• Nieuws

10 feitjes over Boer Zoekt Vrouw!

Yvon Jaspers in Boer Zoekt Vrouw

Het nieuwe seizoen van Boer Zoekt Vrouw laat nog even op zich wachten, maar binnenkort verschijnt wél de Boer Zoekt Vrouw-babyspecial! In de tussentijd kun je genieten van deze verboden BZV-kennis.

10. Hoeveel boeren?

In totaal zijn 103 boeren en boerinnen aan bod gekomen. Dit is wel inclusief alle deelnemers die vroeg in het programma afvielen omdat ze de minste brieven ontvingen. 55 boeren en boerinnen stroomden door, en werden wekenlang gevolgd terwijl ze een keuze maakten uit geïnteresseerde dames en heren.

Slechts vijf deelnemers eindigden Boer Zoekt Vrouw alleen. Annemiek maakte het verblijf zó ongezellig dat deelnemers Erik en Jelte van ellende vertrokken. Jan en Aletta (2013) vonden uiteindelijk niemand leuk genoeg. Boer Henk (2007) joeg alle vrouwen per ongeluk van zijn erf, en Jan (hetzelfde jaar) viel in het echt ook nogal tegen.

Het betekent niet dat alle ‘matches’ ook echt succesvol zijn. Berucht zijn bijvoorbeeld de beelden van boerin Henrieke en Bert in de draaiende theekopjes… We gaan nog steeds een beetje dood van binnen als we de beelden terugzien.

9. Welke boer(in) kreeg de meeste brieven?

Boer Zoekt Vrouw leverde ons een heleboel onvergetelijke momenten én boeren. Maar welke boer was nou eigenlijk het populairst? Dat is… boer Tom uit seizoen 8!

Tom ontving maar liefst 1808 brieven en is daarmee veruit de populairste kandidaat. Hij koos uiteindelijk voor Rimke maar die relatie hield helaas geen stand… De tulpenkweker sleepte wél een baan bij Eigen Huis & Tuin in de wacht. De boer verzorgde in het programma de tuinen van veel mensen, terwijl hij ook gewoon op zijn boerderij bleef werken.

Andere populaire deelnemers waren: boer Henk (seizoen 6, 1109 brieven), huilebalk Frank (seizoen 5, 1029 brieven) en boerin Agnes (seizoen 3, 883 brieven).

De minst populaire deelnemers die wél in de show te zien waren, waren de boeren Martin (seizoen 5) en Gert-Jan (seizoen 8). Zij kregen slechts twee brieven… Dat maakt natuurlijk niets uit: als je geluk hebt is er maar één brief nodig!

8. Welke provincies zijn het populairst?

Boer Zoekt Vrouw hielp 103 boeren en boerinnen, maar welke provincies zijn het populairst? Noord-Holland en Gelderland leverden allebei vijftien kandidaten, op de voet gevolgd door Noord-Brabant met twaalf.

10 feitjes over Boer Zoekt Vrouw!

Als je kijkt naar het aantal inwoners dan komen er relatief veel deelnemers uit Friesland (negen kandidaten op 650.000 inwoners) en Zeeland (vijf kandidaten op 383.000 inwoners). Ondervertegenwoordigd zijn de provincies Utrecht (vier kandidaten op 1,3 miljoen inwoners) en vooral Zuid-Holland (zeven kandidaten op bijna 3,7 miljoen inwoners)!

Het inwoneraantal vertelt natuurlijk maar één kant van het verhaal. Sommige provincies hebben nu eenmaal méér boeren dan anderen. Noord-Holland is écht sterk oververtegenwoordigd (met vijftien deelnemers op ongeveer 3.500 bedrijven) en Limburg zwáár ondervertegenwoordigd (vier deelnemers op 3.700 boerenbedrijven). Het kan natuurlijk ook zo zijn dat boeren in sommige gebieden véél meer in de gemeenschap betrokken zijn en daarom minder lang alleen blijven. Of... misschien vindt Yvon het gewoon te ver rijden naar Gulpen.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws:

7. Boer Zoekt Vrouw is internationaal

Bijna iedereen weet dat Boer Zoekt Vrouw de Nederlandse versie is van Farmer Wants a Wife. Deze Britse versie startte in 2001 en liep tot eind 2009. In Zwitserland was in 1983(!) al een voorloper te zien: Bauer Sucht Bäuerin.

Inmiddels hebben 23 landen hun eigen versie van Boer Zoekt Vrouw (gehad). In Duitsland kregen ze er helemaal geen genoeg van: daar hadden ze vier versies van de show, omdat verschillende zenders hun eigen variant maakten. De Amerikaanse versie maakte het helemaal bont: dat was een spelshow waarin de dames ook rare boerderijopdrachten moesten uitvoeren.

6. Boer Zoekt Vrouw-baby’s!

Veel deelnemers aan Boer Zoekt Vrouw vonden de liefde via de show (of later alsnog). Inmiddels hebben de BZV-kandidaten met z’n allen 90 kindjes op de wereld gezet. De laatste BZV-baby (Sofie) werd in januari 2021 geboren, en is de dochter van boer Hans en Audrey (seizoen 4, 2009).

