De 9 beste Disney+ series die niet van Marvel of Star Wars zijn

Door Klaas Kaptijn
Only Murders in the Building
© archief

Laten we eerlijk zijn: veel mensen hebben Disney+ puur voor alle Star Wars- en Marvel-goodies. Maar dat betekent niet dat er niet nog veel meer toffe series op te vinden zijn. Déze 9 mag je absoluut niet missen.

9. Pam & Tommy

Ja, er staat een serie op Disney+ met een pratende penis. Dankjewel Pam & Tommy, het lekker aangedikte verhaal over de relatie tussen stoeipoes Pamela Anderson en Motley Crüe-drummer Tommy Lee. Het echte stel heeft afstand genomen van hoe hun liefde ten tijde van de fameuze sekstape wordt afgeschilderd in de serie, dus dat geeft al een beetje aan hoe smeuïg het is.

Pam & Tommy
© Brunopress

8. American Crime Story: The People v. O.J. Simpson

De moordzaak rondom sportheld en acteur O.J. Simpson, die werd vrijgesproken van een dubbele moord, was één van de grootste mediahypes ooit. De diepgravende dramatisering laat zien dat de maatschappelijke pijnpunten die toen speelden nog steeds actueel zijn. Bovendien is het een genot om de fenomenale cast (Cuba Gooding jr, Sarah Paulson, John Travolta, Sterling K. Brown) aan het werk te zien.

The People v. O.J. Simpson
© Brunopress

7. Modern Family

Elf seizoenen liep deze comedyserie die de quasi-docustijl tot in perfectie doorvoerde. Je ziet de drie totaal verschillende gezinnen waarom het verhaal draait voor je ogen opgroeien en elke nieuwe levensfase biedt weer volop nieuwe kansen voor goede grappen, die uitstekend worden uitgebuit.

Modern Family
© Brunopress

6. Broadchurch

Britse misdaadseries hebben niet de reputatie van snel en flitsend amusement en deze verandert daar niks aan. Maar de ‘slow burn’ van dit beklemmende verhaal over het politieonderzoek naar de dood van een elfjarig jongetje is erg effectief. Het schrijnende slot van het eerste seizoen is er eentje die je niet snel vergeet en dat zegt iets in dit uitgewoonde genre.

Broadchurch
© Brunopress

5. What We Do in the Shadows

Taika Waititi, de Nieuw-Zeelandse regisseur, schrijver en acteur die inmiddels door Disney is geadopteerd om alle grote films die ze doen leuker te maken, maakte in zijn jonge jaren de film What We Do in the Shadows, een nepdocu over het dagelijks leven van eeuwenoude vampiers. Een topconcept, dat in de serieversie verder wordt uitgebuit. Zo grappig, dat het niet eens uitmaakt dat de cast is vervangen.

What We Do in the Shadows
© Brunopress

4. Dopesick

Verslaving aan pijnstillers en andere medicijnen is een groot probleem, dat een gezicht krijgt in deze dramaserie. We krijgen te zien wat dit teweeg brengt in het leven van een huisarts, bij de narcoticabrigade, in een mijnbouwgemeenschap en bij de lobbyisten. En met Michael Keaton en Rosario Dawson bovenaan de castlijst zit het met het acteerwerk wel goed.

Dopesick
© archief

3. Atlanta

Zoals Atlanta zijn er geen andere series. Dat is niet per se een compliment, maar in dit geval zeker wel, want deze ongrijpbare comedy put kracht uit z’n onvoorspelbaarheid en maffe experimenten. De rode draad wordt gesponnen door rapper Paper Boi (Brian Tyree Henry), die in de lift zit met zijn carrière en zijn neef Earn (Donald Glover), die hem als zijn manager probeert rijk te maken.

Atlanta
© Brunopress

2. The Americans

Films en series hebben de neiging om het leven van spionnen af te schilderen als spannend en opwindend en daarbij voorbij te gaan aan de gruwelijke kanten van zo’n bestaan. The Americans pakt dat beter aan, zonder af te dingen op het entertainmentgehalte. We zien hoe een tweetal Russische spionnen hun werk doet in het Amerika van de jaren zeventig en tachtig en krijgen zo een enerverend tijdsbeeld.

The Americans
© Brunopress

1. Only Murders in the Building

Als je dacht dat Steve Martin en Martin Short uitgerangeerd waren voordat ze aan deze komische speurdersserie begonnen, was je niet de enige. Maar het duo vond zichzelf opnieuw uit met snedig schrijfwerk én de koppeling aan Selena Gomez, met wie ze een onvergelijkbaar trio vormen. De combinatie van grappen en spanning gaat nooit ten koste van elkaar en dat maakt dit een heerlijke serie, die perfect doorkijkt.

Only Murders in the Building
© Brunopress