Formule 1 PrixPraat met Robert Doornbos: ‘Jeddah heeft een gevaarlijk randje’

Oud-coureur en Veronica Superguide-gezicht Robert Doornbos sleept ons dwars door de wereld van de Formule 1. De tweede race staat voor de deur: het Jeddah Corniche Circuit in Saudi-Arabië.

robert doornbos voor veronica superguide

Een een-tweetje voor Red Bull in Bahrein. Verrassend?

“Als je Verstappen bezig zag tijdens de wintertesten, dan weet je: he's the man to beat. Omdat er maar weinig reglementswijzigingen zijn geweest, is het niet verrassend dat de dominante kampioen van vorig jaar sterk uit de startblokken komt. Het enige waar je op kan hopen, is dat de concurrentie het gat heeft verkleind.”

Zoals Aston Martin!

“Het team heeft altijd waanzinnige dingen kunnen doen met een minimaal budget. De auto was tot dusver alleen niet snel genoeg. Maar ze hebben grootse plannen, anders nemen ze niet steeds een wereldkampioen aan. En het is echt niet zo dat Fernando Alonso die auto in één keer 2,5 seconden sneller heeft gemaakt dan vorig jaar, maar hij brengt wél een frisse wind met zich mee. Daarnaast hebben ze 150 man extra aangenomen; er is kennis bij gekocht. Maar ik denk dat ze zelf ook niet hadden verwacht dat het zo snel zou gaan.”

Het was juist drama bij McLaren…

“Je ziet dat het team echt aan het worstelen is. Dan hebben ze zo'n getalenteerde rijder als Lando Norris, en nieuwkomer Oscar Piastri die ook echt wat kan, en dan maken ze negen pitstops om stuurtjes te wisselen en zo. Onbegrijpelijk van het grote McLaren. Als je zo loopt te harken, dat is killing, ook voor de sfeer in het team. Ik moet nog maar zien hoe lang ze Norris op deze manier kunnen behouden.”

lando norris mclaren formule 1 f1
© BrunoPress/Action Press

Hoe spectaculair wordt Jeddah?

“Ze wilden het snelste stratencircuit ooit bouwen en dat is zeker gelukt: het is enige circuit op de kalender met 27 bochten. Het circuit is zes kilometer lang met flink wat DRS-zones, zodat coureurs een beetje met elkaar kunnen spelen. Het geeft al een kick om als kijker mee te rijden. Dat zagen we vorig jaar ook met Max Verstappen en Charles Leclerc.”

Mogen we ons daar weer op verheugen?

“Als Leclerc niet uit was gevallen in Bahrein, dan had hij daar gewoon de laatste podiumpositie ingenomen. Maar Leclerc als titelkandidaat, dat zit er voorlopig nog niet in. Daarentegen kan het heel snel omslaan, want vorig jaar had Leclerc na drie races een voorsprong van ruim 40 punten… En voilà, de rest is historie.”

Wie staan er dan wel op het podium?

“Wacht, ik pak mijn glazenbol er even bij, haha! Ik zie Verstappen op eerste plek staan. Perez is op stratencircuits wel echt een beest. Het wordt dus weer een een-tweetje voor Red Bull. En op dat soort type circuits kun je met zelfvertrouwen ook echt verschil maken. Als bij iemand zelfvertrouwen hoog zit, zoals bij Alonso… Ik ga gewoon voor hetzelfde podium als Bahrein, met Alonso op de derde plek.”

Max Verstappen Red Bull Formule 1 F1
© BrunoPress/Action Press

Er is nogal wat te doen over de veiligheid op Jeddah. Is het circuit niet té gevaarlijk?

“Jeddah is wel het meest extreme stratencircuit wat ik ooit heb gezien, omdat het zo opbouwt tussen die betonnen muren. Het heeft een gevaarlijk randje. Kijk maar naar zo'n klap van Mick Schumacher vorig jaar. Maar ja, het is de elite van de autosport, dus ik zeg: take it away.”

Uitzendschema Viaplay

Vrijdag 17 maart

  • 1e vrije training: 14.30 uur
  • 2e vrije training: 18.00 uur

Zaterdag 18 maart

  • 3e vrije training: 14.30 uur
  • Kwalificatie: 18.00 uur

Zondag 19 maart

  • Start race: 18.00 uur