De 20 beste Nederlandse series op NPO Plus

Heb je Netflix, Videoland, HBO Max en Prime Video helemaal uitgekeken? Of ben je gewoon toe aan een topserie van eigen bodem? Dan kun je terecht bij de NPO. Onze recensent Ruben Praster heeft een selectie gemaakt van de 20 beste Nederlandse series op NPO Plus.

Klem

20. Hoogvliegers

Top Gun is duidelijk een inspiratiebron geweest voor deze dramaserie vol toffe actie en mooie beelden. Drie jonge mensen volgen een opleiding tot straaljagerpiloot en terwijl zij langzaam volwassen worden, ontstaat er een groot conflict met Rusland en moeten zij zich voorbereiden op een gevaarlijke missie.

19. Zuidas

In Amerika zijn advocatenseries heel populair en worden ze aan de lopende band gemaakt. Best gek dat dit in Nederland niet het geval is, want ook de Nederlandse advocatuur kan erg spannend zijn. Dat hebben de makers van Zuidas goed begrepen en in de dramaserie doet een groepje jonge advocaten er alles aan om de top te bereiken.

18. Smeris

Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven kennen we als komisch duo uit Draadstaal en in de politieserie Smeris tonen ze hun serieuze kant. Rechercheur Theo (Jeroen van Koningsbrugge) houdt niet zo van de regeltjes en dat brengt hem regelmatig in de problemen. Om de rebel een lesje te leren krijgt hij een nieuwe partner en deze Willem Niessen (Dennis van de Ven) blijkt in alles zijn tegenpool te zijn.

17. Ik Weet Wie je Bent

Na een auto-ongeluk verliest advocaat Daniël Elias (Daan Schuurmans) zijn geheugen en dat komt goed uit, want kort daarna wordt hij beschuldigd van een misdaad. Zijn nichtje Anna (Gaite Jansen) is namelijk spoorloos verdwenen en Daniël zou hier iets mee te maken hebben. Daardoor vraagt iedereen zich af of de slimme advocaat wel echt geheugenverlies heeft. En ook de kijker wordt regelmatig op het verkeerde been gezet.  

16. Tweede Hans

De 64-jarige Hans (Stefan de Walle) gaat met vervroegd pensioen en kan eindelijk doen en laten waar hij zin in heeft. Er is alleen één klein probleempje: Hans heeft geen flauw idee wat hij eigenlijk wil. Daar komt verandering in wanneer de zestiger wordt gevraagd om lid te worden van een Shantykoor. Met veel humor en een beetje drama is te zien hoe Hans weer zin in het leven krijgt.

15. Flikken Maastricht

Flikken begon in België, waar het een kijkcijferkanon was, maar ook de Nederlandse spin-off Flikken Maastricht is een grote hit en al zestien seizoenen lang weten de avonturen van rechercheurs Eva van Dongen (Angela Schijf) en Floris Wolfs (Victor Reinier) de kijkers te boeien. De politieserie is nog steeds heel erg spannend en ieder seizoen heeft wel een interessante schurk om rillingen van te krijgen.

14. Het Gouden Uur

Het eerste uur na een terreuraanslag is cruciaal, want in die zestig minuten is de kans op een tweede aanval het grootst en Het Gouden Uur weet op uitstekende wijze die spanning over te brengen. Centraal staat rechercheur Mardik (Nasrdin Dchar), die zijn best doet om een terrorist op te pakken, terwijl hij zelf in de gaten wordt gehouden door de AIVD.

13. Het Jaar van Fortuyn

Het is niet niks om een dramaserie te maken over de heftige verkiezingsstrijd van 2002, want dit was het jaar waarin Pim Fortuyn opkwam en afrekende met de PvdA. Maar Het Jaar van Fortuyn slaagt met vlag en wimpel. Vooral de cast is uitstekend; met een ijzersterke Jeroen Spitzenberger als Pim Fortuyn en een net zo goede Ramsey Nasr als Ad Melkert.

12. Rampvlucht

Op 4 oktober 1992 stort een vliegtuig neer op een flatgebouw in de Amsterdamse Bijlmermeer. De maanden daarna worden mensen op grote schaal ziek en het is duidelijk dat belangrijke informatie over het vliegtuigongeluk in de doofpot is gestopt. De thrillerserie Rampvlucht weet op spannende en confronterende wijze het waargebeurde drama in beeld te brengen.

11. Anne+

Anne+ begon als een webserie met een handvol korte afleveringen over het turbulente liefdesleven van de lesbische Anne (Hanna van Vliet). Het eerste seizoen was zo geliefd dat langere afleveringen en een bioscoopfilm volgden. Dat is niet zo gek ook, want Anne+ is niet alleen één van de weinige series over lesbische stellen, maar het is ook luchtig drama van het hoogste niveau.

