Formule 1 PrixPraat met Robert Doornbos: 'Vierde DRS-zone in Australië’

Oud-coureur en Veronica Superguide-gezicht Robert Doornbos sleept ons dwars door de wereld van de Formule 1. De derde race staat voor de deur: het Albert Park Circuit in Australië.

Robert Doornbos voor Veronica Superguide
© Veronica Superguide

Mooie inhaalrace van Verstappen in Jeddah!

“Verstappen reed vorig jaar in België vanaf plek 14 naar de kop, maar dat circuit kun je natuurlijk niet vergelijken met Jeddah. Normaal gesproken ben je op een stratencircuit kansloos, maar dit circuit is zo uniek dat je zeker nog kans hebt, ook vanaf plek 15. En Max zou Max niet zijn als hij niet maximale eruit zou halen. Hij werd een klein beetje geholpen door de Safety Car-situatie, toen hij kon pitten, maar een klein beetje geluk mocht ook wel na de pech op zaterdag. Max reed een waanzinnige race en werd daarom terecht de Driver of the Day.”

Pérez is echt een beest op stratencircuits, hè?

“Ja, niet normaal! Vijf overwinningen, allemaal op stratencircuits. Dat je die reputatie ook waar kan blijven maken, dat vind ik eigenlijk wel knap. Op Jeddah voelt iedere sessie alsof het je laatste sessie van het weekend kan zijn als je een fout maakt. Normaal gesproken krijg je tijdens de trainingen steeds meer een gevoel van het circuit en verleg je steeds meer je grenzen, maar in Jeddah moet je vanaf de eerste ronde al aan zijn. En ik kan niets anders zeggen dan dat de Mexicaan het super heeft gedaan. Hij was alleen wel een beetje teleurgesteld dat hij geen hattrick scoorde, met ook nog een snelste ronde…”

De relatie tussen Verstappen en Pérez lijkt inderdaad nog steeds wat bekoeld…

“Die is inderdaad niet goed, er is gewoon te veel gebeurd. Het begon vorig jaar in Monaco. Als Pérez heeft toegegeven dat hij daar expres de muur in is gedoken om de kwalificatie te beïnvloeden, dan kom je bij Max in het zwarte boekje terecht. Dat is hij niet snel vergeten. En dat incidentje in Brazilië, dat is voor Max nog steeds niet genoeg payback. Aan de andere kant zal Max gewoon op zichzelf gefocust zijn: hij wil Pérez het snot voor de ogen rijden. Op pure pace is dat ook geen issue, want dan rijdt Max harder en rijdt hij weg. Maar onder het soort omstandigheden dat we in Jeddah zagen, als ze elkaar tegenkomen, dan is het eten of opgegeten worden. En dan weet ik wel wie er gaat eten! Max laat zich door niemand vertellen wat hij moet doen.”

Max Verstappen Red Bull
© BrunoPress/Action Press

En een hoop gedoe over die derde plek van Alonso…

“Met de huidige techniek kan de FIA een straf snel uitdelen. Dankzij sensoren zagen ze meteen dat het met de start van Alonso niet goed zat en verscheen er na een paar ronden een penalty in beeld. Alle rijders maken fouten, maar ze moeten wel de kans krijgen om hun fouten te corrigeren. Als je dan hoort dat je vijf seconden aan je broek hebt, doe je er alles aan om dat gat naar je achterligger groter te maken. Maar als je dertig ronden lang niets hoort en een ronde voor de finish nog tien seconden straf krijgt, dat is gewoon oneerlijk. Alonso kan geen wonderen verrichten. Daarnaast bleek achteraf dat de straf ook nog eens onrechtmatig was uitgedeeld. In mijn optiek: als het podium is geweest, dan moet het resultaat ook zo blijven. Dit was zo'n afgang voor de FIA.”

Heeft Red Bull de betrouwbaarheid wel op orde?

“Het team had zaterdag natuurlijk een probleem met de aandrijfas. Er is 1500 man heel druk bezig om te analyseren hoe dat is gekomen én of het nog een keer kan gebeuren. Je kunt echter niet uitsluiten dat er de rest van het seizoen niets meer stuk gaat. Het blijft autosport, een mechanische sport. Dus Red Bull is absoluut snel, maar ze hebben ook een kwetsbare kant laten zien. Dat moet de concurrentie motivatie geven.”

Albert Park Circuit heeft een vierde DRS-zone gekregen.

“Het semi-stratencircuit had maar één stuk met echte snelheid. Ze hebben gekeken naar het snelle Jeddah en naar Baku, dat ook een aantal langzame stukken heeft. Die vierde DRS-zone moet zorgen voor meer interacties, dat de fans meer beweging te zien krijgen tussen de auto's. Het was toch vaak treintje rijden in Melbourne. Toch verwacht ik wel de usual suspects vooraan, want die kunnen hun set-up bijna kopiëren van Jeddah.”

Charles Leclerc Ferrari
© BrunoPress/Action Press

Vertel! Wie staan er dan op het podium?

“Je zou gek zijn als je tegen Red Bull wedt. Ze hebben een hele snelle auto op dit type circuit. En ik verwacht dat Aston Martin er ook weer heel goed bij is. Bij Ferrari en Mercedes loopt het niet super. Hamilton loopt te klagen: weer geen achtste titel en weer een jaartje ouder. En alhoewel Leclerc altijd wel echt een kwalificatiebeest is, stolt het gewoon op zondag. Die teams hebben nog flink wat werk aan de winkel.”

Uitzendschema Viaplay

Vrijdag 31 maart 

  • 1e vrije training: 03.30 uur
  • 2e vrije training: 07.00 uur

Zaterdag 1 april

  • 3e vrije training: 03.30 uur
  • Kwalificatie: 07.00 uur

Zondag 2 april

  • Start race: 07.00 uur