• Brandende Vraag

Déze magische Roald Dahl-films staan op de planning

Willy Wonka

Magie in overvloed als Roald Dahl het potlood oppakt voor een fantasierijk verhaal. En juist die boeken zijn perfect voor betoverende films. Gelukkig voor ons staan er genoeg verfilmingen van Roald Dahl-boeken op de planning! We zetten ze op een rij.

Je zou je kunnen afvragen of Roald Dahl zelf niet gewoon in een oneindig fantasierijk leefde. Hij wist met zijn potlood (ja, hij schreef al zijn boeken met een puntenslijper paraat) de hoofden van miljoenen lezers te vullen met magische verhalen. De zoete chocoladefabriek in Charlie & The Chocolate Factory, de enorme reus in BFG of de heksen in The Witches; de films zijn klassiekers in boekvorm én in filmvorm.

The Witches
© Warner Bros. Entertainment

Netflix kocht eind 2021 het bedrijf achter de verhalen van Roald Dahl. Dat heeft twee hele fijne gevolgen voor ons: we kunnen genieten van de fantasieverhalen die we al kennen én er mogen nóg meer nieuwe prachtfilms zich bij dit rijtje aansluiten. Want al staan de verhalen al op papier, er is genoeg ruimte (en fantasie) voor meer variaties op de bestaande avonturen.

Matilda The Musical

We kunnen ons geen versie van Matilda zónder Mara Wilson voorstellen, maar het gaat toch écht gebeuren. En geen simpele remake, want deze versie wordt een musicalfilm! Netflix onthulde deze maand de trailer en hij is om je vingers bij af te likken! Nog even geduld, want Matilda The Musical verschijnt pas december 2022 op de streamingdienst.

The Wonderful Life of Henry Sugar and Six More

De koning van symmetrie en fijne beelden durft zich wel te wagen aan een van Roalds verhalen. Regisseur Wes Anderson (die je kan kennen van Roald Dahls Fantastic Mr. Fox en zijn nieuwste originele film: The French Dispatch) gaat in zee met Netflix om The Wonderful Life of Henry Sugar and Six More te verfilmen. En dat doet hij niet met een magere cast (want geen Wes Anderson-film zonder topacteurs); zo is de glansrol van Henry Sugar weggelegd voor Benedict Cumberbatch!

Wonka

We kennen de verhalen van Sjakie en de chocoladegrootheid Willy Wonka. Er verschenen al twee versies van dit kinderboek van Roald, maar dat is niet genoeg! Wonka vertelt het verhaal van Willy vóór de fabriek en daarvoor kruipt niemand minder dan Timothée Chalamet in de huid van de chocoman.

We krijgen hiermee een gouden ticket in handen! Wanneer we die precies mogen verzilveren is nog onduidelijk, maar de verwachting is dat de prequel van Willy Wonka & The Chocolate Factory in maart 2023 verschijnt.

Animatie-series

Alsof we nog niet genoeg hebben gekregen van chocolade (laten we eerlijk zijn, dat moment komt er niet!) gaat er ook nog een geanimeerde serie verschijnen over de chocoladefabriek van Willy. Jojo Rabbit-regisseur Taika Waititi gaat namelijk niet één, maar twee series maken over de Wonka-verse (ja dit is een ding nu). En de oranjegekleurde Oompa Loompas worden de hoofdrolspelers in een van deze twee animatieseries. Wanneer we het verhaal achter deze mannetjes kunnen ontdekken, is nog niet bekend.

Wie nieuwsgierig is geworden naar wie er nu écht schuilgaat achter het fantasierijke brein van de auteur, kan nu richting de bioscoop rennen. To Olivia gaat over het levensverhaal van Roald Dahl (vertolkt door Hugh Bonneville) en zijn dochtertje Olivia die ernstig ziek wordt.

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.