3 van de meest deprimerende films ooit

Veronica Superguide logo
3 van de meest deprimerende films ooit

De 10 meest deprimerende films

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Duistere gedachtes in een veilige omgeving verkennen kan soms goed zijn voor je mentale gezondheid, aldus onze redactiepsycholoog. Heb je zin om een zwartgallige film te kijken? Wij hebben de 10 meest deprimerende films in willekeurige volgorde voor je uitgezocht!

Kijk je liever een vrolijke film? Geen probleem! Hier is onze lijst met de beste vrolijke films.

1. Irréversible

Net als Christopher Nolan-film Memento laat Irréversible zijn scènes in omgekeerde volgorde zien en begint het bij het eind. De Franse erotische thriller werd geroemd om zijn gewaagde vertelstijl en spannende sfeer, maar er liepen ook veel mensen de bioscoop uit vanwege de extreem gewelddadige en/of seksuele scènes. Het verhaal van Irréversibledraait dan ook om de afschuwelijke verkrachting van Alex (gespeeld door Monica Bellucci). Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Je zult de hele film moeten kijken om daar achter te komen…

2. Grave of the Fireflies

Studio Ghibli durft akelige beelden in zelfs zijn vrolijkste animatiefilms te stoppen, maar er is weinig vrolijks aan Grave of the Fireflies. Het speelt zich af aan het eind van de Tweede Wereldoorlog wanneer Japan in puin ligt door bombardementen. De tiener Seita en zijn zusje Setsuko verliezen hun moeder en moeten intrekken bij een van hen vervreemde tante. De situatie wordt steeds slechter voor de twee kinderen en Seita’s koppigheid helpt ook niet mee. Grave of the Fireflies wordt beschouwd als een van de beste maar ook meest deprimerende oorlogsfilms ooit gemaakt. 

3. Requiem for a Dream

Een van Darren Aronofsky’s beste films, waarin hij verschillende vormen van verslaving laat zien. De personages die met hun verslaving worstelen, zitten opgesloten in hun eigen droomwerelden. Even mooi als wanhopig, maar de realiteit staat ondertussen met een sloopkogel tegen de muren te bonken. In Requiem for a Dream zie je hun verslaafde droomwereldjes stuk voor stuk instorten en het is moeilijk om naar te kijken. Maar we raden het toch aan!

4. Melancholia

Lars von Trier is een van de meest controversiële filmmakers ter wereld, maar fans en haters zijn het erover eens: die man kan zeker een filmpie maken! Het zijn alleen allemaal stuk voor stuk extreem naargeestige verhalen, dus je moet wel je dag plannen rondom elke film. Melancholia is een van Lars z’n beste films en de tweede uit zijn ‘Depression Trilogy’. Nou dan weet je het al! Kirsten Dunst speelt op fenomenale wijze een depressieve bruid, die op haar bruiloft krijgt te horen dat er een planeet is verschenen vlakbij de aarde, én ze gaan botsen. De hele mensheid dreigt uit te sterven maar… misschien is er ook wel iets moois aan het feit dat de wereld vergaat? Althans volgens Lars von Trier.

5. Manchester by the Sea

Casey Affleck speelt een depressieve klusjesman die plotseling voor zijn neefje moet zorgen. De tiener heeft zijn vader verloren dus het is nou niet bepaald feest wanneer de twee elkaar leren kennen. Tot overmaat van ramp wordt Manchester by the Sea nog duisterder wanneer je ontdekt waarom Affleck aan een zware depressie lijdt…

6. Movie 43

Ja, ook comedies kunnen depressief zijn, bijvoorbeeld als ze zo belabberd zijn dat er niets meer te lachen valt. We worden daar extra droevig van als er grote namen in meedoen, zoals bij Movie 43. Daarin gooien onder andere Kate Winslet, Hugh Jackman, Halle Berry, Emma Stone, Richard Gere en Uma Thurman hun goede naam te grabbel in gênante situaties waar je acuut kromme tenen van krijgt. De enige goede grap zit meteen aan het begin van de trailer. Geen dank, graag gedaan.

7. The Road

De Verenigde Staten is volledig naar de klote en dan hebben we het niet over het journaal. In The Road reist een zieke Viggo Mortensen met zijn zoontje naar de zee toe, op zoek naar een manier om uit het post-apocalyptische Amerika te ontsnappen. Samen met de weinige bondgenoten die ze tegenkomen, moeten ze zien te overleven in een wereld vol dieven, moordenaars en kannibalen. Een deprimerend verhaal van begin tot eind, over hoe akelig mensen voor elkaar kunnen zijn.

8. Blue Valentine

Met een naam als Blue Valentine weet je natuurlijk al waar het naartoe gaat. Een bitterzoete romantische film die de tragiek van een stervende relatie laat zien. Ryan Gosling en Michelle Williams worstelen met hun huwelijk en proberen nog één avond in een hotelkamer er wat van te maken. Via flashbacks zie je, als een slowmotion auto-ongeluk, hoe de relatie is afgebladderd.

9. Revolutionary Road

Hoera! Kate Winslet en Leonardo DiCaprio samen in een film en ze zijn getrouwd! Maar oh nee! Ze zitten gevangen in een kleinburgerlijk huwelijk waar alle liefde uit is verdwenen en het enige dat rest is frustratie en walging. Revolutionary Road toont een huwelijk dat ten onder gaat aan zijn eigen ambities, zoals het schip de Titanic. HaHAA! Filmverwijzigingen zijn leuk.

10. 1984

Als social media ons één ding heeft geleerd, dan is het dat te weinig mensen 1984 gelezen hebben. Laat staan gezien! In het beruchte jaar bracht Hollywood namelijk de langverwachte verfilming van George Orwells boek uit. Het gaat over Groot-Brittannië dat veranderd is in een totalitaire staat, waar de mensen dom, arm en strijdlustig gehouden worden. Big Brother (ja daar komt die naam vandaan!) is de grote leider die via allerlei beeldschermen en spionageapparatuur Winston Smith (John Hurt) in de gaten houdt. Toch weet hij liefde te vinden, alleen ook dat is verboden in de dictatuur. Weet hij een verzet op te richten en Big Brother omver te krijgen? Nee natuurlijk niet, anders had de film niet in deze lijst gestaan…

Wij hopen dat je nog wat plezier kunt halen uit deze mistroostige films en anders hebben wij ook de vrolijkste films op een rijtje gezet voor je. En anders ga je lekker naar buiten man, het is prachtig weer!

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

Lees verder