10. Red Light

Carice van Houten en Halina Reijn hebben veel ervaring voor de camera’s, maar ook achter de schermen zijn de hartsvriendinnen actief. Met hun productiebedrijf Man Up maken ze veel moois, waaronder de spannende film Instict en de dramaserie Red Light. De prijswinnende serie draait om drie totaal verschillende vrouwen, die na een vermissing met elkaar te maken krijgen.

9. A’dam E.V.A.

De titel slaat niet alleen op Adam (Teun Luijkx) en Eva (Eva van de Wijdeven), maar betekent ook Amsterdam – En Vele Anderen. De hoofdstad en de talloze kleurrijke inwoners zijn namelijk net zo belangrijk als het liefdesverhaal van de twee hoofdpersonen. Daardoor lopen verschillende verhaallijnen door elkaar heen en is er altijd wel een personage om van te houden.

8. Van God Los

De misdaadfilm Van God Los is bruut, rauw en ontzettend confronterend. Hetzelfde geldt voor de gelijknamige serie. Iedere aflevering draait om een nieuw verhaal dat is gebaseerd op een waargebeurd misdrijf en zelden loopt dit goed af. Van God Los zit ook vol met bekende acteurs en actrices die zich in deze serie van een hele andere kant laten zien.

7. Hollands Hoop

Hollands Hoop wordt ook wel het Nederlandse antwoord op Breaking Bad genoemd. In deze uitstekende misdaadserie erft forensisch psychiater Fokke Augustinus (Marcel Hensema) de boerderij van zijn overleden vader. Tot zijn grote schok blijkt de boerderij een gigantische wietplantage te zijn en Fokke raakt betrokken bij allerlei duistere zaakjes, waardoor de ooit zo brave man zich langzaam ontwikkelt tot een gevaarlijke drugsbaron.

6. Overspel

Wat begint als een stomende affaire tussen fotografe Iris (Sylvia Hoeks) en advocaat Willem (Fedja van Huêt) ontwikkelt zich al snel tot een levensgevaarlijke situatie. Iris is namelijk getrouwd met officier van justitie Pepijn (Ramsey Nasr) en hij jaagt op de belangrijkste cliënt van Willem. Dat kan natuurlijk nooit goed aflopen, waardoor Overspel zich ontwikkelt van dramaserie tot nagelbijtende thriller.

5. Klem

Wie smult van Overspel kan gelijk door met de fenomenale misdaadserie Klem. Belastingambtenaar Hugo (Barry Atsma) ontdekt dat zijn dochtertje bevriend is met het dochtertje van de beruchte crimineel Marius (Jacob Derwig). Daardoor wordt Hugo automatisch een doelwit en krijgt hij niet alleen andere criminelen, maar ook de politie achter zich aan.

4. Penoza

Deze lijst staat vol met geweldige misdaadseries, maar geen een kan tippen aan Penoza. Monic Hendrickx speelt de rol van haar leven als Carmen van Walraven, de echtgenote van een topcrimineel. Wanneer haar man wordt vermoord, lopen Carmen en haar gezin groot gevaar. Om te overleven, probeert zij zelf een belangrijke speler te worden in de criminele onderwereld.

3. De Luizenmoeder

Wie denkt aan De Luizenmoeder denkt automatisch aan Juf Ank (Ilse Warringa), de basisschooljuf from hell. Met haar neerbuigende toon en suffe liedjes behandelt ze iedereen als kleine kinderen. Maar met een onverantwoordelijke directeur als baas en aandachtvragende ouders op het schoolplein is zij vaak de enige volwassene, waardoor deze satirische parel een komisch meesterwerk is.

2. Het Geheime Dagboek van Hendrik Groen

Hendrik Groen (Kees Hulst) kwijnt weg in een verzorgingstehuis en vindt het tijd om in verzet te komen. Samen met andere bewoners richt de bejaarde man een groepje op om leuke dingen te doen en hun avonturen beschrijft hij in zijn dagboek. De komische dramaserie is één van de mooiste Nederlandse series ooit en is niet alleen grappig en herkenbaar, maar ook een hartverwarmende tranentrekker.

1. Oogappels

Nederlandse series zijn op hun best wanneer ze een realistisch verhaal vertellen en veel realistischer dan Oogappels wordt het niet. De beste dramaserie van het moment draait om vier uiteenlopende gezinnen, waarvan de ouders en kinderen allemaal worstelen met herkenbare problemen. Want hoe ga je om met social media? Wat doe je als je kind porno kijkt? En hoe kun je als tiener jezelf zijn als iedereen kritiek op je heeft?