch ondernemer Erwin Kettman met wie zij drie kinderen heeft. Susanna Klibansky (38) maakt de groep compleet. Ze is kunsthandelaar en werkt voor haar zwager, kunstenaar Joseph Klibansky. De blonde fashionista is al 21 jaar samen met haar man Louis en heeft twee dochters.

The Real Housewives of Amsterdam is vanaf 24 november te streamen op Videoland.

Dit verhaal verscheen eerder in Veronica Superguide. Nooit meer iets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af!