De 7 duurste filmflops aller tijden

In Hollywood kijken ze niet op een miljoentje meer of minder bij het maken van een grote film, maar als het fout gaat zijn de verliezen gigantisch. Van deze 7 filmflops hebben de Hollywood-bazen nog steeds nachtmerries!

3 van de duurste filmflops ooit

7. Cutthroat Island

Sommige flops zijn zo desastreus, dat hele filmstudio’s ervan omvallen. Cutthroat Island was er zo eentje: een legendarische piratensof uit 1995, waardoor de firma Carolco voor meer dan 70 miljoen dollar het schip in ging. Voor de carrières van alle betrokkenen was het een ramp, inclusief Geena Davis als de piraat in de hoofdrol en Matthew Modine als haar scheepsmaatje. Dan kijken we liever naar Pirates of the Caribbean, met fouten en al!

De 7 duurste filmflops aller tijden

6. The Adventures of Pluto Nash

Moeilijk te geloven hoe weinig je kan doen met honderd miljoen dollar. Dat prijskaartje hing aan deze sf-comedy uit 2002 waarmee Eddie Murphy het absolute dieptepunt in zijn carrière bereikte – en hij heeft toch een flink aantal stinkerds op zijn naam staan! Het verhaal gaat over een eigenaar van een nachtclub in de ruimte. Zijn club wordt verwoest en de zoektocht naar de daders start gelijk. Het eindresultaat is echt om te janken zo slecht en heeft elke cent van z’n verlies van 92 miljoen dollar dan ook dik verdiend. Intussen schoot Murphy er bijna van in een depressie.

De 7 duurste filmflops aller tijden

5. Town & Country

Als je dacht dat die vorige flutromcom in de lijst een bespottelijk hoog verlies had gedraaid, heb je gerekend buiten de oude garde van Hollywood. Warren Beatty, Diane Keaton, Goldie Hawn en nog een paar sterren van weleer zagen 94 miljoen dollar in rook opgaan dankzij deze film. De eindeloze opnames en riante vergoedingen voor de cast hadden tot gevolg dat het budget achterlijk hoog uitpakte voor een film als deze. Alle betrokkenen willen deze miskleun het liefst vergeten, maar dat is lastig met zulke rode cijfers.

De 7 duurste filmflops aller tijden

4. Mars Needs Moms

Robert Zemeckis, de held achter onder mee Back to the Future en Cast Away, had een periode waarin hij helemaal dol was op animatiefilms die met performance capture gemaakt waren. Daarbij werd het acteerwerk van de cast ingelezen in de computer en omgezet in animatiefilms zoals The Polar Express en Beowulf. Bepaald geen hoogtepunten binnen zijn oeuvre, maar het kan nog erger. Toen hij als producent op de proppen kwam met Mars Needs Moms, was het publiek die enge figuren met hun dode ogen definitief zat en bleef massaal thuis. Gevolg: deze animatiefilm over een jochie wiens moeder door marsmannetjes ontvoerd wordt, werd de allergrootste flop ooit. Een bedrag van meer dan 110 miljoen dollar werd niet terugverdiend.

3. John Carter

Het probleem met John Carter is dat de film al honderd miljoen jaar in ontwikkeling was en Disney gaandeweg meer dan 250 miljoen dollar in het project stak. Toch wilde Pixar-regisseur Andrew Stanton deze science-fiction klassieker naar de bios brengen. Een nieuwe generatie filmgangers zou fan worden van de Mars-held!

Ja ze bleven thuis… John Carter flopte zo hard dat Disney 122 miljoen dollar verloor. 

John Carter
© Disney

2. Sinbad: Legend of the Seven Seas

De Dreamworks-animatiefilm was de laatste 2D speelfilm die de studio ooit zou uitbrengen. En terecht want de film zonk als een baksteen met 125 miljoen dollar verlies. Dat terwijl Brad Pitt de zeevaarder inspreekt en het opneemt tegen niemand minder dan Michelle Pfeiffer!

De film kreeg aardige recensies zelfs maar het publiek ging liever naar een 3D animatiefilm van Pixar. Handgetekende speelfilms zouden er nooit meer bovenop komen, net als Sinbad-films trouwens. Brad Pitt heeft gelukkig nog wel een carrière. Vol met orgies zelfs.

Sinbad
© Dreamworks

1. King Arthur: Legend of the Sword

Het goede nieuws is dat heel weinig mensen het waardeloze acteerwerk van David Beckham zagen. Het slechte nieuws is dat Warner Bros. 150 miljoen dollar verlies moest slikken door deze legendarische flop.

De grotere King Arthur filmfranchise bleef dan ook een sprookje en eerlijk gezegd snappen we dat wel want deze grimmige vertolking mist iedere vorm van spektakel en plezier. Gelukkig heeft regisseur Guy Ritchie wel wat betere films gemaakt. 

King Arthur
© Warner Bros.