De ongemakkelijkste momenten met Louis van Gaal

Louis van Gaal

Het Nederlands Elftal probeert zich met bondscoach Louis van Gaal te kwalificeren voor het WK van 2022. Louis van Gaal heeft nogal een haat/liefde-verhouding met de media, dus we pakken er een paar van zijn ongemakkelijkste momenten bij!

7. Champions League met/zonder Louis van Gaal

Louis van Gaal analyseerde regelmatig wedstrijden in de Champions League en buitenlandse voetbalcompetities op Sport1. De coach was kampioen geworden met AZ en vond het ook wel leuk dat hij zo mogelijke concurrenten in het toernooi kon bekijken.

Toen Kees Jansma aankondigde dat de rol van Van Gaal werd overgenomen door Marc van Hintum en Wim Kieft werd Van Gaal extreem chagrijnig: “Wat!? En Louis van Gaal doet niet meer mee? Ik ben het hele seizoen bezig en nu stuur je me weg?” Kees Jansma stond in één keer met zijn mond vol tanden.

Achteraf bleek deze ‘ruzie’ een toneelstukje, maar dat had lang niet iedereen door. De reputatie van Van Gaal was zó angstaanjagend dat men het behoorlijk serieus nam!

6. Je bent sterk in het opnoemen van kansen

Louis van Gaal en Ron Jans konden als coach niet echt door één deur. Waarom weet niemand precies, maar vooral Van Gaal kon het niet nalaten om Jans voor aap te zetten tijdens persconferenties. Jans gaf op zijn beurt aan dat hij niet mee ging doen aan dat circus. “Maar dat doe je nu dus wel!”

5. Andy Houtkamp is een nare jongen

In zijn periode als trainer van AZ had Van Gaal het regelmatig aan de stok met verschillende media. Met name het radioprogramma Langs de Lijn was Van Gaal vaak een doorn in zijn… oor. Verslaggever Andy Houtkamp praatte na een wedstrijd met Van Gaal, die alleen maar wilde zeggen dat hij Houtkamp een vervelend ventje vond. Houtkamp probeerde het nog, maar het werd een waardeloos interview.

Een paar weken hierna zou Van Gaal zelfs helemaal gestopt zijn met het praten met Langs de Lijn. Toen AZ kampioen werd wilde hij wel weer met Houtkamp praten.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

4. Denk je nou echt dat Willem-Alexander dat leuk vindt?

Louis van Gaal was coach in Nederland, Duitsland en Engeland maar alleen in het buitenland gingen ze een beetje normaal met hem om. Hoewel Van Gaal daar óók om de haverklap ruzie had met de pers vindt hij de media in Nederland vooral onbeschoft. Neem nou zoiets als Lucky TV!

In Linda’s Zomerweek vertelde hij méér over de onbeschofte filmpjes van Lucky TV. “Fuck de koning, denk je dat Willem-Alexander dat leuk vindt? Hoe heet jij? Claudia? Fuck Claudia! Vind je dat leuk als iemand dat op televisie zegt? Hier in Nederland wordt dat niet bestraft.”

3. Louis van Gaal geeft de pers wat huiswerk

Journalisten Frits Barend en Jan-Joost van Gangelen vonden het in 2007 een beetje raar dat Louis van Gaal beweerde dat het ‘grote’ Ajax bevoordeeld werd door scheidsrechters. Dat soort foutjes maken scheidsrechter toch in elke wedstrijd?

“Nee!”, vond Van Gaal. Hij zette Barend en Van Gangelen weg als amateurs en gaf ze ook nog wat huiswerk mee: “Jan-Joost, als jij die beelden opzoekt voor de uitzending van vanavond, dan kan Frits commentaar geven!”

2. Iedereen wil met mij op de foto

Louis van Gaal steunt koning Willem-Alexander enorm en vindt de ophef dat onze vorst in een te drukke straat liep nogal overdreven. Floor Bremer probeert nog bezwaar te maken, maar dát gaat niet door. “Niemand wil met Floor op de foto, maar wel met Willem-Alexander. Met mij ook; ik ken het probleem!” De heren van Veronica Inside kwamen niet meer bij. "Eigenlijk zijn er maar twee mensen belangrijk in Nederland! De koning en Louis van Gaal."

1. Ben ik nou zo slim?

Journalist Ted van Leeuwen stelde Louis van Gaal in 1996 tijdens een persconferentie een vraag waar de coach helemaal geen zin in had. “Ben jij nou zo dom? Waarom stel je dan deze vraag? Ben ik nou degene die zo slim is, of ben jij zo dom? Dit zijn domme vragen! Als je het niet begrijpt, sorry, ho maar.”

De tirade is waarschijnlijk de bekendste uit het repertoire van Louis van Gaal. “Ben ik nou zo slim, of ben jij nou zo dom?” wordt door veel Nederlanders nog steeds regelmatig gebruikt. Meestal wel op een wat vriendelijkere manier dan Van Gaal hem bedoelde!

Allemaal voor Oranje!

Het Nederlands elftal heeft een flinke klus voor de boeg. Nederland moet op 1 september winnen van Noorwegen en op 4 september van Montenegro. Op 7 september volgt dan de belangrijke wedstrijd tegen Turkije, waar Nederland eerder nog van verloor. Alleen de groepshoofden plaatsen zich direct voor het WK in Qatar, dus als Nederland geen extra play-off-wedstrijden wil spelen moeten ze alles winnen. Gaat dat lukken met Louis van Gaal aan het roer?