De beste actrices van deze eeuw

Veronica Superguide logo
De beste actrices van deze eeuw

De beste actrices van deze eeuw

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Klaas Kaptijn

Deze negen queens of Hollywood zwaaien er al bijna twintig jaar de scepter: dit zijn - in willekeurige volgorde - de beste actrices van deze eeuw.

Amy Adams

Toen de nieuwe eeuw begon, verdiende Amy Adams de kost met gastrolletjes in Charmed en Buffy the Vampire Slayer, maar dat veranderde heel snel toen Steven Spielberg haar castte in Catch Me If You Can. Dat korte optreden leidde tot een bijrol in Junebug waarvoor Amy opeens een Oscar-nominatie kreeg en toen ging het pas echt hard. Ze straalt dan ook het helderst in het schemergebied tussen comedy en drama. Haar beste optredens gaf ze ten beste in Enchanted, The Fighter en Nocturnal Animals.
De beste actrices van deze eeuw

Cate Blanchett

Zes keer hees Cate Blanchett zich in het gewaad van opperelf Galadriël, dus het is helemaal niet raar dat veel mensen haar vereenzelvigen met deze gedragen figuur uit The Lord of the Rings. Maar de Australische is eigenlijk veel beter in het neerzetten van mensen. In het geval van The Aviator en Blue Jasmine kreeg ze er zelfs Oscars voor. Cate is een volbloed theateractrice die kan projecteren als de beste, maar net zo overtuigend is in de intiemste close-ups.
De beste actrices van deze eeuw

Charlize Theron

Dankzij haar rol als seriemoordenaar in Monster werd Charlize Theron het schoolvoorbeeld van de mooie actrice die zich lelijk maakt om een Oscar te winnen, maar daarmee doe je haar talenten tekort. Ze heeft met films als The Road, Young Adult en Tully een heleboel verschillende soorten mooie rollen neergezet sinds haar doorbraak aan het begin van de zero’s. Maar ook in minder subtiele films, zoals Mad Max: Fury Road en Atomic Blonde, is haar aanwezigheid altijd een pluspunt.
De beste actrices van deze eeuw

Julianne Moore

Grote filmmakers zoals Steven Spielberg, Robert Altman en de gebroeders Coen hadden in de vorige eeuw al in de gaten dat Julianne Moore casten sowieso een goed idee is, maar inmiddels heeft die kennis zich verspreid over heel Hollywood. Ze duikt op in Kingsman- en Hunger Games-films, maar verwaarloost ook haar indie-wortels niet met bijvoorbeeld Still Alice en Wonderstruck. De waaier aan emoties die ze geloofwaardig kan overbrengen, is onwaarschijnlijk.
De beste actrices van deze eeuw

Kate Winslet

Doorbreken met de grootste kaskraker aller tijden – want dat was Titanic ooit – klinkt geweldig, maar zoiets kan zoveel verwachtingen wekken voor de rest van je carrière dat hij er spontaan onder bezwijkt. Niet bij Kate Winslet: deze kordate Britse gebruikte dat succes juist als springplank voor een onafgebroken, afwisselende serie mooie rollen: vooral dankzij Eternal Sunshine of the Spotless Mind, Little Children en Revolutionary Road heeft ze haar plek op deze lijst verdiend.
De beste actrices van deze eeuw

Meryl Streep

Het zegt wat als je het verdient om geschaard te worden onder de grootste actrices van deze eeuw én die van de vorige. Meryl Streep presteert al veertig jaar op de toppen van haar kunnen, maar sinds het begin van het nieuwe millennium is ze ook nog eens toegetreden tot het exclusieve clubje van acteurs en actrices die puur op star power een groot publiek trekken. Zonder haar hadden The Devil Wears Prada, The Iron Lady en The Post het lang niet zo goed gedaan.
De beste actrices van deze eeuw

Natalie Portman

Toen de nieuwe eeuw aanbrak, was Natalie Portman een kindactrice die met haar rol als Queen Amidala in de Star Wars-prequels net de stap naar het grote werk had gemaakt. Je zou de jonge actrices de kost moeten geven die na zoiets een duik maken in de vergetelheid, maar met Natalie ging het beter en beter. Van V for Vendetta via Black Swan naar Jackie: wat zit er een bonk acteerkracht in deze tengere meid!
De beste actrices van deze eeuw

Viola Davis

Op het moment dat ze de rollen ontgroeide van politiecommissaris of expert op wat voor vlak dan ook in de tv-series waarin ze was te zien, was Viola Davis al dik in de veertig. De grote verandering kwam nog maar zeven jaar geleden met The Help en sinds die tijd heeft ze zich rechtstreeks naar de fine fleur van Hollywood geacteerd, met als kroon op haar opmerkelijke arbeid de Oscar voor Fences. En dan scoort ze op tv ook nog eens als een tierelier met How to Get Away with Murder.
De beste actrices van deze eeuw

Laura Linney

Laura Linney is zo’n actrice die je op een gegeven moment opvalt in een prachtige rol, om er daarna achter te komen dat ze al jaren bezig was met mooie rollen in al even mooie films. You Can Count on Me, Mystic River en The Squid and the Whale zijn maar een paar van de films uit deze eeuw waarmee ze langzaam maar zeker de harten van filmfans heeft veroverd. En het lijkt erop dat ze zo het liefst wil doorgaan: als een duurzame energiebron waar haar medespelers maar al te graag stroom van aftappen.
De beste actrices van deze eeuw

Lees verder