De 10 beste Belgische series op Netflix (december 2022)

Door Ruben Praster
De 10 beste Belgische series op Netflix

Onze zuiderburen maken aan de lopende band ijzersterke series en een groot deel daarvan zijn gewoon op Netflix te bekijken. Wij hebben de streamingdienst doorgespit en de tien beste Belgische series op een rijtje gezet.

10. Grond

Wanneer Belgische Marokkanen overlijden, moeten ze begraven worden in Marokko. De jonge Ismael (Yassine Ouaich) denkt dat het veel makkelijker kan en importeert Marokkaanse grond naar België. Niet iedereen is even blij met de plannen van de ambitieuze ondernemer en Ismael krijgt te maken met flinke tegenslagen. Grond weet op perfecte wijze een heel zwaar onderwerp te combineren met speelse humor, waardoor je toch nog kunt lachen om de dood.

9. De Bende van Jan de Lichte

Het is best riskant om in Nederland of België een kostuumdrama te maken, want het lijkt al snel op een fout verkleedpartijtje. Het is nóg riskanter om een episch kostuumdrama vol actie en spanning te maken, maar toch is het de serie De Bende van Jan de Lichte prima gelukt. De bandiet Jan de Lichte (Matteo Simoni) - die trouwens echt heeft bestaan - wordt in deze Vlaamse hitserie neergezet als de Robin Hood van de lage landen. De leider van een roversbende neemt het op tegen de Franse bezetters.  

8. Into the Night

Deze Netflix Original heeft een internationale cast met acteurs en actrices uit heel Europa, maar Into the Night is toch echt een Belgische serie. In de mysterieuze thriller zijn zonnestralen opeens dodelijk geworden en een vliegtuig vol uiteenlopende passagiers probeert te overleven door in het donker te blijven vliegen. De zon blijkt niet de enige killer te zijn, want al snel worden de passagiers paranoïde en vormen ze een gevaar voor zichzelf en elkaar.

7. De Avonturen van Kuifje

De bekendste Belg ter wereld is gewoon te zien op Netflix. De Avonturen van Kuifje was een tekenfilmserie uit de jaren negentig die trouw bleef aan de populaire strips en zelfs nog een tandje spannender was. Journalist Kuifje reist met zijn hondje Bobbie de wereld rond en beleeft allerlei avonturen. De serie is misschien flink verouderd, maar de verhalen zijn ook zonder nostalgische bril heel erg leuk en het introliedje staat nog steeds als een huis. 

6. Beau Séjour

De tiener Kato (Lynn van Royen) ontwaakt in hotel Beau Séjour en ziet haar eigen vermoorde lichaam liggen. Kato heeft geen idee wat er is gebeurd en wie haar heeft vermoord, ze weet ook niet hoe het kan dat zij nog steeds op aarde rondloopt. Om het nog ingewikkelder te maken, zijn er maar vijf mensen die de geest van het vermoorde meisje kunnen zien. Met hun hulp probeert Kato haar moordenaar te vinden. Dit is het schoolvoorbeeld van een serie die je in één ruk uit wilt kijken.

5. 13 Geboden

De makers van 13 Geboden hebben zich duidelijk laten inspireren door David Finchers klassieker Seven. Alleen staan in deze Vlaamse thrillerserie niet de zeven hoofdzondes centraal, maar de tien geboden. Een theatrale seriemoordenaar, die zichzelf Mozes noemt, pleegt een reeks moorden op basis van de tien geboden en bedenkt er zelf nog drie extra bij. Het is aan twee rechercheurs, die elkaars tegenpolen zijn, om de man tegen te houden. 

4. De Twaalf

Schooldirectrice Frie Palmers (Maaike Cafmeyer) wordt verdacht van twee moorden en een volksjury bestaande uit twaalf mensen krijgt de onmogelijke taak om de zaak te beoordelen. Frie houdt vol onschuldig te zijn, maar hoe geloofwaardig is haar verhaal? En als zij de moorden niet heeft gepleegd, wie dan wel? De Twaalf voert de spanning flink op en de verslavende serie won in 2019 de prijs voor Beste Scenario op het prestigieuze festival Canneseseries.  

3. Tabula Rasa

Na een auto-ongeluk leidt Annemie (Veerle Baetens) aan geheugenverlies en ze kan zich de gebeurtenissen na het ongeval niet meer herinneren. Om niks te vergeten tekent en schrijft ze in een dagboek. Tegelijkertijd worden de gaten in haar geheugen opgevuld door haar eigen hersens waardoor ze meest angstaanjagende beelden ziet, zonder te weten of het echt gebeurd is. Ondertussen wordt er ook gezocht naar de verdwenen Thomas De Geest, die het laatst is gezien door Annemie. Tabula Rasa weet al deze puzzelstukjes perfect te combineren tot een griezelig en oogstrelend meesterwerk.

2. Twee Zomers

De eerste vijf minuten van de spannende dramaserie Twee Zomers zetten gelijk de toon. De succesvolle Peter (Tom Vermeire) heeft zijn vrienden uitgenodigd om op een privé-eilandje de verjaardag van zijn vrouw te vieren, maar voordat het stel kan vertrekken, wordt Peter gechanteerd met een schokkend filmpje van dertig jaar geleden. Hij weet zeker dat iemand uit de vriendengroep dit filmpje heeft gestuurd, maar wie? Deze intense Netflix Original is confronterend, schokkend én verslavend

1. Undercover

Wie denkt aan steengoede Belgische series denkt gelijk aan Undercover, al is het onze eigen Frank Lammers die de show steelt als drugsbaron Ferry Bouman. Fans waren ook niet blij toen hij amper in het tweede seizoen verscheen, maar dat werd goedgemaakt in het derde seizoen en met de film Ferry. Naast Frank Lammers schittert ook presentator Tom Waes in de Netflix Original als Vlaamse undercoveragent die zijn leven op het spel zet om de gevaarlijkste criminelen in de val te lokken.

Wil je nog meer goede series zien op Netflix? Wij hebben een lijstje gemaakt met de beste series