Bijna 2 miljoen kijkers voor extra journaaluitzending over bestorming Capitool

Door Redactie
Extra journaaluitzending, Washington

Een groep Trump-aanhangers is woensdagavond (Nederlandse tijd) het Capitool in Washington binnengedrongen. De extra journaaluitzending op NPO1 over deze gebeurtenis zorgde voor een flink aantal kijkers: bijna 2 miljoen mensen zaten voor de buis.

Om 22:00 uur was eigenlijk NPO’s Doorbakken te zien, met zo’n 846.000 mensen (volgens de cijfers van Stichting KijkOnderzoek). Halverwege de uitzending werd besloten over te gaan op een half uur durende nieuwsbulletin. Naar een extra RTL4-nieuwsuitzending om dezelfde tijd keken zo’n 943.000 mensen.

Het Congres

Gisteren kwam het Congres in Amerika samen om te debatteren over het tellen van de kiesmannen. De uitslag van de presidentsverkiezing, waarin Joe Biden won van Donald Trump, zou die avond definitief worden. Het Capitool in Washington werd al snel een noodgebied toen Trump-supporters het gebouw bestormden.

Doden en gewonden

Politici werden naar een veilige locatie weggebracht. Er kwamen vier mensen om het leven en er raakten meerderen gewond. Er zijn 52 mensen aangehouden.

Videoboodschap van Trump wordt gewist

President Trump kwam later op de dag met een videoboodschap, waarin hij de indringers opriep om naar huis te gaan. Twitter en Facebook hebben inmiddels de video verwijderd. Niet zozeer om de omroep, maar omdat hij opnieuw beweerde dat er is gefraudeerd met de verkiezingen. Bewijs heeft de Amerikaanse president niet.