• Nieuws

8 cameo’s die écht niet meer kunnen

Kevin Spacey in Austin Powers

Het is bijna altijd leuk om een onverwacht, bekend gezicht terug te zien in de bioscoop of tv. Bíjna, want déze cameo's geven je toch een vieze smaak in de mond!

In veel films komt er ineens iemand voorbij met een bekende kop! Ze spelen meestal geen grote rol in het verhaal, of zijn wél belangrijk maar totaal onherkenbaar. Denk maar aan de hilarische Les Grossman (Tom Cruise) in Tropic Thunder!

Of… de supersterren/superhelden die in Deadpool 2 in een slordige minuut het loodje leggen.

De cameo’s in dit artikel zijn… anders van aard. Toen de films nét verschenen waren ze grappig, maar tegenwoordig kijken we er… tóch een beetje anders naar.

8. Lance Armstrong

In de melige sportcomedy Dodgeball: A True Underdog Story strijdt Vince Vaughn om het kampioenschap trefbal te winnen van Ben Stiller. Vaughn heeft een probleem, want hij heeft te weinig mensen om de beslissende finale te spelen. Omdat hij zijn sportschool dreigt te verliezen zet hij het op een zuipen, maar dan komt hij vijfvoudig Tour-winnaar Lance Armstrong tegen!

Armstrong ‘inspireert’ hem door te vertellen dat hij uitgezaaide kanker had en tóch doorging met wielrennen. “Maar je zal vast een goede reden hebben om te stoppen!” Destijds was dit een héél geslaagde cameo. Nadat bleek dat Armstrong de Tour de France won met een hele hoop doping blijft er helaas weinig van over.

7. Michael Jackson

The King of Pop verschijnt in Men in Black II als een wannabe-geheimagent, die ontzettend graag bij de Men in Black wil horen. “I can be Agent M!”

Een paar jaar zou Jackson (weer) terechtstaan vanwege vermeend kindermisbruik. Jackson werd vrijgesproken, maar zowel het leven van de kinderen als de zanger zelf lag totaal aan barrels.

6. Chris Brown

In de 00s was Chris Brown een opkomende R&B-zanger, die af en toe verscheen in films (Stomp the Yard) en series. In The OC kwam de jonge zanger voorbij in een kleine bijrol: Will Tutt. In een aflevering of drie is hij het vriendje van Kaitlin (Willa Holland), totdat ze beseft dat hij veel te lief/aardig/positief voor haar is, en dat ze hem eigenlijk niet verdient.

‘Acteren’ kun je het werk van Brown eigenlijk niet noemen, maar The OC had even een ‘up and coming’ muzikant aan boord en Brown werd óók extra bekend door zijn rolletje. Toen Chris Brown zijn - best wel bekende - vriendin Rihanna in elkaar sloeg, en daarna regelmatig werd aangehouden vanwege bedreigingen, was het grotendeels klaar met de acteercarrière van Chris Brown.

5. Kevin Spacey

Austin Powers 3 begint met een heerlijk cameofeestje, waarin de hoofdrollen van Austin Powers, Dr. Evil en Mini-Me geweldig ingevuld worden. Tom Cruise, een geniale Danny DeVito en Kevin Spacey! Hilarisch!

4. Donald Trump

De kans is groot dat je in Home Alone 2: Lost in New York Donald Trump wel eens voorbij hebt zien komen. De oud-president was op dat moment een bekende rijke Amerikaan, en niemand had er bezwaar tegen dat hij kort in de film verscheen (de scène speelt zich ook af in één van zijn hotels).

Trump was altijd al enigszins omstreden als huurbaas, en kwam soms racistisch uit de hoek, maar de écht controverse begon in 2011. Trump kreeg toen weer politieke aspiraties en beweerde dat president Barack Obama niet in de Verenigde Staten geboren was. In 2016, wat voelt als 100 jaar geleden, werd hij ook daadwerkelijk president en dat maakte het er allemaal niet beter op. De president holde van controverse naar controverse; vertelde de grootst mogelijke onzin en kwam er op wonderbaarlijke wijze mee weg!