Op zondag 11 april zendt NPO1 een speciale Boer Zoekt Vrouw: 90 Spruiten Special uit. Hierin staat Yvon Jaspers stil bij een paar kindjes die dankzij de show geboren zijn. Ze bezoekt boer Gert-Jan, die met zijn liefde Judith in 2017 een zoontje kreeg. Daarnaast spreekt ze o.a. met Tom en Marieke, Wietse en Neeltje én de ouders van de 90ste BZV-baby: Hans en Audrey.

5. Neppe boeren!?

In Duitsland heeft het programma een tijdje last gehad van ‘nepboeren’. In 2009 deed er een boer mee die zich had ingeschreven om een weddenschap te winnen, én bleek een van de kandidaten helemaal geen boer! Deze boswachter had gewoon een boerderijtje gehuurd en gehoopt dat de dames op hem af zouden vliegen.

In Nederland is het nog nooit zó raar gelopen, maar in 2016 werd er wel degelijk gemopperd op de show. De ‘boeren’ Marc en David hadden zelf geen boerderij, maar werkten als manager in een viskwekerij in Zambia en op een Roemeense boerderij.

4. Boer Zoekt Celmaat

Door de jaren heen hebben er al veel boeren meegedaan aan de show en eerlijk is eerlijk: er zaten af en toe echt een paar kwibussen bij!

Boer Remco werd in 2018 gediskwalificeerd omdat hij al contact had opgenomen met een paar kandidaten vóór de opnames begonnen. Boer Arjan (2007) ontmoette vóór het begin van het nieuwe seizoen al een leuke vriendin. Dit was uiteindelijk niet zo erg omdat hij niet genoeg brieven kreeg om verder te gaan in het seizoen. Boer Richard moest met het schaamrood op de kaken toegeven dat hij buiten Boer zoekt Vrouw om al een date had gehad met één van de deelnemers.

Bericht wordt geladen...
Bericht wordt geladen...
Bericht wordt geladen...

Meestal bleef het bij dit soort relatief onschuldige streken, maar niet altijd!

Bericht wordt geladen...

Een Australische boer is momenteel verwikkeld in een rechtszaak omdat hij minderjarigen benaderde in online chatrooms en kinderporno bezat. Een Duitse kandidaat werd halsoverkop uit het lopende seizoen verwijderd, toen bleek dat hij jarenlang lid was geweest van een extreem-rechtse politieke partij. Eén Oostenrijkse deelnemer vermoordde jaren na zijn deelname zijn vriendin (die hij na de show had leren kennen) en pleegde daarna zelfmoord. Bij de Nederlandse versie van Boer Zoekt Vrouw zijn dit soort drama’s gelukkig niet gebeurd.

3. Detective zoekt boer!

De deelnemers aan Boer Zoekt Vrouw worden van tevoren uitgebreid gescreend door privédetectives. Ze bellen vrienden en familieleden van de boeren op en informeren in de buurt naar de reputatie van de deelnemer. Zo wordt voorkomen dat er écht vervelende (of criminele!) boeren meedoen aan de show, of figuren die ineens staan te siegheilen. Weet je nog dat boer Jan vorig seizoen zomaar over zijn recreatieve drugsgebruik begon? Waarschijnlijk had een BZV-speurneus dat ontdekt.

Detective Sander van Betten vertelde een tijd geleden dat hij wel eens een paar aspirant-deelnemers heeft gevetood. Grappig: Sander van Betten is de nieuwe vriend van... Erica uit Chateau Meiland!

2. Boer Zoekt Vrouw trekt kijkers!

Boer Zoekt Vrouw is al jarenlang een gigantisch kijkcijferkanon. Het hoogtepunt van de show was het seizoen van 2010/2011, toen er ruim 5 miljoen mensen keken. Dat zijn cijfers die normaal gesproken bij nationale rampen of het Nederlands elftal horen!

Boer Zoekt Vrouw trekt regelmatig ruim 4 miljoen kijkers. Alleen in 2018 dipte het aantal even onder de 3 miljoen. Het is natuurlijk zo dat mensen tegenwoordig makkelijk uitzendingen terug kunnen kijken, dus kijkcijfers zeggen niet alles. Naar het laatste seizoen keken gemiddeld 3,4 miljoen mensen en de finale tike nét niet de 4 miljoen aan.

1. Wanneer verschijnt er een nieuw seizoen?

Begin 2021 werd bekend dat KRO-NCRV nog geen nieuw seizoen van Boer Zoekt Vrouw aan het plannen is. De omroep zocht wel nieuwe kandidaten, maar door de coronamaatregelen is het onmogelijk om een nieuwe reeks op te nemen.

Het is niet ondenkbaar dat we pas in 2022 weer kunnen meeleven met romantisch gemankeerde boeren… Na de babyspecial van 11 april wordt het dus weer even stil op Boer Zoekt Vrouw-gebied!