• NPO
  • TV

De 5 meest opvallende Arjen Lubach-momenten ooit

De Avondshow met Arjen Lubach gaat het derde seizoen in. In het verleden zijn Arjen en co. goed geweest voor veel onvergetelijke tv-momenten, waarvan we de vijf opvallendste hebben gerangschikt. Wat komt er dit seizoen bij?

Arjen Lubach

5. Westeros

In 2017 werden we verrast door een trailer voor een spin-off-serie van Game of Thrones. We zagen een draak boven de wolkenkrabbers van Londen en een White Walker-uitbraak in een ziekenhuis. Kort gezegd: Game of Thrones in een moderne setting. De trailer, getiteld Westeros, werd in korte tijd massaal bekeken – inmiddels staat de YouTube-teller op 3,7 miljoen views. Ook verschenen er tientallen artikelen, ook op gerenommeerde websites als Vice. Er werd daarin druk gespeculeerd over de nieuwe serie. Daarbij bleef één belangrijke vraag onbeantwoord: wie had de trailer gemaakt? Een paar dagen later verscheen een tweede video. We zagen een van de hoofdpersonen uit de eerste trailer. Naast hem stond een figuur in een zwarte hoodie. En jawel hoor, toen de figuur zijn capuchon afdeed, bleek het om Arjen Lubach te gaan! “Weet je, ik zit volgens mij in de verkeerde televisieserie of zo”, zegt hij in de video. “Ik ben van Zondag met Lubach.” Dus nee, geen moderne Game of Thrones-spin-off. Wel een heel slimme manier om een nieuw seizoen van Zondag met Lubach aan te kondigen.

4. Farao der Nederlanden

In het tweede seizoen van Zondag met Lubach besloot Arjen zich als een statement tegen de monarchie uit te roepen tot Farao der Nederlanden. Wat zijn eerste daad zou zijn? Bierfietsen omsmelten tot ziekenhuisbedden. De komiek besloot een burgerinitiatief te lanceren om zijn titel te bevestigen. Doordat de drempel van 40.000 handtekeningen ruimschoots gehaald was, moest de Tweede Kamer het burgerinitiatief daadwerkelijk bespreken. Dat dachten we in elk geval... Maar de commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven adviseerde de Tweede Kamer om het burgerinitiatief niet ontvankelijk te verklaren: "De titel farao is geen publieksrechtelijke titel of functie en de Kamer gaat niet over de toekenning van feesttitels; dat is een privékwestie", zo schreven ze. Ook oordeelde de commissie dat "de farao in Egypte regeerde als godheid en het voorstel derhalve ook in strijd is met de in ons land diepgewortelde normen en waarden."

3. Russisch referendum

De Russische president Vladimir Poetin besloot om in delen van Oekraïne een referendum over aansluiting bij Rusland te organiseren. “Hij regelt een referendum in een land dat niet van hem is, dat kán niet. En als het wel kan... Nou, dan kunnen wij dat ook”, zo stelde Arjen in De Avondshow. Hij kwam daarom met een tegen-referendum over de aansluiting van Rusland bij Nederland. En daar had hij goede argumenten voor: “Onze koning Willem IV is ook jullie koning”, zo was te horen in het filmpje. Ook voerde Arjen bijvoorbeeld aan dat Poetins dochter, Maria, in Voorschoten woonde. “Daar woon je niet voor je lol, maar wel voor je echte moederland.” Ook dit gedurfde filmpje ging hartstikke viral. Zeker toen oorlogsjournalist Olaf Koens hem op social media deelde en zijn Russische volgers de beelden onder ogen kregen.

2. RUMAG

Rumag hield tienduizenden euro’s over aan een corona-actie voor het Rode Kruis zo stelde tijdschrift Quote. Een T-shirt met de opdruk ‘IK.GELOOF.IN.JOU. EN.MIJ’ werd voor 24,95 euro verkocht, exclusief zeven euro verzendkosten. Van elk verkocht shirt werd ‘slechts’ tien euro aan het Rode Kruis geschonken. Reken maar uit. De situatie kwam in een stroomversnelling toen Arjen er voor Zondag met Lubach een item over maakte. De komiek lanceerde zijn eigen site, lubag.nl, waar shirts verkocht werden die veel leken op die van Rumag, maar dan met komma’s tussen de woorden in plaats van punten. De ophef liep zo hoog op dat Rumag niet alleen stopte met de verkoop van de artikelen, maar toenmalig CEO, Thijs van der Heide, zelfs opstapte.

1. The Netherlands second

Arjen besloot Nederland voor te stellen aan de nieuwe president van de Verenigde Staten van Amerika, Donald Trump. In het Zondag met Lubach-filmpje, dat ingesproken werd door komiek Greg Shapiro, werd Trump verzocht om zijn slogan ‘America first’ aan te vullen met ‘The Netherlands second’. Om hem te bewijzen hoe geweldig Nederland is, werd onder meer verwezen naar de Tachtigjarige Oorlog tegen de Spanjaarden ("Total losers"), de Nederlandse taal ("We’ve got all the best words") en Ponypark Slagharen ("You can grab ’em by the pony"). Met 29 miljoen views op de YouTube-teller is America First - The Netherlands Second met afstand het best bekeken filmpje van Arjen ooit. Het filmpje was ook het startsein voor tientallen andere landen om soortgelijke video’s te maken voor de Amerikaanse president. Flikt Lubach ook in 2023 weer zoiets greats?! Hij heeft er dit seizoen tien weken de tijd voor.

De Avondshow met Arjen Lubach zie je vanaf 23 januari van maandag tot en met donderdag op NPO 1. Flikt Arjen ook in 2023 weer zoiets greats?! Hij heeft er dit seizoen tien weken de tijd voor.

Dit verhaal verscheen eerder in Veronica Superguide. Nooit meer iets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af!