Formule 1 PrixPraat met Robert Doornbos - 'Ferrari wint Bahrein'

Oud-coureur en Veronica Superguide-gezicht Robert Doornbos sleept ons opnieuw dwars door de wereld van de undercuts, paddock, chicanes en vuile lucht. We starten het seizoen, net als vorig jaar, in woenstijnstaat Bahrein.

Robert Doornbos Veronica Superguide

Nieuwe ronde, nieuwe kansen?

“Mercedes en Ferrari hebben het Red Bull het afgelopen jaar natuurlijk wel heel makkelijk gemaakt met hun constante geblunder, maar ik verwacht dat zij de aansluiting inmiddels wel hebben gevonden. Ferrari had natuurlijk al een snelle auto, maar maakte veel te veel fouten. De nieuwe teambaas Frédéric Vasseur, die de naar de uitgang gebonjourde Mattia Binotto en zijn strategische uitglijders vervangt, moet bij de Italiaanse renstal het verschil maken. Mercedes is af van het geplaagde design van de W13 en gaat er nu ook vanuit dat ze mee kunnen doen om de titel. Als liefhebber hoop ik ook gewoon dat er weer meerdere teams om de overwinning strijden.”

Zijn er nog reglementswijzigingen?

“Die zijn minimaal ten opzichte van 2022. Dit seizoen wordt er vooral voortgeborduurd op de auto’s van afgelopen jaar. Wel opvallend is dat vrijwel alle teams een donkere auto hebben; niet omdat ze de auto’s zwart hebben gekwast, maar omdat er helemaal geen verf op zit. Niet voor de looks, maar om gewicht te besparen. Elke gewichtsbesparing levert immers tijdswinst op.”

Wat verwacht je van Nyck de Vries?

“Nyck is een supertalent, maar hij gaat geen races winnen in een AlphaTauri. Ook al ziet de auto er gelikt uit, of-ie ook snel is weten we pas dit weekend, AlphaTauri blijft een competitieve middenmoter. Als Nyck ieder weekend in de punten rijdt, doet hij het al fantastisch. Hij debuteert met zijn 28 jaar overigens op een vrij late leeftijd in de Formule 1. Ter vergelijking: ik was 21, Max 17. Maar ervaring telt, en dat is een voordeel, want dat heeft Nyck wel. Afgelopen jaar eindigde hij door omstandigheden zelfs in vijf verschillende auto’s. En dat geeft een bak aan ervaring die hem echt van pas gaat komen.”

Nyck de Vries
© BrunoPress/Action Press

Nog twee nieuwkomers: Oscar Piastri en Logan Sargeant.

“McLaren neemt risico met een rookie, maar Piastri is wel een rookie dat net zoveel talent heeft als een George Russell. Hij heeft niet voor niets alle juniorenklassen gewonnen. Sargeant is een ander verhaal. Als er geen Amerikaans vlaggetje achter zijn naam had gestaan, dan had hij niet in de Williams gezeten. Toch is het goed voor de sport, zeker nu er drie races in de VS zijn. En Sargeant is ook geen volslagen idioot: hij kan zich weliswaar niet meten met een Piastri, maar heeft zijn meters ook gewoon gemaakt in de Formule 2 en 3.”

Bahrein, vertel.

“Bahrein is een twilight race, je begint in de schemer en eindigt in het donker. Dat doen ze vaker bij woenstijnraces. Niet enkel om de extreme hitte te vermijden, het ziet er ook gewoon spectaculair uit. Waar je deze eerste race naar moet kijken is wie er op zaterdag snel is, maar vooral wie zondag de finish haalt. Een snelle auto is leuk, maar een betrouwbare auto is veel belangrijker.”

Wie staan er zondag op het podium?

“Ferrari wint ‘m, maar ik ben vooral benieuwd of Mercedes kan aanhaken. Ze hebben op dit circuit zo verschrikkelijk veel gewonnen; als de auto een tandje beter is als die van vorig jaar, dan hebben ze het rijdersduo in hun stal om richting het podium te rijden. Met Red Bull moet je altijd rekening houden, maar het is niet hun meest favoriete circuit op de kalender.”

Uitzendschema Viaplay

Vrijdag 3 maart

  • 1e vrije training: 12.30 uur
  • 2e vrije training: 16.00 uur

Zaterdag 4 maart

  • 3e vrije training: 12.30 uur
  • Kwalificatie: 16.00 uur

Zondag 5 maart

  • Start race: 16.00 uur