De 10 grootste verrassingen van Avengers: Endgame [Pas op, bevat spoilers!]

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
De 10 grootste verrassingen van Avengers: Endgame [Pas op, bevat spoilers!]

De 10 grootste verrassingen van Avengers: Endgame [Pas op, bevat spoilers!]

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Woensdag 24 april was het dan eindelijk zover: na een jaar wachten ging Avengers: Endgame in première, en konden we het einde van Infinity War aanschouwen. Dat is nu twee dagen geleden en de ontwenningsverschijnselen beginnen alweer toe te slaan. Omdat het nog kantoortijd is kunnen we nog niet de bioscoop in rennen, dus schrijven we nog maar weer een stukkie over deze megablockbuster.

Aangezien we helemaal achter de #Dontspoiltheendgame-oproep van de regisseurs staan, passen we echter op onze woorden. Hierbij dus een poging om met zo min mogelijk spoilers op een rijtje te zetten wat op ons de meeste indruk maakte. Er zitten toch nog wel milde spoilers in dit artikel, dus voor de zekerheid: mocht je de film nog niet gezien hebben, bookmark deze pagina even en lees dit item later terug.

1 - De trailers blijken bijna alleen beelden van de eerste 15 minuten te bevatten

Het gerucht dat het meeste materiaal van de trailers uit de eerste 15 minuten van de film komt blijkt gewoon helemaal waar te zijn. Na een proloog van een klein kwartier hebben we bijna alle beelden uit de trailers al voorbij zien komen - en dan komt er nog dik tweeënhalf uur vol verrassingen! (voor wie wil weten wanneer je er in godesnaam even uit kan voor een plaspauze zonder al te veel te missen: er zijn een paar momenten waarop je de benen kan nemen. Heel snel)

2 – “The Dude” [milde spoiler]

Na deze proloog maakt de film een sprongetje in de tijd en zien we dat één van de Avengers een wel hele opmerkelijke transformatie heeft doorgemaakt, wat tot vele komische scènes leidt. Het castlid in kwestie moet er gedurende de hele opnames van Endgame steeds compleet anders dan normaal uit hebben gezien op de set. Zeker gezien hoeveel setfoto's er zijn uitgelekt is het een wonder dat Marvel dit geheim heeft weten te houden!

3 - Een weerzien met oude bekenden [milde spoiler]

Over geheimen gesproken: Endgame blijkt ook vol te zitten met wederom goed geheim gehouden cameo's van sterren uit vorige films van het Marvel Cinematic Universe. We zien zelfs een oude bekende terugkomen die vorig jaar nog zijn laatste film presenteerde en zei hierna met pensioen te gaan. Deze cameo's leiden ook weer tot verwijzingen naar vorige Marvel-films, met een flashback naar de legendarische liftscène uit Captain America: The Winter Soldier als hoogtepunt.

4 - Het eerste openlijk homoseksuele personage in het MCU

Hier gaan we toch even een spoiler weggeven omdat veel kijkers het anders niet doorhebben, maar in het begin van de film komt heel eventjes het eerste openlijk homoseksuele personage in een Marvel-film voorbij. Als Captain America naar een praatgroep gaat voor mensen die proberen de gevolgen van “The Snap” te verwerken, zien we hoe iemand in deze groep vertelt over hoe hij voor het eerst sinds lange tijd weer een date had - en hij verwijst duidelijk naar zijn date als een ‘hij’. De man aan het woord wordt gespeeld door Joe Russo, één van de regisseurs van de film.

5 - Een onverwachte dood [milde spoiler]

Vooraf leken we het zeker te weten: Iron Man en Captain America zouden het eind van Endgame niet halen, Thor en Hulk waarschijnlijk wel, Black Widow wel want die krijgt nog een eigen film, en ook Hawkeye, Falcon, Winter Soldier, en Scarlet Witch zeker wel, want die zullen allemaal nog te zien zijn in tv-series op Disney+. Ondanks deze “zekerheden” weet Marvel toch nog te verrassen met een schokkende dood die we echt niet aan zagen komen. 

6 - Een daverend eindgevecht

Waar sommige films met moeite twee minuten beeldmateriaal bij elkaar kunnen sprokkelen om een pakkende trailer te maken heeft Endgame de luxe dat het zich kan permitteren om meerdere trailers uit te brengen zonder iets weg te geven van het spectaculaire eindgevecht dat in het laatste uur losbarst. Bij de meeste blockbusters zou de hele marketingcampagne om zo'n finale draaien, hier is juist alles met succes verborgen gehouden zodat je echt van je stoel wordt geblazen als het zover is.

7 - Eindscène die alle Marvel-helden met elkaar verbindt [milde spoiler]

Robert Downey Jr riep al dat de laatste 8 minuten van Endgame het beste zijn wat Marvel ooit gemaakt heeft. Mooi niet, want de laatste 8 minuten van de film zijn alleen maar aftiteling. Maar we snappen wat RDJ bedoelt: in een bijzonder knap gemaakte scène pant de camera tegen het einde in één prachtig lang shot in bijna chronologische volgorde langs alle verschillende personages van het Marvel-universum, waardoor je als kijker beseft wat er allemaal wel niet voor filmgeschiedenis is geschreven sinds de eerste Iron Man-film uit 2008. En anders herinnert de onderstaande spot je hier nog wel even aan:

8 - Een bitterzoet slot [milde spoiler]

Waar verwacht werdt dat Endgame een loodzwaar einde zou krijgen waarin meerdere hoofdpersonages het loodje zouden leggen, blijkt dit in de praktijk gelukkig relatief mee te vallen. Er zijn inderdaad één of meer sterfgevallen te betreuren, maar tegelijk is er ook een personage dat eindelijk het geluk vindt waar die altijd naar op zoek is geweest.

9 - Een nieuwe Guardian [milde spoiler]

Aan het eind van Avengers: Endgame zijn The Guardians of The Galaxy een verrassend nieuw lid rijker. Zeker aangezien het script van de derde Guardians of the Galaxy al een dik jaar geleden ingeleverd is komt dit als een verrassing. Het impliceert immers dat deze nieuwe aanwinst voor het team al meegenomen is in het scenario van het in 2022 te verschijnen Guardians of The Galaxy Volume 3.

10 - Een nieuwe start?

Aan het einde van Endgame is er een wisseling van de wacht geweest bij The Avengers, waarbij onder meer één van de meest centrale leden vervangen is door een interne opvolger. Wat betekent dit voor de toekomst van de Avengers? En wat betekent dit voor de al aangekondigde miniseries op Disney+? We kunnen nu al niet wachten uit te vinden hoe het volgende hoofdstuk van het Marvel Cinematic Universe eruit zal zien!

Lees verder