De beste misdaadseries op Netflix

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
De beste misdaadseries op Netflix

De 10 beste misdaadseries die nu op Netflix staan (november 2021)

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Robin Heerkens

In de beste series op Netflix zie je heus wel wat bloederige gunfights voorbijkomen, maar we duiken speciaal voor de crimeverslaafde Netflix-kijker ook graag wat dieper in de streamingdetectives. Dit zijn de 10 beste misdaadseries die nu op Netflix staan!

Wil jij altijd op de hoogte zijn van de laatste kijktips? Luister dan onze wekelijkse podcast: Bankplakkers! Overal te luisteren, zoals op Spotify en Apple podcasts.

1. Giri/Haji

Wie de beste misdaadseries op Netflix wil zien, mag zeker beginnen bij Giri/Haji. Deze geniale Japans-Britse fusie ademt stijl, klasse, finesse en spanning en onderscheidt zich daarmee van de rest van het misdaad-aanbod op Netflix. Giri/Haji is een zeldzaam zorgvuldig opgebouwde politie-topper. We hoppen tussen Tokyo en Londen en volgen rechercheur Kenzo, die naar Engeland afreist om daar zijn gevluchte maffia-broer Yuto op te sporen. Die had alle reden om te vertrekken, maar brengt daardoor wél de Yakuza naar Londen. Onderweg leren we steeds meer over de gecompliceerde band tussen de broers en dat geeft Giri/Haji nog een extra diepe laag.

2. Peaky Blinders

De boze Britse bazen uit Peaky Blinders mogen niet ontbreken in onze lijst met de beste misdaadseries op Netflix. De immens populaire BBC-serie dompelt je onder in de vuige wereld van een beruchte gangsterfamilie: de Peaky Blinders. Deze bikkelharde Britten staan onder leiding van de ambitieuze en charismatische Tommy Shelby (een fantastische rol van Cillian Murphy), hét iconische gezicht van de serie. Gebaseerd op een echte gang die vanaf de 19e eeuw (1890-1930) Birmingham onveilig maakte. Alhoewel... Wij zochten uit hoe écht de Peaky Blinders-gang in werkelijkheid was.

3. Breaking Bad

Breaking Bad is niet alleen een van beste misdaadseries op Netflix; het is één van de beste series aller tijden. En dat is door alles en iedereen al talloze keren gezegd. Als je Walter ‘Heisenberg’ White’s weg van treurige docent naar keiharde crystal meth-baas nu nog steeds niet gezien hebt, raden we je aan NU alles opzij te zetten en te beginnen aan de bingetrip van je leven. Je krijgt er geen spijt van.

4. Better Call Saul

Als je Breaking Bad van je bingelijst hebt kunnen schrappen, moet Better Call Saul je volgende streamproject worden. Deze prequelserie op Breaking Bad neemt een van de populairste personages, louche advocaat Saul Goodman (Bob Odenkirk), en geeft 'm een heel eigen leven vol triest familiedrama, keiharde advocatencompetitie en geloofwaardige persoonlijke diepgang die Breaking Bad alleen maar (nog) rijker maakt. Het prequel-cliché - 'je weet toch wel hoe het uiteindelijk eindigt' - komt eigenlijk nooit in je op tijdens het kijken: er ging een hele wereld voor ons open en die sluit naadloos aan op Breaking Bad. Perfectie!

5. Marcella

Marcella - een van de beste duistere crime-thrillers op Netflix - is al flink veranderd. Het begon ooit als een show over een vrouw die na de onverwachte scheiding van haar man weer aan de slag ging met haar oude job: politie-detective. Inmiddels is het ook steeds meer een show geworden over Marcella’s instabiele mentale gezondheid en haar strijd tegen heftige innerlijke demonen. De getroebleerde detective moet absoluut in onze lijst met de beste misdaadseries op Netflix.

6. Lucifer

Lucifer is een heerlijk hybride serie. Drama, thriller, fantasy en zeker ook een flinke veeg crime - het zit er állemaal in. En in charismakanon Tom Ellis heeft de serie een perfecte lead gevonden. Hij speelt de op aarde neergedaalde duivel die een nachtclub runt. Ondertussen helpt hij detective Chloe Decker (Lauren German) om misdaden te ontrafelen en zijn talent om mensen de waarheid te laten zeggen helpt daar enorm bij. Oké, dat gegeven belandt in latere seizoenen wat meer op de achtergrond, maar toch: Lucifer is zó bijzonder dat we 'm zonder te twijfelen bij de beste misdaadseries op Netflix kunnen zetten.

7. Undercover

Godnondeju! Brabo-drugsbaron Ferry Bouman (Frank Lammers) is inmiddels niet meer weg te denken van Netflix. De twee seizoenen van Undercover, een Belgisch-Nederlandse productie, mogen niet ontbreken als je bezig bent met een crime-bingetrip. Naast Frank, zijn ook vooral Tom Waes, die een undercoveragent speelt, en Elise Schaap (Ferry's 'trofeevrouwke' Danielle) de drijvende krachten achter deze strakke, af en toe hilarische, altijd interessante en duistere Netflix-misdaadserie vol drugs en geweld.

8. The Sinner

Een standaard saaie detective die volgens het boekje werkt, vormt al lang geen sterk uitgangspunt meer voor een misdaadserie. De centrale crimefighters van tegenwoordig (Luther, Marcella en zelfs Lucifer) blinken uit in gelaagdheid. Bill Pullmans detective Harry Ambrose uit The Sinner is de overtreffende trap. De intrigerende man (met sm-fetisj) is verre van perfect, af en toe moeilijk te peilen, maar extreem vastberaden. Hij gaat ver, soms iets te ver, om in de psyche van de dader van een moord te duiken. Dat leverde al drie verschillende en zeer indrukwekkende seizoenen op. Het uitgangspunt van The Sinner is extra bijzonder: het is geen 'whodunnit', maar een 'whydunnit' serie.

9 Luther

Luther is ook absoluut één van de beste misdaaderies op Netflix en dat komt toch vooral door Idris Elba. Die zet de rol van zijn leven neer als speciaal agent John Luther. Deze onberekenbare, hyperintelligente man is destructief, worstelt met veel begrijpelijke mental issues en schiet nogal eens uit zijn slof. Dit maakt hem geweldig onvoorspelbaar en onderscheidt 'm van allerlei andere, veel suffere tv-detectives met saaie morele kompassen. Luther gaat vaak over de grens, maar doet dat met een hart dat uiteindelijk - het is even graven - van goud blijkt.

10. When They See Us

When They See Us is een waargebeurde verhaal over de onterechte vervolging van vijf jongens voor een verkrachting in New York waar ze helemaal niets mee te maken hadden. De arme Kevin, Antron, Yusef, Korey en Raymond – ook wel bekend als ‘The Central Park Five’ - vielen in handen van agenten die hen dwongen om valse verklaringen af te leggen. Ze veranderden daarna in trieste slachtoffers van een racistisch, hevig bevooroordeeld rechtssysteem. De manier waarop regisseur Ava DuVernay het allemaal in beeld bracht... poeh. Enorm heftig, confronterend en uiteindelijk ook hoopvol. Je gaat janken. Elke aflevering weer. Vooral de laatste aflevering, waarin Korey in de 'volwassen' gevangenis belandt en moet overleven, grijpt je bij de keel en laat je nooit meer los. 

Lees verder