Haters hou op! Chateau Meiland is het beste programma van dit moment

Door Robin Heerkens
Martien Meiland in Chateau Meiland op SBS6

Superguide-redacteur Robin Heerkens ergert zich groen en geel aan mensen die er een dagtaak van maken om de 'neppe' Martien Meiland belachelijk te maken. Chateau Meiland is nu juist het meest authentieke programma van dit moment, zo vindt hij.

"Ze spelen een toneelstukje en krijgen daar dik voor betaald!", zegt een zure kijker onder een Chateau Meiland-fragment van SBS6' Insta. "Vooral Martien en Maxime, wat een aandachttrekkerij en aanstellerij." Zucht. En dit is relatief gezien nog een vrij lieve comment die niet homofoob is. Martien Meiland is het boegbeeld van de afgelopen tv-seizoenen geworden en dat is niet zonder reden. Hij is wat mij betreft de meest authentieke tv-held van dit moment en iedereen die hem of zijn familie 'nep' vindt, heeft oogkleppen op.

Niemand is zo authentiek als Martien Meiland

Dat Martien een 'act' zou spelen klinkt wel héél ongeloofwaardig. Deze man is ooit één keer op tv geweest, jááááren geleden in Ik Vertrek, en dan zou 'ie meteen weten hoe het tv-wereldje werkt? Kent hij de camera-trucjes, weet hij wanneer 'ie iets wel of niet moet aandikken en verzint hij hele verhaallijnen voor Chateau Meiland? Nee joh! Natuurlijk niet! Wanneer ik zulke comments weer voorbij zie komen op twitter, elke week weer, kan ik niets anders dan met m'n ogen rollen. Deze man kraamt teksten uit die zelfs de meest doorgewinterde trash tv-producer niet kan verzinnen. 'Mij niet bellen!', 'Wat een gezeik!' en zijn kenmerkende gilletje: dit ís Martien. Wees er blij mee, zou ik zeggen.

Een uurtje alle ellende vergeten

2020 is al ellendig genoeg. Wanneer we weer een uurtje met de Meilandjes mogen doorbrengen, vergeten we die shit eventjes. Niets is zo rustgevend als kijken naar Martien die een wijntje wegtikt en zich heerlijk hysterisch uitleeft wanneer 'ie faalt bij een of ander klusje. Of Erica: die houdt altijd haar hoofd koel en de boel (financieel) draaiende. En dan hebben we ook nog Maxime: de chaotische dochter met een grote mond, maar een klein hartje. Zo'n dynamiek zie ik in geen enkel ander reality-programma. En dan hebben we het nog niet eens gehad over al die iconische one-liners. Deze mensen houden van elkaar en sparen elkaar niet. Dat is alles behalve een toneelstukje.

Zure haters

Maar... zit er tussen alle online haat die Martien, Maxime en Erica moeten incasseren misschien ook een kleine kern van waarheid? Nou, misschien. Ik ben ook weer niet zó verblind door mijn Meiland-liefde dat ik denk dat álles wat de fam in Chateau Meiland doet, lekker spontaan is. Geen zorgen: die illusie heb ik niet. Maar dat staat mijn kijkplezier niet in de weg.

Nep of echt?

Natuurlijk zit er een slimme regisseur op Chateau Meiland. Die komt echt niet filmen wanneer de fam die dag geen noemenswaardige plannen heeft. Dus die drone die Maxime laatst opeens van stal haalde? Zou zomaar kunnen dat ze die van de productie even moest pakken. Maar wat boeit dat? Ik ben er niet van overtuigd dat ze 'm expres liet neerstorten. In elk reality-programma zal door de productie hier en daar subtiel gestuurd worden. Maar de authentieke Chateau Meiland-chaos én dynamiek kan níemand verzinnen. En, misschien nog wel belangrijker: die kan ook niemand regisseren!