3 van de duurste filmflops ooit

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
3 van de duurste filmflops ooit

De 7 duurste filmflops aller tijden

|
|

Laatste update:

In Hollywood kijken ze niet op een miljoentje meer of minder bij het maken van een grote film. Als die aanslaat, wordt de investering toch dubbel en dwars terugverdiend. Maar als het fout gaat, zijn de druiven zuur en de verliezen gigantisch. Van deze 7 filmflops hebben de Hollywood-bazen nog steeds nachtmerries!

7. Monster Trucks

Nooit gehoord van deze comedy uit 2016 over een monster dat zich verstopt onder de motorkap van de auto van een scholier? Tja, er is dan ook bijna niemand heen geweest in de bioscoop en net als bijna alle films in deze lijst werd hij in Nederland meteen op dvd geknald. En dat terwijl het best een lollig filmpje is, met het grappige wezen dat dol is op olie en de auto de gekste dingen laat doen. Er moest ongeveer 60 miljoen dollar op worden afgeschreven.

De 7 duurste filmflops aller tijden

6. The Alamo

In Amerika is het basiskennis bij vaderlandse geschiedenis: het gevecht tussen Mexicaanse en Texaanse strijders bij het fort The Alamo in 1836. In de rest van de wereld kan het weinig mensen wat schelen, dus was het niet zo gek dat de film uit 2004 over deze slag amper bezocht werd. Maar dat er ook in de VS zo weinig mensen op af zouden komen, was een verrassing voor de makers van dit prijzige oorlogsdrama. Bijna 70 miljoen dollar schoten ze erbij in.

De 7 duurste filmflops aller tijden

5. How Do You Know

Reese Witherspoon, Paul Rudd, Owen Wilson, Jack Nicholson… Toch niet de minste sterren werden gecast voor deze romcom uit 2010, van de maker van megahit As Good as It Gets. Het bleek een nogal slap verhaaltje over een ex-topsporter die in een liefdesdriehoek belandt en de film haalde dan ook niet veel geld binnen. Voor de meeste romcoms is zoiets geen ramp, want duur om te maken zijn ze niet. Maar bij How Do You Know was het budget door exorbitante sterrensalarissen opgezwollen tot 120 miljoen dollar. Resultaat: 70 miljoen dollar in de min.

De 7 duurste filmflops aller tijden

Win het weekend van je dromen!

4. Cutthroat Island

Sommige flops zijn zo desastreus, dat hele filmstudio’s ervan omvallen. Cutthroat Island was er zo eentje: een legendarische piratensof uit 1995, waardoor de firma Carolco voor meer dan 70 miljoen dollar het schip in ging. Voor de carrières van alle betrokkenen was het een ramp, inclusief Geena Davis als de piraat in de hoofdrol en Matthew Modine als haar scheepsmaatje.

De 7 duurste filmflops aller tijden

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

3. The Adventures of Pluto Nash

Moeilijk te geloven hoe weinig je kan doen met honderd miljoen dollar. Dat prijskaartje hing aan deze sf-comedy uit 2002 waarmee Eddie Murphy het absolute dieptepunt in zijn carrière bereikte – en hij heeft toch een flink aantal stinkerds op zijn naam staan! Het verhaal gaat over een eigenaar van een nachtclub in de ruimte. Zijn club wordt verwoest en de zoektocht naar de daders start gelijk. Het eindresultaat is echt om te janken zo slecht en heeft elke cent van z’n verlies van 92 miljoen dollar dan ook dik verdiend. Intussen schoot Murphy er bijna van in een depressie.

De 7 duurste filmflops aller tijden

2. Town & Country

Als je dacht dat die vorige flutromcom in de lijst een bespottelijk hoog verlies had gedraaid, heb je gerekend buiten de oude garde van Hollywood. Warren Beatty, Diane Keaton, Goldie Hawn en nog een paar sterren van weleer zagen 94 miljoen dollar in rook opgaan dankzij deze film. De eindeloze opnames en riante vergoedingen voor de cast hadden tot gevolg dat het budget achterlijk hoog uitpakte voor een film als deze. Alle betrokkenen willen deze miskleun het liefst vergeten, maar dat is lastig met zulke rode cijfers.

De 7 duurste filmflops aller tijden

1. Mars Needs Moms

Robert Zemeckis, de held achter onder mee Back to the Future en Cast Away, had een periode waarin hij helemaal dol was op animatiefilms die met performance capture gemaakt waren. Daarbij werd het acteerwerk van de cast ingelezen in de computer en omgezet in animatiefilms zoals The Polar Express en Beowulf. Bepaald geen hoogtepunten binnen zijn oeuvre, maar het kan nog erger. Toen hij als producent op de proppen kwam met Mars Needs Moms, was het publiek die enge figuren met hun dode ogen definitief zat en bleef massaal thuis. Gevolg: deze animatiefilm over een jochie wiens moeder door marsmannetjes ontvoerd wordt, werd de allergrootste flop ooit. Een bedrag van meer dan 110 miljoen dollar werd niet terugverdiend.

De 7 duurste filmflops aller tijden

Gelukkig worden er ook nog steeds hele goede films gemaakt. Kijk maar eens naar ons overzicht met de beste animatiefilms ooit en de beste dramafilms op Netflix. Veel beter dan deze flops!

Lees verder