Fans van Home Alone 2 proberen de oranje schandvlek op de film al tijden te verwijderen, en in Canada dóén ze het gewoon.

3. Jared Fogle

Student Jared Fogle was jarenlang te zwaar: door broodjes van de Subway te eten (en veel te bewegen) behaalde hij weer een gezond gewicht. De broodjesketen vond dit zó inspirerend dat Fogle een grote rol kreeg in marketingcampagnes. Het balletje bleef rollen en Fogle werd een bekendheid: hij speelde een paar rolletjes in o.a. Jack and Jill, Community en Sharknado 2.

Dit veranderde totaal toen Jared werd gearresteerd werd vanwege het bezit van kinderporno, en bleek dat hij tegen betaling seks had met minderjarigen. Hij accepteerde een deal van de Openbaar Aanklager, maar belandde alsnog voor (minstens) dertien jaar in de gevangenis. Sindsdien wordt hij alleen nog maar belachelijk gemaakt in South Park.

2. Bill Cosby

Komiek en acteur Bill Cosby was decennialang een geliefde verschijning op de televisie, dankzij I Spy, The Cosby Show en zijn populaire comedyshows. Niemand had een hekel aan de goedlachse acteur, en af en toe speelde hij ook kleine rolletjes in grote films. Zoals de dramedy Jack, waarin Robin Williams een jongetje van tien speelt dat het lichaam van een volwassene heeft.

Cosby speelt de mentor van Jack, die hem wil voorbereiden op de harde buitenwereld. Hij geeft Jack en zijn vrienden regelmatig advies en speelt zelfs met ze in de boomhut!

De status van Bill Cosby kreeg in de 00s een paar tikken, toen er geruchten naar buiten kwamen dat Cosby vrouwen in het verleden drogeerde en aanrandde. In eerste instantie bleven de beschuldigingen niet plakken, maar toen standup-komieken grappen over hem bleven maken gingen mensen toch eens googelen naar de geschiedenis van Bill.

In 2014 was het écht game over voor Cosby, toen tientallen vrouwen naar buiten kwamen met verhalen over de oude viezerik. Veel vrouwen hadden jaren gezwegen over hun ervaringen met Cosby, uit angst dat hij hun carrière zou beëindigen. Nadat oud-model Janice Dickinson Cosby beschuldigde, volgden er nog véél meer slachtoffers.

Veel misdaden van Cosby waren inmiddels verjaard, waardoor een paar Amerikaanse staten nieuwe wetten aannamen die de termijn van seksueel geweld véél langer maakten. Cosby zelf werd veroordeeld tot een straf van drie tot tien jaar.

1. Katy... Perry?

Na alle ellende over geweld en controversiële figuren moeten we wel even afsluiten met een grappige cameo. Zoals… die van Katy Perry in Sesamstraat.De zangeres wil graag spelen met Elmo, maar die heeft het warm en koud tegelijk. Perry’s laag uitgesneden jurkje zorgt ervoor dat iedereen het warm krijgt!

Sesamstraat plaatste een preview van het item op Youtube, om het nieuwe seizoen aan te kondigen. Ouders reageerden nogal… onthutst toen ze Katy’s Perry’s door het beeld zagen stuiteren. Sesamstraat besloot het nummer preventief te schrappen, en het filmpje begon een eigen leven te leiden. Perry kon er ook wel om lachen en deed een sketch over de ophef bij Saturday Night Live.

Leuke cameo's zijn leuk!

Hopelijk worden film- en seriemakers niet ontmoedigd door deze rampzalige voorbeelden! Soms duiken er ineens schrijvers op in hun eigen films; zet een oude bekende een hele serie op zijn kop óf wordt het ontdekken van iemand een traditie!